Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφώνεται η μάχη με τους κληρικούς

Ικανοποίηση της κυβέρνησης, αλλά «χαμηλοί τόνοι» για συντάξεις-θετικά μέτρα. Σήμερα η Σύνοδος της Ιεραρχίας για την κατ' αρχήν συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου. Ο διχασμός για τη μισθοδοσία και η χθεσινή συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.

Κορυφώνεται η μάχη με τους κληρικούς

Η κυβέρνηση κέρδισε στις Βρυξέλλες τη μάχη για τις συντάξεις και για τα θετικά μέτρα, με τον Αλεξη Τσίπρα να δηλώνει από χθες το βράδυ στο βήμα του 3ου Thessaloniki Summit ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν» και να παραπέμπει στον υπό κατάθεση Προϋπολογισμό για τα περαιτέρω.

Το ύφος του πρωθυπουργού δεν ήταν διθυραμβικό, καθώς τηρεί τη συμφωνία που έκανε με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και τον Γερμανό αντικαγκελάριο (και ΥΠΟΙΚ) Όλαφ Σολτς για αποφυγή πανηγυρισμών, που θα προκαλούσαν τους «σκληρούς» της Ευρώπης.

Ως προς την έτερη προϋπόθεση που φέρεται να ζήτησαν από την Αθήνα οι παραπάνω, την παράθεση δηλαδή αναλυτικών στοιχείων που να μην αφήνουν αμφιβολία για την επίτευξη των πρώτων μεταμνημονιακών στόχων και το δημοσιονομικό περιθώριο, αναφέρεται ότι «εκπληρώθηκε πλήρως» από τον Γώργο Χουλαριάκη στο χθεσινό Euro Working Group.

Ως εκ τούτου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα κληθεί να παρουσιάσει νέα στοιχεία στο Eurogroup της Δευτέρας. Κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις δε, θα τεθεί θέμα «Ελλάδα» (σ.σ. συντάξεις και θετικά μέτρα) μόνο εάν κάποια χώρα θέσει ερωτήματα ή ενστάσεις. Κάτι που δεν φαίνεται να συμβεί -πλην απροόπτου.

Η «ιερή» μισθοδοσία

Η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται σήμερα στραμμένη στη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, που έχει ως αντικείμενο την κατ' αρχήν συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας (50-50 με το Δημόσιο) και τη μισθοδοσία των κληρικών.

Την «ιερή» οργή έχει προκαλέσει η μεταφορά της μισθοδοσίας από τους κωδικούς του Προϋπολογισμού στο ταμείο της Εκκλησίας, η οποία μεταφράσθηκε από τους οργισμένους κληρικούς ως «αφαίρεση της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου», την οποία, έτσι κι αλλιώς, δεν είχαν τυπικά.

Το ιεραρχικό Σώμα μοιάζει διχασμένο, αν και οι πληροφορίες ανέφεραν (μέχρι χθες) ότι υπερτερούν «ελαφρώς» οι υποστηρικτές της συμφωνίας, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου.

Ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, πάντως, έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει η ψηφοφορία να διχάσει και επισήμως την Ιερά Σύνοδο, καθώς προτιμά μία καθαρή και μη αμφισβητούμενη απόφαση. Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μη ληφθεί σήμερα απόφαση, αλλά να ζητηθεί «χρόνος» για περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση και διευκρινίσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει θέμα με το Πατριαρχείο», μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε στο Φανάρι το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Μεταξύ άλλων, έγινε σαφές «και καθαρό» ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τη μισθοδοσία αφορά μόνο τους κληρικούς (και τους «λαϊκούς») που υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδας και όχι της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, που υπάγονται στο Πατριαρχείο.

Στο Μαξίμου ο κ. Ιερώνυμος

Ο κ. Ιερώνυμος βρέθηκε χθες στο Μαξίμου, συνοδεύοντας τον Μακαριότατο Συρορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιο-Ευφραίμ Β', ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο αυτής της συνάντησης, ο αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός «συνόψισαν» τα στοιχεία και εκτίμησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις κοινές δηλώσεις τους.

Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται ότι τυχόν απόρριψη της κατ' αρχήν συμφωνίας απο την Ιερά Σύνοδο ως προς τη μισθοδοσία θα παγώσει και ό,τι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας -και δη, της αμφισβητούμενης.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει την Εκκλησία σε σημαντικές οικονομικές απώλειες, καθώς τα αμφισβητούμενα περιουσιακά της στοιχεία θα παραμείνουν αναξιοποίητα.

ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κατά της συμφωνίας

Στο πλευρό των διαφωνούντων Μητροπολιτών και των κληρικών έχουν βρεθεί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα άλλαξε θέση, δεδομένου ότι αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου για την κατ' αρχήν συμφωνία (στις 6 Νοεμβρίου) είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση αποδοχής της.
«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ωστόσο, στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης ή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Κυρανάκης τάχθηκαν δημοσίως υπέρ της παραμονής των κληρικών στις λίστες του Δημοσίου.

Τελικά άλλαξε και η επίσημη θέση της ΝΔ, με κάποιες πληροφορίες να εμφανίζουν την Πειραιώς να ζητά από την ηγεσία της Εκκλησίας να «παγώσει» τη συμφωνία μέχρι τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v