Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την ατζέντα «θετικά μέτρα και προσλήψεις» προβάλλει η κυβέρνηση

Με ομιλία Τσίπρα η ψηφοφορία για μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Με προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών και δραστική μείωση των αναπληρωτών ανοίγει η βεντάλια του Δημοσίου.

Την ατζέντα «θετικά μέτρα και προσλήψεις» προβάλλει η κυβέρνηση

Στα θετικά μέτρα και στις (επικείμενες) προσλήψεις στο Δημόσιο κεντράρει η κυβέρνηση, ενώ δεν δείχνει να ανησυχεί για τις επισημάνεις περί καθυστερήσεων που αναμένεται να περιλαμβάνονται στην Έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δοθεί σήμερα «και θα είναι θετική», κατά το Μαξίμου.

Ως προς αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η τελική αξιολόγηση του πρώτου μεταμνημονιακού διαστήματος θα γίνει στο τέλος του έτους, οπότε «έχουμε περιθώριο να κλείσουμε τα θέματά μας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου».

Στα εν λόγω «θέματα» δεν περιλαμβάνονται προφανώς οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά εκφράζεται βεβαιότητα ότι θα καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες, που αγγίζουν τα τρία δισ. ευρώ.  Κατά τους ίδιους, η κυβέρνηση «γνωρίζει από καιρό» ότι θα περνούσε στις αρχές του επόμενου έτους η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων (600 εκατ. ευρώ).

Οπότε, λένε, έριξε και ρίχνει το βάρος στην υλοποίηση των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ και στις προσλήψεις για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους -με αφορμή, πλέον, και την προσυμφωνία με τον κ. Ιερώνυμο για την εκκλησιαστική περιουσία, η οποία περιλαμβάνει την «έξοδο» των κληρικών από τη μισθοδοσία του Δημοσίου.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια την Πέμπτη, λίγο πριν την ψήφιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου θα απαντήσει στην «καταστροφολογία» της ΝΔ.

Την έμφαση πάντως η κυβέρνηση θα τη δώσει στον Προϋπολογισμό (σ.σ. κατατίθεται σήμερα) καθώς αφενός θα περιλαμβάνει όλα τα θετικά μέτρα και, αφετέρου, δεν θα ενσωματώνονται σ' αυτόν οι περικοπές στις συντάξεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα την Παρασκευή να απαντήσει, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, στην ερώτηση που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για περί «ανομίας».

Οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στον προϋπολογισμό, πριν κατατεθεί στη βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, συζητούνται αυτή την ώρα σε άτυπο μίνι-υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, στο Μαξίμου είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Όσο για τις προσλήψεις: Όπως φάνηκε και από τις χθεσινές απαντήσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη διάρκεια του briefing, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη αυξημένου αριθμού προσλήψεων είτε προχωρήσει η συμφωνία με την Εκκλησία (σ.σ. για τη μισθοδοσία των 10.000 κληρικών) είτε όχι.

Ως παράδειγμα ανέφερε τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τον «θεσμό» των αναπληρωτών, οι οποίοι, μάλιστα, καλύπτουν το 20% των αναγκών στην εκπαίδευση. «Έχουμε ως πολιτικό στόχο, εντός των επόμενων ετών, να ρίξουμε αυτό το ποσοστό των αναπληρωτών στο 5%, κάνοντας μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, περίπου 15.000, διότι αυτός είναι ο αριθμός που απαιτείται, για να ρίξουμε το ποσοστό των αναπληρωτών σε 5%», είπε.

Με την επισήμανση ότι «το ίδιο ισχύει και για το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα συμφωνούσε ότι χρειάζεται ενίσχυση, για να μπορέσουν όλες οι νοσοκομειακές δομές, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να λειτουργήσουν με τρόπο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό προς το κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για πλάνο τριετίας και το εξειδίκευσε ως εξής: «Έχουμε ήδη 15.000 προσλήψεις για το 2019, εκ των οποίων 4.500 τουλάχιστον θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς, με τις μόνιμες προσλήψεις στα προγράμματα ειδικής αγωγής. Από εκεί και πέρα, για το 2020 και για το 2021 έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και στο πλαίσιο αυτό ακριβώς θα προχωρήσουμε».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο προς ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η κυβέρνηση συνοδεύει κάθε αναφορά με την υπενθύμιση της αντίθεσης της ΝΔ και της θέσης του κ. Μητσοτάκη ότι η αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων πρέπει να επανέλθει στο «πέντε προς μία», παρότι οι θεσμοί («και το ΔΝΤ») αποδέχθηκαν την αναλογία «μία αποχώρηση - μία πρόσληψη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v