Το μεγάλο βήμα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει σήμερα στη Βουλή, με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τον βασικό όγκο των προαπαιτουμένων.
Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τυχόν διαρροές από την πλειοψηφία. Αντιθέτως, προσδοκά σε «θετικές εκπλήξεις» από τον χώρο της αντιπολίτευσης, καθώς υπάρχουν μηνύματα ότι σημαντικά άρθρα θα λάβουν θετική ψήφο όχι μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Δεν αποκλείουν μάλιστα να ακουστεί από «ανεξάρτητο» έδρανο και «ναι» στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου, κίνηση που θα κάνει την κυβέρνηση να μιλήσει για «αρχή διαδικασίας διεύρυνσης» της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, αντί μείωσης που είναι ο βασικός στόχος της αντιπολίτευσης.
Παρότι οι πληροφορίες δείχνουν (μεταξύ άλλων...) την πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων και νυν ανεξάρτητη, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, (σ.σ. είχε υπερψηφίσει και τον Προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο) το Μαξίμου αρνείται να προκαταλάβει εξελίξεις και να μπει σε ...ονοματολογία.
Σίγουρη θεωρείται η ονομαστική ψηφοφορία τουλάχιστον στα άρθρα για την απεργία και τους πλειστηριασμούς, καθώς σχετική προεργασία έχει κάνει το ΚΚΕ.
Το βάρος του «απεργιακού» το έχουν σηκώσει η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι το 50+1 αφορά στην απαρτία συνέλευσης και όχι στη λήψη της απόφασης για απεργία. Η εν λόγω διαφορά έγινε... αντιληπτή με την αντιπρόταση της ΝΔ να ψηφίζεται η απεργία από το 50+1 των εργαζομένων και, μάλιστα, η ψήφος να παρέχεται και ηλεκτρονικά (π.χ. με sms).
Όσον αφορά στην αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων προς πολύτεκνους-τρίτεκνους, το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι δεν μπορεί, τώρα, να γίνει αλλαγή στη διάταξη, αλλά «το θέμα θα επανεξεταστεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο». Οι πιέσεις πάντως για αλλαγές «τώρα» θα συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η προσήλωση στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάνει τους επιτελείς του Μαξίμου να διαμηνύουν προς κάθε (ενδοκυβερνητική) κατεύθυνση ότι η τροπή που πήρε η υπόθεση Ζουράρι δεν θα επισπεύσει τον «μίνι ανασχηματισμό» που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Ήτοι, τις «διορθωτικές αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες «εξακολουθούν να τοποθετούνται στο διάστημα μετά το επίσημο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης».
Για το πόσο... μετά, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα, λόγω των εξελίξεων περί το Σκοπιανό, που αναμένονται ραγδαίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.
ΝΔ: Αλλη μία μετωπική επίθεση
Από την πλευρά της, η ΝΔ ετοιμάζεται για μία ακόμα μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει στην απογευματινή ομιλία του να αποδομήσει την κυβερνητική ρητορική περί «κανενός νέου μέτρου» και περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια, θα καταγγείλει την υπερφορολόγηση των πολιτών και θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, σε τρία σημεία στα οποία η ΝΔ διαφωνεί κάθετα:
1. Τους πλειστηριασμούς. Όπως εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί περιουσιών είναι προ των πυλών, ενώ υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία (θα το κάνει και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης) την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα κατά το παρελθόν, από τη θέση της αντιπολίτευσης.
2. Την περικοπή επιδομάτων των πολυτέκνων και των τριτέκνων. Ήδη, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας παρέθεσε δήλωση αλλά και ερώτηση στη Βουλή του πρωθυπουργού, με την οποία ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε άδικα τα ποσά των επιδομάτων επί κυβέρνησης Σαμαρά. «Από εκείνα τα 'άδικα επιδόματα', η κυβέρνηση περικόπτει σήμερα το 1/4», καταγγέλλει τώρα η ΝΔ.
3. Την διόγκωση του δημοσίου, με τη δημιουργία νέων κρατικών δομών (νέο ΣΔΟΕ, υποθηκοφυλακεία κ.ά.). «Οι πολίτες υπερφολογούνται, ψηφίζονται νέα μέτρα, αλλά το κράτος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.
Πάντως, στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν κάποιες συγκεκριμένες διατάξεις που κινούνται -όπως λένε- προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η θέσπιση του ενεργειακού χρηματιστηρίου και η λειτουργία των αγορών, ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, όλα θα ξεκαθαρίσουν σήμερα.
Κι αυτό διότι αφενός υπάρχει δυσφορία για τη διαδικασία με την οποία έρχονται οι διατάξεις στη Βουλή (υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο «τορπιλίζεται» η όποια διάθεση της ΝΔ για συναίνεση) και αφετέρου θεωρούν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα φέρει και άλλες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο σήμερα, με άγνωστη ακόμα την τελική μορφή του.
«Όπως έκαναν το βράδυ της Παρασκευής με τις τροπολογίες για τα πόθεν έσχες των μελών του ΤΧΣ και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μπορεί να πράξουν κάτι ανάλογο και την τελευταία στιγμή», λένε στην Πειραιώς. Όλα, σημειώνουν, θα αξιολογηθούν κατά τη σημερινή μέρα και στη συνέχεια θα καθοριστεί η οριστική στάση του κόμματος στην ψηφοφορία.