«Πόλεμος» στη Βουλή για βλήματα και απόρρητα έγγραφα

Το μεσημέρι η εξ αναβολής συζήτηση που προκάλεσε η ΝΔ για τη (μη;) πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία «με μεσάζοντα». Στην αντιπολιτευτική φαρέτρα παραμένει η πρόταση μομφής στον υπουργό Άμυνας. Κυβέρνηση για ΝΔ: «Πασχίζουν να βρουν σκάνδαλο στην κυβέρνηση αλλά δεν θα τους βγει».

«Πόλεμος» στη Βουλή για βλήματα και απόρρητα έγγραφα

Με διαρροές, χαρτοπόλεμο και υπερβολές όπως «η μητέρα των μαχών» ή (από στελέχη της αντιπολίτευσης) «η κυβέρνηση σήμερα θα έχει... Black Monday), όλες οι πλευρές ακονίζουν μαχαίρια για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Πρόκειται για την επερώτηση της ΝΔ γύρω από τη (μη, τελικά) πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, με το καταγγελτικό στοιχείο να αφορά στο ότι ο υπουργός Άμυνας δεν έκανε τις συνομιλίες απευθείας με το Ριάντ αλλά με μεσάζοντα, ο οποίος όμως «δεν ήταν επίσημος μεσάζοντας».

Όπως φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπολίτευση, τόσο η αξιωματική όσο και η ΔΗΣΥ (δια του πρωτοστατούντος Ανδρέα Λοβέρδου) εστίασε αποκλειστικά στην παραπάνω παράμετρο. Κι αυτό, όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, «σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βγάλουν έστω ένα κυβερνητικό σκάνδαλο, ώστε να αποφανθεί η κοινωνία πως όλοι ίδιοι είναι».

Κατά τα ίδια στελέχη, δηλαδή, ουδείς από ΝΔ και ΔΗΣΥ έθεσε «ηθικό θέμα» γύρω από την πώληση πολεμικού υλικού σε μία τρίτη χώρα. Αυτό όμως το θέμα το ανέδειξαν στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της, όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Γιώργος Κυρίτσης.

«Θα μπορούσαν να διατυπώσουν τη θέση τους στα όργανα ή σε κατ’ ιδίαν συζήτηση και, πάντως, σε μία άλλη στιγμή», είναι το σχόλιο στελεχών, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, για προφανείς λόγους, αφήνουν την εν λόγω συζήτηση «για μετά».

Προς το παρόν, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε χθες στο ΑΠΕ: «Κάθε βουλευτής έχει τη γνώμη του. Πόσο μάλλον όταν ανήκει και στην αρμόδια Επιτροπή (σ.σ. Εξωτερικών-Άμυνας), όπως ο Νίκος ο Φίλης, πλην όμως εγώ, σας επαναλαμβάνω, ούτε σχολιάζω ούτε συντάσσομαι μ' αυτή την άποψη».

Για το ζήτημα που αφορά τη διαδικασία πώλησης των βλημάτων, τη νομιμότητα ή μη του μεσάζοντα και τον πρωτοφανή χαρτοπόλεμο με τα απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι «οι απαντήσεις που θα δοθούν, δεν θα αφήσουν όρθιο κανένα επιχείρημα της ΝΔ και της ΔΗΣΥ».

Στη φαρέτρα και η πρόταση μομφής;

Σημειώνεται ότι η εν λόγω συζήτηση στη Βουλή επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη. Αναβλήθηκε για σήμερα, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα καθώς την ίδια ημέρα βρισκόταν στο Παρίσι για τη γνωστή διπλή βράβευση.

Σε πρώτη ανάγνωση, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να αφήσει την παραμικρή υπόνοια ότι «απέδρασε» από τη συγκεκριμένη συζήτηση, αφήνοντας «ακάλυπτο» τον υπουργό Άμυνας.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι προσμετρήθηκε (και) το ενδεχόμενο να είχε σχεδιάσει η ΝΔ κατάθεση πρότασης μομφής στον κ. Καμμένο, με τη λήξη της συνεδρίασης -και, μάλιστα, να συμπέσει αυτή η κίνηση με τη βράβευση του πρωθυπουργού και την ομιλία που θα εκφωνούσε στον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού.

Μένει να φανεί εάν η ΝΔ και η ΔΗΣΥ (από κοινού ή όχι) διατηρούν στη φαρέτρα τους το όπλο της πρότασης μομφής, για να το «ρίξουν» σήμερα -στη διάρκεια της συνεδρίασης ή με τη λήξη της.

Ο κ. Λοβέρδος άλλωστε επαναλαμβάνει μονότονα τις τελευταίες ημέρες ότι «με τη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή δεν τελειώνει για μας η υπόθεση Καμμένου».

