Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Μονοκομματική κυβέρνηση ανοχής α λα Ισπανία

Και επισήμως ο σχεδιασμός για την «επόμενη ημέρα» χωρίς τους ΑΝΕΛ. Η ΝΔ σκέφτεται την πρόταση μομφής αλλά πετάει… την παγίδα στον Α. Τσίπρα. Πώς το «together» οδηγεί σε δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες για τα Σκόπια.

Μαξίμου: Μονοκομματική κυβέρνηση ανοχής α λα Ισπανία

Μονοκομματική κυβέρνηση ανοχής α λα Ισπανία, που θα λάβει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μόνο εάν η ΝΔ καταθέσει (νέα) πρόταση μομφής. Σ' αυτή την εξέλιξη καταλήγει το Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιβεβαιώνει πλήρως τις σχετικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επαναλαμβάνει την τακτική του περασμένου Ιουνίου: ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι προτίθεται να καταθέσει, πάλι, πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, «προκαλεί» τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η διαφορά; Αφενός, να αποφύγει (η ΝΔ) άλλη μία αποτυχία και, αφετέρου, να επισημοποιηθεί η μετατροπή της κυβέρνησης σε «μειοψηφίας με ανοχή» από πλειοψηφίας που είναι σήμερα, ως σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το επιπλέον όφελος για τη ΝΔ θα είναι ότι σε μία τέτοια περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα έχει απωλέσει το δικαίωμά του να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης πριν περάσει εξάμηνο από την προηγούμενη. Όπερ, εάν για οποιονδήποτε λόγο χρειασθεί μία τέτοια κίνηση (σ.σ. στην περίπτωση που αποφασίσει οριστικά να εξαντλήσει την τετραετία), δεν θα μπορεί να την κάνει.

Σημειώνεται ότι, βάσει του Συντάγματος, για να περάσει μία πρόταση δυσπιστίας χρειάζονται 151 «ναι», ενώ η ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται επί των παρόντων. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι παρόντες βουλευτές είναι λιγότεροι από 300 (σ.σ. που θα είναι με αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ), τα αναγκαία «ναι» μπορούν επίσης να είναι λιγότερα. Με άλλα λόγια, η αποχή από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία δίνει κυβέρνηση ανοχής.

«Δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια (σ.σ. της εμπιστοσύνης), ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή όποιος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια, θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή», είναι η επίσημη, πια, απάντηση από πλευράς κυβερνητικού εκπροσώπου.

Επ' αυτού, πηγές της Πειραιώς λένε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει μεν κυβερνήσεις ανοχής, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μεταπολιτευτικά, οπότε δεν μπορεί να ισχύσει και τώρα.

ΝΔ: Ναι ή όχι... στο ΝΑΤΟ;

Την ίδια στιγμή, το επιτελείο της ΝΔ δείχνει να μην έχει καταλήξει στη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή, όταν έρθει προς ψήφιση η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείσα σχετικά χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη περιορίσθηκε να υπενθυμίσει την αρνητική ψήφο που θα δώσει η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα που αφορά το ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίστευε ότι και τα δύο θέματα (Συμφωνία των Πρεσπών και ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ) θα έλθουν «πακέτο» στη Βουλή, επειδή στο κείμενο της Συμφωνίας υπάρχει η λέξη "together".

Μετά τις κυβερνητικές διευκρινίσεις ότι θα υπάρξει μία χρονική απόσταση ολίγων ημερών, η ΝΔ εμφανίζεται να αναζητεί λύση: από τη μία, δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ. όπως θα ονομάζεται πλέον η πΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ στη βάση μίας Συμφωνίας με την οποία διαφωνεί και, από την άλλη, θα είναι τουλάχιστον πρωτοφανές για το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα να καταψηφίζει μία τέτοια ένταξη.

"Together" αλλά με διαφορά ημερών

Όσο για την ολιγοήμερη χρονική απόσταση, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι το Πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ θα συνταχθεί και θα σταλεί προς κύρωση αφού ολοκληρωθούν στα δύο Κοινοβούλια οι ψηφοφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Συνεπώς δεν γίνεται οι δύο ψηφοφορίες να γίνουν "πακέτο", η λέξη "together" σημαίνει την τάχιστη ολοκλήρωση της συνολικής διαδικασίας», τονίζουν.

Ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά χθες (στον news 24/7) αντιπολιτευτικές διαρροές ότι η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει μεν σ' αυτή τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να αφήσει για μετά τις εκλογές την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους (σ.σ. την παραμονή της Πρωτοχρονιάς) ξεκαθάρισε ότι όλα όσα λέγονται σε σχέση με πιθανή μετάθεση μετά τις εκλογές της ψήφισης του Πρωτοκόλλου για την είσοδο στο ΝΑΤΟ είναι απολύτως ανοησίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών με λιγότερες από 151 θετικές ψήφους.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, η κοινοβουλευτική οδός δεν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία καθώς θα τηρηθεί η διαδικασία απλού νομοσχεδίου. Από πολιτικής άποψης όμως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «σηκώσει» έγκριση τέτοιας Συμφωνίας με λιγότερες ψήφους.

Εν προκειμένω, το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι τα «ναι» θα είναι περισσότερα από τα αναγκαία 151.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v