Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο τετ α τετ με Ντράγκι

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, λίγο πριν παραδώσει στην Κριστίν Λαγκάρντ. Στην ενεργειακή πολιτική επενδύει η κυβέρνηση. «Καίει» το προσφυγικό, ζητούμενο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο τετ α τετ με Ντράγκι

Λίγες μέρες μετά το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα μπορεί να συμπεριληφθεί στο QE, αν συνεχίσει να κάνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, με αφορμή την παρουσία του στη χώρα μας για τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών, θα περάσει σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε και θα υποδεχθεί έναν «καλό φίλο και σύμμαχο» της Ελλάδας, όπως τον χαρακτηρίζει, στον οποίο αναγνωρίζει καθοριστικό ρόλο για τη διάσωση του ευρώ και θετική στάση απέναντι στη χώρα μας.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν εφ' όλης της ύλης για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, να δίνει έμφαση κυρίως στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι, που ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που αυτός εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ, έχοντας κοινές απόψεις για την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, λένε κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες και άλλες υψηλού επιπέδου συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, όπως τον επίτροπο της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί που θα συναντήσει την Παρασκευή, τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, κ.κ. Καστανέρ και Ζεεχόφερ, αντίστοιχα για το προσφυγικό και το Σάββατο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο.

Ενεργειακό κέντρο

Ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός δίνει και στα θέματα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι θα μεταβεί στη Βοιωτία, όπου, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει στις επενδύσεις και στην καθαρότερη ενέργεια, θα κάνει τη «θεμελίωση» ενός εμβληματικού έργου, του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μυτιληναίος, στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου θα απασχολήσουν τους ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα. Πέραν της οικονομίας, οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν και για το προσφυγικό, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης. Πολλά ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς χωρίς τη δική τους στήριξη, γνωρίζει καλά και ο ίδιος ότι η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το επιτελείο του πρωθυπουργού, απορρίπτει τη λογική του Αλέξη Τσίπρα που μιλούσε για ανοιχτά σύνορα και διακήρυσσε πως «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», ενώ ξορκίζει και την πρακτική των κυβερνήσεών του που επέμεναν σε μια χρονοβόρα διαδικασία ασύλου, «αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που δεν δικαιούνταν άσυλο να κινούνται ανεξέλεγκτα στη χώρα».

Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου. Αρχικά δίνεται έμφαση στην αποτροπή και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, ακολούθως γίνεται διεθνοποίηση του ζητήματος με συντονισμένες προσπάθειες που ήδη ξεκίνησε ο πρωθυπουργός και συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα επισπεύδονται οι διαδικασίες ασύλου και οι επιστροφές στην Τουρκία.

Σχετικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιών μέτρων στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, πηγές αυτής κάνουν λόγο για πολύ διαφορετική αντίληψη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπισή του. «Δεν θεωρούμε πως η θάλασσα είναι χωρίς σύνορα, ούτε πως μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει στη χώρα όποιος θέλει και όποτε θέλει, ούτε πως οι πρόσφυγες λιάζονται στις πλατείες και μετά ξαφνικά εξαφανίζονται», σημειώνει χαρακτηριστικά στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v