Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβουν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο να υλοποιήσουν, σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο, ό,τι προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδίδονται στην κυβέρνηση.
Τρεις εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να διαχειριστεί πολλά ανοικτά μέτωπα ταυτόχρονα, με το επιτελείο πάντως του πρωθυπουργού να δηλώνει την ικανοποίησή του για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, καθώς και την αισιοδοξία του για τα επόμενα βήματα.
Μέχρι τις 10 Αυγούστου, βούληση της κυβέρνησης είναι να έχει καταθέσει στη Βουλή τα τρία πρώτα, «πολύ σημαντικά» όπως τα χαρακτηρίζουν, νομοσχέδια. Ήδη, κατατέθηκαν τα δύο, για το επιτελικό κράτος και για μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες σχετίζεται με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ζητήματα που αφορούν με την κυβερνησιμότητα των Δήμων και θέματα που βελτιώνουν τη λειτουργία της Κυβέρνησης και το κυβερνητικό έργο σε επιμέρους υπουργεία.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά τις πρώτες κινήσεις των υπουργών του, με τους οποίους άλλωστε έχει τακτική επαφή, τόσο δια ζώσης, με τις συσκέψεις στο Μαξίμου και τις επισκέψεις του στα υπουργεία, όσο και τηλεφωνικά, ευρισκόμενος σε ανοικτή γραμμή με όλους. Οι στόχοι του καθενός έχουν προσδιοριστεί από την πρώτη στιγμή, οι κατευθυντήριες οδηγίες δόθηκαν από την επομένη της ορκωμοσίας της κυβέρνησης και ενώ οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αναλάβει, μεταξύ άλλων, και τον αυστηρό έλεγχο των υπουργικών δράσεων.
Περιορισμός δαπανών
«Τρέξτε τις μεταρρυθμίσεις και τηρήστε τους προϋπολογισμούς των τομέων σας», ήταν το διπλό μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών του κράτους, όπου αυτό είναι εφικτό.
Όπως υπενθύμισε, η «ευλαβική» τήρηση των αυστηρών ορίων των προβλεπόμενων δαπανών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο «από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης». Πρόσφατα -υπενθυμίζεται- ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, με την αξιολόγηση αυτών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα συμβάλλουν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία και στο στοίχημα της καθημερινότητας του πολίτη, με τις πρώτες προσλήψεις σε αστυνομία, εκπαίδευση και νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν ήδη ανακοινωθεί. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του δαιδάλου της γραφειοκρατίας στο δημόσιο, με τελευταία κίνηση την προχθεσινή διυπουργική σύσκεψη, απ’ όπου προέκυψε -τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών- πως το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά ως τον επόμενο Ιούνιο και το 90% έως το 2021.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η παρούσα συγκυρία μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για «φυγή προς τα εμπρός», δεδομένων και των θετικών εξελίξεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως διαπιστώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής. Επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, οι χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, η επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές και η «επιστροφή ρεκόρ» καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Γεγονότα, που σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μεταρρυθμιστικές κινήσεις από την κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσουν στην σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία.