Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «ανομία στα πανεπιστήμια», η Κυψέλη και το... Κολάμπια

«Ωρα του Πρωθυπουργού» με αφορμή ερώτηση του Κ. Μητσοτάκη. Τα επιχειρήματα και οι ατάκες του Α. Τσίπρα. Πρώτη γεύση από τη Συνταγματική αντιπαράθεση για ίδρυση ιδιωτικών ή μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Η «ανομία στα πανεπιστήμια», η Κυψέλη και το... Κολάμπια

Στο προσφιλές, για τη ΝΔ, γήπεδο της «ανομίας στα πανεπιστήμια» επιχείρησε να... παίξει μπάλα ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε πρώτη φάση, υπενθύμισε ότι «στις τρεις όλες κι όλες» ερωτήσεις που του έχει υποβάλει ο κ. Μητσοτάκης από τον Φεβρουάριο του 2016 που βρίσκεται στο τιμόνι της ΝΔ, το περιεχόμενο είναι το ίδιο: εγκληματικότητα-βία στις δύο πρώτες, «ανομία στα πανεπιστήμια» στην τρίτη.

Σε συνδυασμό δε με τη χθεσινή απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη συζήτηση στη Βουλή (και ψήφιση) για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, ο κ. Τσίπρας τον επέκρινε για «αλλαγή γηπέδου», επειδή η οικονομία δεν προσφέρεται πλέον «για ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία».

Με την άνεση που τον διακρίνει όταν μιλάει από το βήμα της Βουλής δε, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον αντίπαλό του «στο σπίτι μου για καφέ», καυτηριάζοντας τη χθεσινή κίνηση του κ. Μητσοτάκη, στη διάρκεια περιοδείας του στην Κυψέλη, να τον προκαλέσει «να κάνει μία βόλτα από το κέντρο να δει τα προβλήματα».

«Με καλέσατε να πάω... στη γειτονιά μου», παρατήρησε γελώντας ο κ. Τσίπρας, δεδομένου ότι εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Κυψέλη.

Επί της ουσίας της ερώτησης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο νέος νόμος (σ.σ. ψηφίσθηκε από την κυβέρνησή του) επιτρέπει στις αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να καλέσουν την αστυνομία, εάν συμβαίνει κάποια παρανομία εντός. «Λέτε ότι ο νόμος για το άσυλο ευθύνεται, διότι δεν δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα. Αυτό είναι κατασκεύασμα. Ο νόμος δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται αδικήματα εντός των πανεπιστημιακών χώρων, αρκεί να κληθεί η αστυνομία» είπε, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική σε πανεπιστημιακές αρχές για απραξία. Και απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός «δεν θα αλλάξω τον νόμο για το άσυλο, θα καταργήσω το άσυλο».

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στη συνεργασία που υπέγραψαν πρόσφατα το ΕΜΠ και το Columbia (βάσει της οποίας θα έρθουν στο ελληνικό Πολυτεχνείο φοιτητές του διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου), ο κ. Τσίπρας έθεσε το ρητορικό ερώτημα, γιατί υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία οι αρχές του Columbia αφού στο ΕΜΠ επικρατεί η ανομία.

Στο σημείο αυτό καταγράφηκε και... η ατάκα της ημέρας, καθώς ο κ. Μητσοτάκης «διόρθωσε» τον πρωθυπουργό για την προφορά του Columbia, το οποίο ο ίδιος ανέφερε ως «Κολάμπια».

«Εγώ δεν είμαι άριστος όπως εσείς, Κολούμπια το ξέρω», απάντησε γελώντας ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες πλευρές «ανομίας», για τις οποίες, όπως τόνισε, δεν μιλά η ΝΔ. Και εξήγησε ότι εννοεί τα κυκλώματα που στήνει η ΔΑΠ (σ.σ. φοιτητική παράταξη της ΝΔ) για μαζικές αντιγραφές στις εξετάσεις, επικαλούμενος τις υποθέσεις στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Επίσης, απαντώντας στο (γνωστό) επιχείρημα της ΝΔ ότι η Αριστερά είναι η μήτρα της τρομοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Και το αίμα του Νίκου Τεμπονέρα έχει αξία. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι το αίμα ανθρώπων που χάθηκαν».

Περί ιδιωτικών ΑΕΙ

Η συζήτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» έδωσε και την πρώτη γεύση για τις αψιμαχίες που θα ακολουθήσουν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, γύρω από τον δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανάξια λόγου κάθε αναφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (σ.σ. αυτά που διανέμουν κέρδη στους μετόχους), επικαλούμενος την ατυχή πορεία που έχουν στη δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τα «μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά» πάντως, έθεσε το ερώτημα εάν, μέσω αυτών, θα υπάρχει σύνδεση της γνώσης με την αγορά («αυτό το θέλουμε κι εμείς») ή υποταγή της πρώτης στη δεύτερη, με όρους «πελατών».

Παρέπεμψε ωστόσο στον διάλογο που θα ακολουθήσει στη Συνταγματική Επιτροπή για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v