Σωρεία αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να αποκαλύψουν τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον Γιάννο Παπαντωνίου έχουν αποστείλει οι ανακριτές διαφθοράς. Μεταξύ άλλων, έχουν σταλεί αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών στο Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ολλανδία αλλά και τη Γαλλία με δεδομένο ότι ο πρώην υπουργός ΥΠΕΘΑ έχει γαλλική υπηκοότητα και διατηρεί λογαριασμούς εκεί.
Σημαντική βοήθεια στους Έλληνες ανακριτές έχει προσφέρει η κυπριακή αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς από εκεί ήρθαν τα πρώτα στοιχεία για τους λογαριασμούς των offshore του αντιπροσώπου της Thales στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ανακριτών για προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου έπαιξε το γεγονός ότι ο ίδιος απολογούμενος δεν κατάφερε να αιτιολογήσει το «πόθεν έσχες» των χρημάτων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους, αλλά και η απολογία του συγκατηγορούμενού του επιχειρηματία ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο που ο πρώην υπουργός έβγαζε τα χρήματα στο εξωτερικό.
Επίσης σημαντικό ρόλο στην προφυλάκισή του έπαιξε ότι σύμφωνα πληροφορίες, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών τους στην Ελβετία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζευγάρι εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017 και παρουσία δικηγόρου φέρεται να υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού το απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι έναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Η συναίνεση εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αργότερα, ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρέχουν την συναίνεση τους στους ανακριτές για άνοιγμα λογαριασμών, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύτιμα στοιχεία ήρθαν στα χέρια των αρχών από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία ο οποίος φέρεται να διακίνησε τα 2,8 εκατομμύρια.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ενδέχεται ο πρώην υπουργός να βρεθεί αντιμέτωπος και με το αδίκημα της δωροδοκίας, δεδομένου ότι εκκρεμεί η απάντηση της Βουλής στο σχετικό αίτημα των ανακριτών για να επιτραπεί η άσκηση ποινικής δίωξης.