Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοτικές εκλογές: Οι υποψήφιοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Ποιοι οι εκλεκτοί των κομμάτων. Τα προβλήματα, οι «αντάρτες» και οι… αποσύρσεις. Πως διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης στους τρεις μεγάλους Δήμους.

Δημοτικές εκλογές: Οι υποψήφιοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Με δυστοκία των μεγάλων κομμάτων σε κάποιες περιπτώσεις να βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο , αλλά και με τα κομμάτια στο παζλ των δυνάμει δημάρχων να αρχίζουν σιγά σιγά να τοποθετούνται, κορυφώνονται πανελληνίως οι διεργασίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε μικρότερους Δήμους, τα κόμματα θα αποφύγουν να ανακοινώσουν στηρίξεις συγκεκριμένων προσώπων αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες να καταλήξουν στους αξιότερους, ωστόσο στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας εκ των πραγμάτων η πολιτική-κομματική διάσταση θεωρείται δεδομένη. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς έχουν, ως είθισται, την τιμητική τους, χωρίς όμως τα μεγάλα κόμματα στο σύνολό τους να έχουν ακόμα καταλήξει στις τελικές τους επιλογές.

Στην πρωτεύουσα δύο είναι μέχρι τώρα οι επίσημες υποψηφιότητες. Η ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι θα στηρίξει τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Κώστα Μπακογιάννη, για τα μάτια του οποίου «μετακόμισε» στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης, ως ο γαλάζιος εκλεκτός απέναντι στην Ρένα Δούρου.

Διεκδικώντας μερίδιο ψήφων από τον αστικό κόσμο, κατεβαίνει υποψήφιος ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, τον οποίο θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ (χθες έλαβε και τις… ευλογίες της Κίνησης ‘Πράττω’ του Νίκου Κοτζιά), ωστόσο ευελπιστεί να κερδίσει την ψήφο και άλλων Αθηναίων, διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο πρόσωπο, με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως να μιλά για ένα πρόσωπο «που δεν ξέρει να χάνει» και να δηλώνει βέβαιος ότι «νικητές δεν θα είναι τα τζάκια και οι Πορφυρογέννητοι που μας λένε ότι οι πόλεις τους ανήκουν».

Αρκετά είναι τα ονόματα που ακούγονται, άλλα με περισσότερες πιθανότητες και άλλα όχι. Ανάμεσά τους, αυτό του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος φέρεται να έχει έρεισμα μέσα στο κόμμα, καθώς και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, ενώ κυκλοφορεί και το όνομα του δημοφιλούς αθλητή και προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη. Κάποιοι, εξάλλου, δεν θα έλεγαν «όχι» στην υποψηφιότητα της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ, υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, ως κοινής υποψηφιότητας των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Από εκεί και πέρα, το ΚΚΕ δεν αποκλείεται να ρίξει στη μάχη και πάλι τον Νίκο Σοφιανό, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ενδιαφέρον επίσης για τον δημαρχιακό θώκο έχουν δείξει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τεντόμας που έχει συστήσει δικό του συνδυασμό και ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος.

Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα κατέβει με δικό του ψηφοδέλτιο, πιθανότατα υπό τον Πέτρο Κωνσταντίνου, ενώ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ίσως να είναι και πάλι υποψήφιος, με εμπόδιο στην περίπτωση αυτή το ενδεχόμενο να συμπέσουν χρονικά εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Τέλος, πιθανή θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του γνωστού νομικού Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος εξελέγη και στις περασμένες εκλογές, ως ανεξάρτητος, με ποσοστό περίπου 3%.

Ανακάτεμα της τράπουλας

Στη Θεσσαλονίκη η ανακοίνωση της απόσυρσης Μπουτάρη ανακάτεψε την τράπουλα και ενώ ήδη είχαν δηλώσει τη στήριξή τους σε αυτόν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, απαιτήθηκε ο ανάλογος επανασχεδιασμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να καταλήγει στην υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, την ίδια στιγμή που η ΝΔ, μετά από την παρατεταμένη δυστοκία, κατέληξε στο πρόσωπο του Νίκου Ταχιάου. Από το ΚΙΝΑΛ η λύση που προωθείται είναι αυτή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, ενώ και ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος.

Υποψηφιότητα έχει θέσει και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργος Ορφανός, ενώ από τα ονόματα που «παίζουν» ακόμα είναι και αυτά του πρώην Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Βούγια, του περιφερειακού συμβούλου Χάρη Αηδονόπουλου, των δημοτικών συμβούλων Μάκη Κυριζίδη και Κωνσταντίνου Ζέρβα, του πρώην αστυνομικού διευθυντή Βασίλη Μωυσίδη, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώς Γούλα και του αντιδημάρχου Τουρισμού Σπύρου Πέγκα.

Στον Πειραιά ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, εμφανιζόμενος ως υπερκομματικός και έχοντας στον συνδυασμό του και αρκετά τοπικά στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Α’ Πειραιά & Νήσων. Αυτός φέρεται να ήταν ένας από τους λόγους που ο Βασίλης Κορκίδης, αρχική επιλογή της ΝΔ, τελικά αποφάσισε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της δημαρχίας. Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση, ουσιαστικά διχασμένη για το αν πρέπει να στηριχθεί ο σημερινός Δήμαρχος, επισήμως αναζητεί νέο υποψήφιο, με το νέο όνομα που ακούγεται να είναι αυτό του Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννη Βουτσινά και με τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, κατέληξε τελικά στο πρόσωπο του Καθηγητή του ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος δραστηριοποιείται πολιτικά στην πόλη επί μακρόν και το όνομά του είχε ακουστεί αρχικά για τον Δήμο της Αθήνας. Κυκλοφορούν επίσης τα ονόματα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου από το χώρο της κεντροδεξιάς και του Δημήτρη Κατσικάρη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v