Τσίπρας: Το 2019 έτος παραγωγικών επενδύσεων

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια νέα οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Το νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στις εξαγωγές και οι στόχοι για τις επενδύσεις. Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Ιστορική η συμφωνία με τα Σκόπια, τόνισε.

Τσίπρας: Το 2019 έτος παραγωγικών επενδύσεων

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ η ανεργία μειώνεται δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η ανεργία σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% πριν τέσσερα περίπου  χρόνια. Παράλληλα τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ' όλα, αξιόπιστα διεθνώς.

Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης. Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας. Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο ΟΟΣΑ μας απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια.

Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Επιγραμματικά αναφέρω την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης, τις φορολογικές διευκολύνσεις, την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας, την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα, τα σχολικά γεύματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αποτελούν σημαντικές μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πιο αδύναμων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Σήμερα, σχεδόν 4 μήνες μετά από τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων.

Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, αυτή τη φορά υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση, σημείωσε

Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε με το τέλος των μνημονίων, και σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στη Βουλή,  όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων όπως:

-την ακύρωση του εκβιαστικού και αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων,

-τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες και ερευνητές,

-τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατ συμπολίτες μας,

-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα,

-τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022,

-την αύξηση του κατώτατου μισθού

και μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ακολουθήσουν και τα οποία είχα προαναγγείλει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από περίπου 3 μήνες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα, η χώρα μας μεταβαίνει προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εξαγωγές και στους συγχρόνους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία.

Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια, τα οποία συνδυαστικά καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή, τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής.

Καταλύτης για την επίτευξη του είναι το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Ένα "Παραγωγικό Σύμφωνο" αν θέλετε ανάμεσα στο Κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Σε αυτό ευθυγραμμίζονται οι στόχοι και οι κλαδικές προτεραιότητες, με τους διαθέσιμους πόρους, τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σήμερα απορροφούμε ταχύτερα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες.

Η συνδυαστική επίδραση των δημόσιων πόρων με όλα τα παραπάνω αναπτυξιακά εργαλεία θα δημιουργήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας.

Αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προωθεί μια ομπρέλα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που αφορούν:

-στην προώθηση των εξαγωγών,

-στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό,

-στα σύγχρονα ευρυζωνικά έργα,

-στην επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,

-στην διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων,

-στην ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας,

-στην οριοθέτηση των χρήσεων γης και στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Και στέκομαι πολύ συνοπτικά, καθώς ο κατάλογος παρεμβάσεων είναι μακρύς. Μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια, αποτελούσαν πάγια αιτήματα των παραγωγικών φορέων και τις πραγματοποιούμε σήμερα εμείς, υπογράμμισε.

Παράλληλα σε ώριμη και τελική φάση βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο επενδύσεων στα ακίνητα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα, και τις υποδομές με εγχωρίους και ξένους επενδυτές.

Με μια φράση, το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα. Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ιστορική η συμφωνία με τα Σκόπια

Η ανορθωτική προσπάθεια στο εσωτερικό είναι εντατική και εργώδης, αλλά, εξελίσσεται σ' ένα διεθνές πλαίσιο εντεινόμενης αστάθειας και αστάθμητων κινδύνων.

Παραδοσιακές συμμαχίες διέρχονται κρίση και αμφισβητούνται. Οι εμπορικοί ανταγωνισμοί αλλά και οι ανταγωνισμοί ισχύος οξύνονται. Εθνικιστικές φωνές ενισχύονται και ανέρχονται σε θέσης εξουσίας.

Η χώρα μας, και αξίζει να τονιστεί, κόντρα σε αυτό το επιτρέψτε μου την έκφραση οπισθοδρομικό ρεύμα της εποχής, προχώρησε σε μια ιστορική συμφωνία με τη γείτονα χώρα της ΠΓΔΜ πάνω στο ονοματολογικό ζήτημα, δίνοντας άλλη μια φορά το  παράδειγμα, ως μια δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι κινήσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο

Στο ευρωπαϊκό πεδίο ενώνουμε τη φωνή μας με τις προοδευτικές δυνάμεις και πρωτοστατούμε στη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στις πολιτικές αέναης λιτότητας και τις εθνικιστικές φωνές, που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο απλοϊκός, συνωμοσιολογικός και διχαστικός λόγος τους καπηλεύεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την κοινωνική απογοήτευση και εξελίσσεται σε εσωτερικό εχθρό των δημοκρατιών. Στις επερχόμενες ευρωεκλογές η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο. Να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πολλές δεκαετίες πίσω.

Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε τη μάχη για να επικρατήσει το αναγκαίο πολιτικό προταγμα για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», στη βάση μιας ολοκληρωμένης και μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα επαναθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα, θα στηρίζει το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων αυτής της ηπείρου, σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v