«Για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αχνοφέγγει η ελπίδα ότι η φωτεινή Ελλάδα για την οποία μιλήσαμε, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και κάλεσε τους πολίτες «σε μία συμφωνία δημιουργίας, συμφωνία δράσης και αποτελέσματος, συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου».
Σημείωσε ότι ο ίδιος θα αποφύγει τα γνωστά επιχειρήματα περί «καμένης γης». «Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια. Και θα περιοριστώ, μόνο σε 4 λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε».
Εκανε αναλυτική παρουσίαση των όσων ήδη έγιναν από την κυβέρνηση. «Αν κάποτε μιλούσαμε για υποσχέσεις ενός προγράμματος «100 ημερών», τώρα ζούμε χειροπιαστά αποτελέσματα ενός προγράμματος …1.000 ωρών!» σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις 120 δόσεις (κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να την εκμεταλλευτούν γιατί θα είναι η τελευταία) και τις επενδύσεις που ξεμπλοκάρουν. Αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις (προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών).
Το ετήσιο σχέδιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί μόνο στο οικονομικό σκέλος της πολιτικής της κυβέρνησης και όπως είπε καταθέτει ένα σχέδιο 12μηνου.
«Από φέτος, και για τα επόμενα χρόνια, το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων. Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας. Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Με ικανοποίηση για τις επιτυχίες. Αλλά και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα», ανέφερε.
Εξαίρεση από την επικέντρωση στην οικονομία υπήρξε η αναφορά του πρωθυπουργού για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.
Στο οικονομικό μέτωπο αναφέρθηκε σε ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, κερδίζουμε ισχυρή αξιοπιστία. «Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα».
«Και σας διαβεβαιώνω ότι οι συνθήκες αυτές δεν αργούν», τόνισε. «Εξάλλου, ήδη δημιουργείται ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση των πλεονασμάτων. Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς».
Κάλεσε όσους αμφισβητούν την διαπραγματευτική του στρατηγική «να κάνουν λίγη υπομονή και να επιδείξουν πολύ αυτοσυγκράτηση. Εχουν άλλωστε στα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, για να το πω επιεικώς, «λερωμένη τη φωλιά τους»…».
Η φορολογία
Τέσσερα είναι τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη: Φορολογική πολιτική, Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.
Στο πεδίο της φορολογίας ο πρωθυπουργός σημείωσε:
* Ήδη, έχουν δρομολογηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Η βελτίωση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θα είναι και η τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση.
* Στον προϋπολογισμό του 2020 διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
* Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
* Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
* Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα (όχι το 2020) ανέφερε:
* Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
* Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
* Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
* Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
* Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. «Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή», σημείωσε.
Πέραν αυτών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο απλοποιείται ο φορολογικός κώδικας και ενισχύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Στα ακίνητα δήλωσε ότι ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει «τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός το φορολογικό νομοσχέδιο θα δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας και θα δημιουργεί ένα διεθνώς ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολογικής κατοικίας.
Παράλληλα θα δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος και θα καθιερώνει τις υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Οι επενδύσεις
Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο Ελληνικό εκτιμώντας ότι τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020 και στην Eldorado Gold για την οποία είπε ότι «συζητούμε με την εταιρεία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη». Στο master plan της Cosco για τον Πειραιά δήλωσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει απάντηση μέχρι τον επόμενο μήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
* Η πολυεθνική εταιρία PFIZER αποφάσισε μόλις την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει εδώ στην Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.
* Νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Ως ελάχιστο κίνητρο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback».
* Στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών είναι έτοιμος ο σχετικός διαγωνισμός, όπως και αυτός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με δύο δυνητικούς αγοραστές. Μέσα στο 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
* Στον τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα.
«Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ακούμε από πολλούς. Και αυτό κάνουμε».
Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση. Όπως είπε απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας αλλά και ένας Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων. «Αυτό θα γίνει με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων (σ.σ. σχέδιο ΤΧΣ) και με βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να αναδιαρθρώνονται γρήγορα οι επιχειρήσεις που μπορεί να αναταχθούν».
