Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Ζάεφ: Σε ΝΑΤΟ-ΕΕ θα μπείτε μόνο με λύση-πακέτο

Επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αλλάζει όνομα το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Σε ποιες κινήσεις προχωρά η Αθήνα. Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες.

Τσίπρας σε Ζάεφ: Σε ΝΑΤΟ-ΕΕ θα μπείτε μόνο με λύση-πακέτο

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για λύση-πακέτο στο λεγόμενο «μακεδονικό» μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά την τρίωρη συνάντησή τους στο Νταβός.

«Η δική μας θέση είναι σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων (erga omnes), αλλά το πρωτεύον είναι να επιλύσετε το ζήτημα του αλυτρωτισμού, με εγγυήσεις ότι δεν θα μείνει ανοικτό παράθυρο για παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ένδειξη καλής θέλησης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ελληνικό πράσινο φως για ένταξης της γείτονος σε επιμέρους οργανισμούς, ωστόσο ξεκαθάρισε: η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ μόνο όταν λυθεί το σύνολο των ανοικτών θεμάτων.

Από την πλευρά του ο κ.Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι “δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις” και, σε ένδειξη καλής θέλησης, αντίστοιχα, ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου της χώρας του (σ.σ. από Μέγας Αλέξανδρος”) όσο και της εθνικής λεωφόρου της χώρας (σ.σ. που λέγεται επίσης Μέγας Αλέξανδρος).

Η θέση της Ελλάδας

Τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση  με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός.  

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι βαθιά του πεποίθηση ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό από εθνικισμούς και εντάσεις. Καλούμαστε, είπε, να προωθήσουμε ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να πάει η περιοχή μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μια δύναμη ευθύνης στην περιοχή. Για αυτό προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες σε διμερές,τριμερές και τετραμερές επίπεδο.

Γνωρίζω, υπογράμμισε, ότι και τους δυο μας μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δυο χώρες, άλλοι με σκεπτικισμό και άλλοι με ελπίδα. «Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις σε σταθερά θεμέλια. Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο για να υπάρξουν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», σημείωσε. 

«Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση.  Και εγώ του είπα ότι και εμείς, πρωτοβουλίες που είχαμε παγώσει, θα τις προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου αλλά θα προχωρήσει και στην κύρωση της δεύτερης φάσης της σχέσης με την ΕΕ στο κοινοβούλιο.

Προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που θέλουν, πρέπει να βρούμε λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Συμφωνήσουμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μέτρα σημαντικά σε ενέργεια, μεταφορές και διασυνοριακές επαφές. Το σημαντικότερο, τόνισε, είναι το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών.

Ευελπιστούμε ότι η πρώτη συνάντηση πρωθυπουργών τα τελευταία επτά χρόνια θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερο μέλλον μεταξύ των δυο χωρών, συμπλήρωσε.

Ζάεφ: Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις

Απώτερος στόχος μας είναι να ξεπεραστεί ένα από τα προβλήματα που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών, σημείωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.  

Η τελική λύση, σημείωσε, πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δυο πλευρές. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των δυο λαών.

Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο της πΓΔΜ (σ.σ. ονομάζεται Μεγας Αλέξανδρος) όσο και στις λεωφόρους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις έναντι του γείτονά μας, υπογράμμισε.

Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία υπό τον Νίμιτς και τον ΟΗΕ. Οι ΥΠΕΞ θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία, υπό τη δική μας επίβλεψη.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v