Π. Καμμένος: «Με τη συνδρομή της ΜΙΤ»

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος εστιάζει τη ρητορική του στη διαρροή του απόρρητου εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος αποκαλείται «υπεργολάβος» και όχι «εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας» στο θέμα της πώλησης βλημάτων.

Με ανάρτησή του μάλιστα χθες το απόγευμα στο twitter, κάνει λόγο για «αδίστακτους» και επικαλούμενος δημοσίευμα ιστοσελίδας, υποστηρίζει ότι η διαρροή έγινε σε συνεργασία με καταζητούμενο Έλληνα πράκτορα που έχει προσχωρήσει στις τάξεις της ΜΙΤ (τουρκικών μυστικών υπηρεσιών).

«Το μόνο μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα που υπάρχει», λένε οι ΑΝΕΛ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, «σχετίζεται με τους ανθρώπους της αυλής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι πολλοί αυτοί», σημειώνουν. Ο θόρυβος που έχει προκληθεί, λένε συνεργάτες του κ. Καμμένου, αφορά την «πρεμούρα της αντιπολίτευσης να ρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο μάταιος ο κόπος τους». Δηλώνουν δε έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, εφόσον χρειαστεί.

Όσον αφορά τις διαφορετικές φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, αποφεύγουν να σχολιάσουν, υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης χαράσσεται από το Μέγαρο Μαξίμου και μόνο, ενώ υπενθυμίζουν ότι και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρξαν ποικίλες απόψεις, χωρίς αυτό να επηρεάσει την κυβερνητική συνοχή.

ΝΔ: «Είναι σκάνδαλο»

Την ίδια ώρα, η ΝΔ βάζει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο καταγγέλλει πως καλύπτει τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο. «Είναι απολογούμενοι και πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, προαναγγέλλοντας πολύ υψηλούς τόνους κατά τη σημερινή συζήτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «σκάνδαλο» και θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση, ζητώντας άμεσες και σαφείς απαντήσεις. «Γιατί σε διακρατική συμφωνία υπάρχει μεσάζων;», «Ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος και ποια η σχέση του με Καμμένο;», «Σε ποιες αγοραπωλησίες έχει εμπλακεί ο κ. Παπαδόπουλος;», «Η συμφωνία που έχει γίνει γνωστή αφορά 300.000 βλήματα, ενώ οι Σαουδάραβες φαίνονται να ζητούν 100.000; Τι να απέγιναν οι 200.000;», είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέτουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανοίγοντας ένα επιπλέον θέματα: Αν θέλει η Ελλάδα να πουλήσει βλήματα τα οποία λήγουν και άρα θα χρησιμοποιηθούν πιθανότατα στην Υεμένη και εάν συμβαίνει αυτό, για ποιο λόγο δεν ήρθε προς συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής σε απόρρητη συνεδρίαση.

Πάντως, η ΝΔ ζητά να διευκρινιστεί ακόμα και το αν έχει υπογραφεί η επίμαχη σύμβαση. «Κατά τον κ. Καμμένο, η σύμβαση έχει υπογραφεί. Το αναφέρει μάλιστα ο ίδιος στη Βουλή. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει εισπράξει ήδη 66 εκατ. ευρώ. Τι ακριβώς έχει γίνει με τα 66 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχουν ήδη εισρεύσει στα κρατικά ταμεία;», δηλώνει η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λένε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει και το γεγονός ότι σε δελτία Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτυπώνονται επισκέψεις του κ. Παπαδόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, ενώ ο κ. Καμμένος έλεγε προ δύο εβδομάδων πως δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Παπαδόπουλο.

Η ελάσσων αντιπολίτευση

Με κοινή γραμμή αναμένεται να εμφανιστούν στη σημερινή συζήτηση η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής αρχηγού για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Θα υποστηρίξουν ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα ενήμερος για τα γεγονότα και άρα συνυπεύθυνος, μαζί με τον κ. Καμμένο, σχετικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

Για «τεράστια πολιτική -εγκληματική - ευθύνη και του Καμμένου και του Τσίπρα, συνολικά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πάνε να πουλήσουν όπλα σε ένα τέτοιο κράτος όπως η Σαουδική Αραβία», μιλά ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ η Ένωση Κεντρώων εκτιμά πως «το θέμα ξεκινάει ηθικό και κινδυνεύει να καταλήξει βαθύτατα πολιτικό. Καλείται ο κ. Καμμένος να μιλήσει με ειλικρίνεια και να παρουσιάσει έγγραφα, διότι άλλως οπλίζονται τα χέρια των «εχθρών» του, στην προσπάθεια αποδόμησής του».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή διαπιστώνει ότι «οι μίζες και οι κλοπές στα εξοπλιστικά συνεχίζονται και επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι το ίδιο κύκλωμα κλεπτοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v