Τα εργασιακά
«Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Υπεραμύνθηκε της απόφασης να καταργηθεί η «αιτιολογημένη απόλυση», λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν οδήγησε σε αύξηση απολύσεων, αντιθέτως έφερε το καλύτερο 8μηνο όλων των εποχών στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και το καλύτερο αποτέλεσμα Αυγούστου από το 2014».
Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα για όσους εργοδότες παραβιάζουν τη νομοθεσία και ανακοίνωσε τη στρατηγική της κυβέρνησης:
* Ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Αυτό όμως θα αφορά μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
* Θεσπίζεται αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.
* Ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.
* Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
* Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.
* Καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
* Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%.
* Τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Η ψηφιακή πραγματικότητα
«Δέσμευσή μας, λοιπόν, είναι εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης. Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
«Θεσμοθετούμε το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους», συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες που θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».
Τους πρώτους μήνες του 2020 θα είναι, επίσης, διαθέσιμη η πιλοτική μορφή της ηλεκτρονικής πύλης GOV.GR, μιας γέφυρας αλληλεπίδρασης πολίτη και κράτους. Σταδιακά η πύλη αυτή, με εφαρμογή και στα κινητά, θα αποτελέσει την κύρια επαφή του πολίτη με το κράτος.
Στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική για τα δίκτυα 5G με δημοπράτηση του σχετικού φάσματος μέχρι το τέλος του 2020, συνέχισε.
Υγεία, Παιδεία και ασφάλεια
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών και θύμισε τις προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους.
Στην υγεία έκανε λόγο για εξορθολογισμό των προμηθειών και Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία. Μίλησε για 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέους γενικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας υγείας.
Αναφορικά με την Παιδεία στάθηκε στο ότι απελευθερώνεται η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων από το βραχνά της γραφειοκρατίας, αλλάζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ερευνητικούς λογαριασμούς ΕΛΚΕ.
Η ενέργεια και το περιβάλλον.
«Μέχρι τα τέλη του 2019, λοιπόν, παρουσιάζουμε την Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030 και την Μακροπρόθεσμη Στρατηγική μας έως το 2050», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας πρέπει να φτάσει, μεσοπρόθεσμα, το 35% αντί του 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Και αυτό είναι εφικτό», δήλωσε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι στην επόμενη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα εγκριθεί το νέο Ηλιοθερμικό Έργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τεχνολογία Ρευστού Άλατος στην Σητεία. «Μία «πράσινη» επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει το 10% των αναγκών της Κρήτης. Αλλά και θα προσφέρει 500 νέες θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της».
Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ και το λιγνίτη ξεκαθάρισε ότι αδρανοποιούνται παλιές μονάδες που δεν είναι πια οικονομικά βιώσιμες. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με βάση ολοκληρωμένα σχέδια που θα εξασφαλίσουν τη μετάβαση στην επόμενη μέρα και θα περιλαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή, όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες.
Εντός του 2020 θα έχει απλοποιηθεί, επίσης, και η αδειοδότηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Η ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα κάνει πολύ ταχύτερη τη διεκπεραίωσή τους. Παράλληλα, δρομολογούνται ταχύτατα οι διασυνδέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη και των Δωδεκανήσων με την Κρήτη.
Στο επόμενο έτος εκπονείται και το Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση με ειδική πρόνοια για τη χωροθέτηση των σταθμών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.
Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ξεκινώντας από την Αττική. «Εντός μιας τετραετίας το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση, ιδίως των οργανικών αποβλήτων».
Ο πρωθυπουργός έκανε στην ομιλία του ειδική αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα. «Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά. Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία του Μετρό θα άρχιζε χωρίς τον Σταθμό Βενιζέλου, τέλη του 2022. Αλλά αυτό θα σήμαινε ένα έργο «κολοβό». Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην αρχική λύση για τον σταθμό -με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Σύμφωνα, πάντα, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου και βάσει της πρακτικής που ακολουθήθηκε στο Σταθμό Αγίας Σοφίας. Έτσι, το Μετρό θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023»