Η αναμενόμενη από καιρό «υπόθεση Novartis» άνοιξε. Το τμήμα της σχετικής δικογραφίας που αφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στη Βουλή από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Κατά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε χθες το Euro2day.gr, πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο (πρώην υπουργοί Οικονομικών), Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο (πρώην υπουργοί Υγείας), Γιώργο Κουτρουμάνη (πρώην υπουργό Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης) και Μάριο Σαλμά (πρώην υφυπουργό Υγείας).
Η υπόθεση καλύπτει το χρονικό διάστημα 2006-2015, ενώ οι περισσότεροι εκ των εμπλεκομένων μίλησαν ήδη για σκευωρία.
Παράθυρο για μη παραγραφή
Όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της απιστίας και της διακίνησης βρώμικου χρήματος.
Ειδικά αυτό το τελευταίο έχει ξεχωριστή σημασία όχι μόνο για το ποινικό μέρος της υπόθεσης, αλλά και επειδή δεν υπόκειται σε παραγραφή. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι με βάση αυτή την κατηγορία καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, παρότι η δική του υπόθεση εκδικάσθηκε πολλά χρόνια μετά την τέλεση της πράξης του (σ.σ. Βάσει Συντάγματος, τα τυχόν αδικήματα πρώην υπουργών παραγράφονται σε περίπου πέντε χρόνια).
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί (σύντομα) να αποφασίσει τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής και όχι Εξεταστικής. Η διαφορά είναι ότι η πρώτη διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων με επόμενο βήμα την παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ η δεύτερη «εξετάζει υπόθεση» από την οποία μπορεί να προκύψει ανάγκη Προανακριτικής επιτροπής.
Εάν επιλεγεί η οδός της Προανακριτικής επιτροπής, η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα είναι μυστική, με τόσες κάλπες όσες και τα πρόσωπα που παραπέμπονται.
«Μεγαλύτερη κι από τη Siemens»
Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αντίστοιχα, ενημέρωσαν χθες το βράδυ για την εξέλιξη τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Εξερχόμενοι, ο κ. Κοντονής μίλησε για «υπόθεση μεγαλύτερη και από της Siemens», ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος τη χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».
Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε ότι στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται «κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ' ευκαιρία αυτής». Και συνέστησε σε όσους (σ.σ. από τους εμπλεκόμενους και τα κόμματά τους) μιλούν για πολιτικές διώξεις, «καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε, εκτίθενται».
Σημειώνεται ότι για τα μη πολιτικά πρόσωπα που επίσης εμπλέκονται στην υπόθεση, η διαδικασία διερεύνησης συνεχίζεται κανονικά από την αρμόδια εισαγγελέα.
Έρευνες από το FBI
Γιατί η υπόθεση Novartis θεωρείται μείζονος σημασίας, «που ξεπερνά ακόμα και εκείνη της Siemens»; Όπως έχει γίνει γνωστό στον ενάμιση χρόνο που διαρκεί η διερεύνηση, το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται στις ΗΠΑ με την έρευνα του FBI. H «λεπτομέρεια» αυτή προβάλλεται εμφατικά, προκειμένου να καταδειχθεί ότι δεν πρόκειται για εγχώρια συνωμοσία πολιτικών αντιπάλων.
Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αμερικανικές και ελληνικές αρχές για το πώς η ελβετική φαρμακοβιομηχανία προωθούσε τα συμφέροντά της μέσω Ελλάδας και χρηματισμού, οδήγησαν στην υποψία ότι είχε διαμορφώσει σχέσεις (σ.σ. οικονομικές) με πρόσωπα από τον χώρο της Υγείας, τον εκδοτικό και, κυρίως, τον πολιτικό, προκειμένου να εκτινάξει τις τιμές των προϊόντων της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κι αυτό επειδή η Ελλάδα ήταν «χώρα αναφοράς», δηλαδή η τιμολογιακή της πολιτική στα φάρμακα καθορίζει τις τιμές τους στην ΕΕ.
«Υπέγραφαν και ευνοούσαν»
Κατά τις πληροφορίες, διερευνάται το εάν και πώς οι υπό κατηγορία πρώην υπουργοί υπέγραφαν για υψηλές τιμές (κυρίως στα ακριβά φάρμακα), ευνοούσαν τη Novartis έναντι ανταγωνιστών και διευκόλυναν τις συναλλαγές της με το Δημόσιο.
Το αυξημένο κόστος επιβάρυνε, έτσι κι αλλιώς, τα δημόσια ταμεία και τους ασφαλισμένους -και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που η κρίση και η μνημονιακή καταιγίδα έπληξαν ιδιαίτερα τον χώρο της υγείας και της ασφάλισης.
Ένας εκ των πρώην υπουργών, για παράδειγμα, φέρεται να κατηγορείται ότι μία ημέρα πριν μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της ειδικής χονδρικής τιμής στα φάρμακα υψηλού κόστους, προσφέροντας 13% επιπλέον κέρδος -με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στη Novartis.
Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές από τη δικογραφία και θα «φωτιστούν» από τη διερεύνηση, ενώ το βασικό στοιχείο που πρέπει να αποδειχθεί είναι ο χρηματισμός των πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων (π.χ. γιατροί και μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων).