Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαλάει να κερδίσει τις εκλογές ο Ζάεφ

Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση. Ποια σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών «παγώνουν» τα Σκόπια. Για «μέγιστη απάτη» της ΝΔ πριν και μετά τις εκλογές κάνουν λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαλάει να κερδίσει τις εκλογές ο Ζάεφ

Τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα με πρόβλημα και στα βόρεια σύνορά της, τη στιγμή που «βράζει» η προς ανατολάς περιοχή, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά το γαλλικό «φρένο» στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Επιρρίπτει ευθύνες δε στην κυβέρνηση, για την απουσία της από τις εν εξελίξει προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, καθώς η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης (τον οποίον αποκαλεί «κομπάρσο») δεν αναπτύσσουν καμία σχετική πρωτοβουλία.

Η προσοχή στρέφεται στη διαμεσολάβηση της Ιταλίας, η οποία, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, επιχειρεί «να κινήσει τα νήματα» ώστε το θέμα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας να τεθεί εκ νέου σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Ή μόνο για τη Β. Μακεδονία υπό αυστηρές προϋποθέσεις», κατά ορισμένες πηγές, αν και μία τέτοια θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της διασύνδεσης που έχει προωθήσει το Βερολίνο.

Για τον λόγο αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσκάλεσε χθες στη Ρώμη τον Ζόραν Ζάεφ και συζήτησαν την πρωτοβουλία του πρώτου να τεθεί το θέμα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τον Νοέμβριο. Στις κοινές δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισαν «ιστορικό λάθος» την αρνητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, με τον κ. Κόντε να συμπληρώνει με νόημα: «Απομένει να καταλάβουμε τους συγκεκριμένους λόγους» αυτής της άρνησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ παίζει πλέον τα τελευταία χαρτιά του, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια στήριξε σ' αυτήν ακριβώς την ενταξιακή πορεία την προσπάθεια να «περάσει» στη χώρα του τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αλλαγή της ονομασίας της (erga omnes) και του Συντάγματός της.

Σ' αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι «μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της», καθώς σημεία της θα εφαρμόζονταν ανάλογα με τα στάδια ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Η επισήμανσή του «ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις» αφορά (και) στη διόρθωση της ονομασίας των επίσημων εγγράφων στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. μεταξύ των υπουργείων).

Για τα έγγραφα «εξωτερικού» ωστόσο δεν έκανε λόγο, καθώς σε αυτά άλλαξε ο λογότυπος με την ονομασία της χώρας (σε Βόρεια Μακεδονία, από Δημοκρατία της Μακεδονίας) αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και την έγκρισή της από την ελληνική Βουλή.

Αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο κ. Ζάεφ προσπαθεί «να διαχειριστεί την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του, αφού μετά το τραγικό λάθος της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μπαίνει σε κύκλο αποσταθεροποίησης και οδεύει για πρόωρες εκλογές».

«Κομπάρσος» ο κ. Μητσοτάκης

Κατά τις ίδιες πηγές, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται «στη μέγιστη απάτη της ΝΔ», καθώς ως αντιπολίτευση «χτύπησε» τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ως κυβέρνηση:

- Δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα την τηρήσει.

- Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία ώστε να προωθήσει την ελληνική θέση για ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και έμεινε προσηλωμένη στη διασύνδεση Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας.

- Δεν συνδράμει την προσπάθεια της Ιταλίας να επανεξετασθεί το θέμα.

- Αφήνει στελέχη της να απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριό τους με υπονοούμενα ότι το γαλλικό «φρένο» είναι θετική εξέλιξη.

«Με τις κυβιστήσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θα φθάσει στο σημείο να παρακαλά δημοσίως μην τυχόν και στις εκλογές στη Β. Μακεδονία κερδίσει το ομογάλακτό του VMRO και επιχειρήσει να θέσει εν αμφιβόλω τη Συμφωνία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Δυστυχώς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραμείνει κομπάρσος. Αντίθετα, είναι η Ιταλία που σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επανεκκινήσει τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ «δεν υπέγραψε απλώς μια συμφωνία, αλλά άλλαξε το Σύνταγμα και το όνομα της χώρας. Κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να ζητήσει και το πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v