Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Εθνικό λάθος η Συμφωνία των Πρεσπών

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε εξωτερική πολιτική δεκαετιών και για να πετύχει το στόχο της εξαγοράζει συνειδήσεις βουλευτών, υποστήριξε. Διατηρώ δικαίωμα βέτο στα κεφάλαια ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ. Οι επτά αλήθειες για τις Πρέσπες.

Μητσοτάκης: Εθνικό λάθος η Συμφωνία των Πρεσπών

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε μιλώντας στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκανε λόγο για παιχνίδια που είχαν στόχο να μείνει στην κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας και εξαπέλυσε πυρά για τον Πάνο Καμμένο γιατί όπως είπε δεν έριξε την κυβέρνηση το καλοκαίρι όταν μπορούσε.

Χαρακτήρισε «εθνικό λάθος» τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών και για να πετύχει το στόχο εξαγοράζει συνειδήσεις βουλευτών.

Κουρελιάζεται η πολιτική ζωή με παζάρια και μεθοδεύσεις, τόνισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν αλλά επείγεται να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας. Σε δυο ημέρες η Βουλή καλείται να αποφανθεί χωρίς να έχει το κεντρικό υλικό προς συζήτηση: το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της πΓΔΜ. Όπως είπε το τελευταίο δεν υφίσταται και γι’ αυτό έχει παραβιαστεί βασικός όρος της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ δεν θα ισχύσουν από τώρα αλλά αφού κυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται τώρα και αυτές των Σκοπίων κάπου και κάποτε».

Είναι εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή, συνέχισε.

Μιλώντας για τη ρηματική διακοίνωση σημείωσε ότι αναφέρεται σε «Μακεδονία» και «μακεδονικό λαό». Αν είχε αλλάξει το Σύνταγμα δεν θα έπρεπε να έχει αλλάξει το όνομα; αναρωτήθηκε.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βιάζεται γιατί ξέρει ότι η πλειοψηφία της είναι εύθραυστη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο θέμα Κοτζιά επαναλαμβάνοντας ότι η επιστολή παραίτησης παραμένει «επτασφράγιστο μυστικό».

«Δεν θα πω ότι εκτελείτε συμβόλαιο γιατί δεν αρμόζει στο ύφος και το ήθος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, παρά τα αίσχη που έχετε διαπράξει τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση σε αυτή την αίθουσα. Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει όταν θα προσέλθει στην κάλπη.

Οι επτά αλήθειες

Αλήθεια πρώτη. Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας. Σταθερά, όμως, επί 140 χρόνια -από την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το 1878, και ιδίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον εμφύλιο - είχε μια και μόνη επιδίωξη. Να μην επιτρέψει σε άλλο κράτος ή λαό να μονοπωλήσει την περιφέρεια αυτή. Και να αποτρέψει κάθε έγερση μειονοτικού ζητήματος μέσα στην ελληνική επικράτεια.

Αλήθεια δεύτερη. Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της Συμφωνίας. Μάλιστα, η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977.

Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται: «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας.

«Έτσι, άλλωστε, αποδεικνύεται και η ηθελημένη σύγχυση γύρω από τον όρο nationality που ισχυρίζονται ότι παραπέμπει σε ιθαγένεια και μόνο», συνέχισε ο επικεφαλής της ΝΔ. «Αν ήταν έτσι, τότε η λέξη θα έπρεπε να ήταν citizenship και η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί το όνομα του κράτους –να είναι, δηλαδή, «βορειομακεδονική». Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό».

Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes -δηλαδή να υπάρχει ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα.  Οπως είπε «εκατοντάδες εταιρίες που χρησιμοποιούν το επίθετο Μακεδονικός ή Μακεδονικό στο brand τους είναι τραγικά εκτιθέμενες αφού το ζήτημα των εμπορικών σημάτων παραπέμπεται στο μέλλον».

Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία».

Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της, σημείωσε. Εκτίμησε ότι αναγκάζει την Ελλάδα να λέει συνεχώς «ναι» στα κεφάλαια ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί αυτή την ερμηνεία και θα διατηρήσει το δικαίωμα να υποβάλει βέτο.

Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή. «Μπορεί να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον», τόνισε. «Ποιος θα εμποδίσει αύριο ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών δίπλα στο δικό μας ίδρυμα, όταν η χρήση του όρου είναι ελεύθερη για μη κρατικούς φορείς;»

Είναι πρόκληση

«Είναι προκλητικό να λέτε, κύριοι της συμπολίτευσης, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί συνέχεια της εθνικής στρατηγικής», τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. «Ισχυρίζεστε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ χωρίς εσείς να πείτε κουβέντα; Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;, αναρωτήθηκε.

Διαφώνησα ανοικτά με Μέρκελ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει το εθνικό συμφέρον και γεννά νέα προβλήματα στον τόπο. Ως κείμενο είναι αντιφατικό και αμφίσημο. Και ως «Οδικός Χάρτης» μειωτικός για την χώρα. Κυρίως, όμως, είναι θνησιγενής γιατί πριν ακόμη ισχύσει, έχει ήδη παραβιαστεί», σημείωσε.

«Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Και, τέλος, καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε.

Δεν μπορεί να ακυρωθεί

«Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε δε: «Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα. Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο». Καταλήγοντας δε ζήτησε από τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πουν το μεγάλο «όχι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v