Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εξορμήσεις Τσίπρα, ο σχεδιασμός και τα (νέα) εκλογικά σενάρια

Καλάβρυτα και Κάλυμνος οι πρώτοι σταθμοί ενός ευρύτερου σχεδιασμού «που δεν περιλαμβάνει κάλπες». Κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού απόψε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Οι εξορμήσεις Τσίπρα, ο σχεδιασμός και τα (νέα) εκλογικά σενάρια

Ο νέος κύκλος στοχευμένων επισκέψεων του Αλέξη Τσίπρα σε περιοχές της χώρας οδήγησε (για άλλη μια φορά) την αντιπολίτευση στην εκτίμηση ότι... έρχονται εκλογές. Με το επιχείρημα ότι «αυτό συμβαίνει όταν οι πρωθυπουργοί εξορμούν στους αγρότες και μοιράζουν λεφτά».

Από το Μαξίμου, ωστόσο, απαντούν ότι ο κ. Τσίπρας γύρισε ήδη όλη τη χώρα πέρυσι, με περιοδείες και ομιλίες στα 14 περιφερειακά συνέδρια, ενώ το ίδιο σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα, «μέχρι να στηθούν οι κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με συνεργάτες του, επιπλέον, οι επισκέψεις εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά στην κεφαλαιοποίηση της εξόδου από τα μνημόνια και των πρώτων θετικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν και ψηφίζονται ανά εβδομάδα από τη Βουλή.

Το «συμπληρωματικά» σημαίνει ότι θέλει να αναδείξει τις βασικές πλευρές του νέου παραγωγικού μοντέλου και να δώσει ώθηση στις πολιτικές που αυτό απαιτεί. Για τον λόγο αυτό επέλεξε ως πρώτο σταθμό της νέας «πορείας στον λαό» τα Καλάβρυτα: πέραν του αντιφασιστικού συμβολισμού που κι ο ίδιος ανέδειξε, θέλησε να ενισχύσει την κυβερνητική γραμμή για αγροτικούς συνεταιρισμούς, επιλέγοντας ως μοντέλο τον επιτυχημένο Αγροτικό-Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα από αυτό τον χώρο ανακοίνωσε την έξτρα καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τις 45.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ., με ειδική μνεία σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η κεφαλαιοποίηση των πρώτων θετικών μέτρων, όπως φάνηκε από την έμφαση που έδωσε ο πρωθυπουργός χθες στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.

Αύριο ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κάλυμνο, με αφορμή τα εγκαίνια Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Σήμερα θα παραμείνει… εντός των τειχών, καθώς το βράδυ θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία στο 29ο ετήσιο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η συνέχεια των επισκέψεων θα δοθεί από την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Πέμπτη για τη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή.

Ακύρωση-εξπρές του νόμου για τις συντάξεις

Στο μεταξύ, μετά και την επίσημη σφραγίδα του Eurogroup στο θέμα των συντάξεων, η κυβέρνηση «τρέχει» για να φέρει στη Βουλή (μέχρι την Τρίτη) τη νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει τις περικοπές το 2019. Δεδομένου ότι ο νόμος με νόμο καταργείται, η κυβέρνηση επείγεται να ακυρώσει τον περσινό νόμο, ώστε να καταβληθούν... χωρίς τις περικοπές οι συντάξεις πριν τα Χριστούγεννα.

Το Μαξίμου θέτει ήδη ρητορικό ερώτημα στους πολιτικούς αρχηγούς -και κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη- εάν θα παραστούν στη συζήτηση και ψήφιση του ακυρωτικού νόμου ή εάν θα προτιμήσουν πάλι να απουσιάζουν, όπως έκαναν με τα πρώτα δύο «θετικά μέτρα» (σ.σ. για τα αναδρομικά συνταξιούχων και τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών-ΕΝΦΙΑ).

Με ή χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς, η αντιπαράθεση στη Βουλή θεωρείται βέβαιη, καθώς η αντιπολίτευση θα τονίσει ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ψήφισε πέρυσι τον νόμο για τις μειώσεις των «παλιών» συντάξεων, οπότε αδίκως πανηγυρίζει τώρα που τον ακυρώνει.

Επ' αυτού, η κυβέρνηση θα υπενθυμίσει, με τη σειρά της, ότι αυτός ήταν ο όρος του ΔΝΤ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση (που κράτησε επτά μήνες εξαιτίας αυτού του «αγκαθιού»), ωστόσο είχε τη διαβεβαίωση από ευρωπαϊκής πλευράς για μη εφαρμογή του νόμου, εάν καλύπτονταν οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Όπερ και εγένετο», όπως λένε.

Επίσης, θα κατηγορήσει εκ νέου τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για την προσπάθεια που κατέβαλε «εντός κι εκτός της χώρας» για να μην ακυρωθεί ο νόμος -κατηγορία που έχει ήδη απευθύνει ο κ. Τσίπρας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v