Ιδεολογικές κόντρες, προσωπικές αντιπαραθέσεις και εσωκομματικές έριδες έφερε στο φως η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μπορεί το μπρα ντε φερ του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυριάρχησε στη συνεδρίαση, ωστόσο η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν αποκαλυπτική όσον αφορά στη στρατηγική των υπολοίπων κομμάτων.
Οι εξελίξεις το τελευταία δεκαήμερο, με την ψήφο εμπιστοσύνης, τις διαγραφές βουλευτών και τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού δεν ήταν δυνατόν να μην αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Σε πολλά σημεία οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια είχαν και προσωπικές αναφορές, καθώς τα πολιτικά διαζύγια των τελευταίων ημερών έχουν αφήσει ανοιχτά «τραύματα».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε το «όχι» σε μια συμφωνία που «αντί να κλείνει πληγές ανοίγει». Εξαπέλυσε μάλιστα βέλη στον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποιεί τις Πρέσπες ως «όχημα» για να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό.
Ήταν η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ πως «εμείς δεν είμαστε απάτριδες», που προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Κοτζιά. «Θέλω να πω στην κ. Γεννηματά ότι αυτό το άπατρις έχουμε εμείς στην αριστερά να το ακούσουμε από τα στρατοδικεία» ήταν η χαρακτηριστική αναφορα του.
Η θέση του ΚΚΕ για “επαίσχυντη” συμφωνία έδωσε το έναυσμα για πολιτικές συγκρούσεις, με αναφορές ακόμα και στο ΕΑΜ. Στη στάση του ΚΚΕ όσον αφορά στις Πρέσπες αναφέρθηκε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας και ιστορικές αναφορές .
Απαντώντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι "έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από την επιστήμη και την ιστορία" . Συνέχισε λέγοντας : «τρίζουν τα κόκαλα χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών. Το ΕΑΜ έγραψε ηρωικές σελίδες, γιατί ο αιμοδότης του, το ΚΚΕ, δεν υποτάχθηκε στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, δεν ακολούθησε τις Σειρήνες της αναγκαίας προσαρμογής».
Την επόμενη εβδομάδα θα απαντήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ερώτημα «ποιος σκότωσε το Ποτάμι;». Από το βήμα της Βουλής τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας, αφήνοντας το... ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών για αργότερα. Πάντως ενδεικτικό του κλίματος είναι το "θερμό" τετ α τετ που είχε στο διάδρομο της Βουλής με το Γρήγορη Ψαριανό.
Σημειώνεται πως μετά την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά το Ποτάμι δεν είχε πλέον πέντε βουλευτές. Χωρίς αυτόν τον ... μαγικό αριθμό διαλύθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε χθες ως ανεξάρτητος βουλευτής.
Οι προβολείς πέφτουν τώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά την τοποθέτηση στην Ολομέλεια του Πάνου Καμμένου. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει πει πως θα παραιτηθεί και το κόμμα μένει με τέσσερις βουλευτές, καθώς ο Αριστείδης Φωκας το 2015 είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.
Άρα το μέλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ είναι “θολό” αν δεν επιστρέψει κάποιος από τους βουλευτές, που άνοιξαν την πόρτα εξόδου το προηγούμενο διάστημα. Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμενος συνεχίζει τα βέλη προς την κυβέρνηση, ενώ ξεκίνησε επαφές για τη συγκρότηση ενός δεξιού μετώπου (είχε συνάντηση και με τον Τάκη Μπαλτάκο).
Όσον αφορά στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε πως είναι κατά της Συμφωνίας, την οποία “έχει χρέος να ακυρώσει η επόμενη Βουλή”.