Σχέδιο «Μάρσαλ» για την Ευρώπη ζητά το Κίνημα Αλλαγής

Υπέρ των coronabonds η Φώφη Γεννηματά για να τονωθεί η οικονομία. Οι προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Καλεί τον Πρωθυπουργό να μην υποστείλει τη σημαία του ευρωομολόγου.

Σχέδιο «Μάρσαλ» για την Ευρώπη ζητά το Κίνημα Αλλαγής

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου ειδικού σκοπού (coronabonds) για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας πως πρέπει να υλοποιηθεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο “Μάρσαλ”.

Η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει πως χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήματα αυτή την ώρα, τονίζοντας πως το ευρωομόλογο δεν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σημαίνει νέα μνημόνια και νέους περιορισμούς για τα κράτη. Μάλιστα καλεί τον Πρωθυπουργό να μην υποστείλει τη σημαία του ευρωομολόγου, καθώς εκτιμά πως ¨χωρίς αυτό η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια”.

Στο Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά την αδυναμία λήψης δραστικών μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης οι αντιδράσεις της Γερμανίας και χωρών του Βορρά (π.χ. της Ολλανδίας) δεν κατέστη εφικτό να καμφθούν, παρά το ασφυκτικό... πρέσινγκ που ασκήθηκε από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Τώρα το “μπαλάκι” πάει στο Eurogroup, που καλείται να αναζητήσει μία συμβιβαστική φόρμουλα.

Μπροστά στο νέο αυτό τοπίο το Κίνημα Αλλαγής εστιάζει στην πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από εννέα αρχηγούς κρατών - Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας,Σλοβενίας και Λουξεμβούργου- για το ευρωομόλογο και σημειώνει πως δεν πρέπει στην Ευρώπη να συνεχιστούν τα λάθη του παρελθόντος. Η εκτίμηση είναι πως ήδη έχει καθυστερήσει η λήψη γενναίων αποφάσεων, ενώ τονίζεται πως σε αυτή την τόσο κρίσιμη φάση αν δεν εκφραστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μπαίνει σε ρίσκο η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο “τοπίο” και χρειάζεται άμεσα ζεστό χρήμα για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, αλλά και να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυρία. Με δεδομένες τις επιπτώσεις που ήδη έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην οικονομία- αύξηση απολύσεων το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου, αναστολή συμβάσεων εργασίας, «παράθυρο» για εκ περιτροπής εργασία- το Κίνημα Αλλαγής ζητά να δημιουργηθεί ένα Ταμείο, για πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης της απασχόλησης αλλά και των ανέργων.

Οσον αφορά στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, στη Χαριλάου Τρικούπη μιλάνε για “σταγόνα στον ωκεανό” και ζητούν να ανακοινωθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ρόλο των τραπεζών για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και στην ενίσχυση του κλάδου του τουρισμού που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα (με μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές εισφορές).

Παράλληλα σε μια σειρά θεμάτων ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερη υψηλούς τόνους κρατά το Κίνημα Αλλαγής για συγκεκριμένες εργασιακές διατάξεις, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση που επιτρέπει την εκ περιτροπής εργασία για έξι μήνες με μείωση μισθού έως και 50%.

Επίσης βέλη εκτοξεύονται και για την απόφαση να δοθεί επίδομα κατάρτισης σε επιστήμονες, καθώς τονίζεται πως χρειάζεται μια ευρύτερη ρύθμιση στήριξης. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης σημειώνει χαρακτηριστικά πως η κυβερνητική εξαγγελία για επιταγή «επιμόρφωσης» 600 ευρώ στους επιστήμονες -αυτοαπασχολούμενους αποτελεί εμπαιγμό.

Η κριτική του Κινήματος Αλλαγής επεκτείνεται και σε χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, σχετικά με τις ιδιωτικές κλινικές και τα τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια. Να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη στήριξη των εργαζομένων στην υγεία, με την ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v