Παρότι το «δούναι και λαβείν» κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα πάρει τον χρόνο του για να αποτυπωθεί, το σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσήλθε ως businessman και ο Έλληνας πρωθυπουργός ως διεκδικητής «του καλύτερου δυνατού» στο αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας.
Δεδομένου δε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ με το… καλωσόρισμα μίλησε (on camera!) για το αίτημα για την αναβάθμιση των F-16, έγινε αντιληπτό ότι η αμερικανική συμβολή στο στοίχημα δεν θα δοθεί άνευ των ανάλογων, ισχυρών ανταλλαγμάτων.
Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται «ικανοποιημένο» από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο, προβάλλοντας την αναβάθμιση της χώρας, την έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών της, τα εύσημα στον πρωθυπουργό και την αμερικανική προτροπή σε επενδύσεις με την (πέραν των άλλων) κοινή task force που θα συσταθεί, με επικεφαλής τους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών.
«Ορθή επιλογή η αναβάθμιση των F-16»
Ο κ. Τραμπ, πάντως, έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συμβολή (και) της Ελλάδας στη μείωση της ανεργίας στη δική του χώρα, καθώς συνέδεσε την αναβάθμιση των F-16, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στις ΗΠΑ.
Αρχικά κυβερνητικές πηγές και στη συνέχεια ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσαν να δώσουν διευκρινίσεις για το κόστος, τονίζοντας ότι το 1,4 δισ. θα προέλθει από αμερικανικά κεφάλαια και το 1 δισ. από ελληνικά.
Έστω κι έτσι, η ΝΔ άδραξε την ευκαιρία να ειρωνευτεί την αναφορά Τραμπ στα F-16, τονίζοντας ότι η συμφωνία «θα προσφέρει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα». Σήμερα ωστόσο επανήλθε και αφού (μέσω του αρμόδιου τομεάρχη) δηλώνει ότι η αναβάθμιση είναι επιβεβλημένη αλλά πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το κόστος.
Το υπουργείο Αμυνας έσπευσε να απαντήσει με ανακοίνωσή του: «Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια».
Επ' αυτών, κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε αργά το βράδυ στο Euro2day.gr ότι το 1 δισ. της ελληνικής συμμετοχής είναι επιβεβλημένο, προκειμένου να μην απαξιωθεί ο στόλος. «Η επιλογή είναι ορθή, διότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν ακριβότερη και, επιπλέον, θα οδηγούσε σε απαξίωση τα σημερινά αεροσκάφη, για την αγορά των οποίων οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πλήρωσαν δεκάδες δισ.», ανέφερε.
Με τη διαβεβαίωση ότι η αναβάθμιση των F-16 θα τα καταστήσει ισάξια με μαχητικά 4ης-5ης γενιάς.
Ερχεται επιχειρηματική αποστολή
Κατά τα λοιπά, κυβερνητικές πηγές, αποτιμώντας τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ και τις διευρυμένες συζητήσεις που ακολούθησαν στον Λευκό Οίκο, αναδεικνύουν τρία βασικά μηνύματα:
* Σεβασμός στην Ελλάδα και την πετυχημένη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
* Αναγνώριση της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης και του ρόλου της Ελλάδας.
* Έμπρακτη στήριξη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε, ως follow up της συνάντησης, η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών (task force), προκειμένου να εξετάσουν και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της καινοτομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζουν, θα ακολουθήσει επιχειρηματική αποστολή από τις ΗΠΑ για εμπόριο και μεταποίηση στο προσεχές διάστημα.
«Πύλη» σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ
Η ιδιαίτερη αναφορά και των δύο ηγετών στα ζητήματα της ενέργειας έδειξε ότι το εν λόγω πεδίο παραμένει στις πρώτες θέσεις του υπερατλαντικού ενδιαφέροντος. Είναι ενδεικτική η αναφορά του κ. Τσίπρα στους αγωγούς TAP EAST Med και στη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, με την προοπτική να αποτελέσει πύλη σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Ταύτιση για το χρέος
Οι ίδιες πηγές προβάλλουν την «ταύτιση απόψεων» Τσίπρα-Τραμπ στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς και το «κάλεσμα» που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ να συμβάλουν «στη διαρκή και απρόσκοπτη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
Επίσης την ανάδειξη της χώρας ως πόλου σταθερότητας, «σε μία κρίσιμη περιοχή με πολλές προκλήσεις» -και τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να είναι «ακόμα ισχυρότερος πόλος, στον βαθμό που γίνονται σεβαστές οι θέσεις και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Αναβάθμιση (και) της Σούδας
Όσο για το θέμα της βάσης της Σούδας, ο κ. Τραμπ... ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη φιλοξενία και τη συνεχάρη διότι είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.
Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ουδόλως απέκλεισε το ενδεχόμενο (σ.σ. αμερικανικό αίτημα) μιας πιο ενισχυμένης «φιλοξενίας», με τη φράση: «Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού. Πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».
«Για καλό»...
Στην αναμενόμενη ερώτηση (Αμερικανού δημοσιογράφου) για την προ αμερικανικών εκλογών δήλωση του κ. Τσίπρα για το («κακό») ενδεχόμενο νίκης του Ντ. Τραμπ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ισορροπήσει στο επικίνδυνα τεντωμένο σκοινί.
Αφού τόνισε ότι ο τρόπος προσέγγισης του προέδρου Τραμπ στα πράγματα «μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό», γενίκευσε την απάντηση με το σχόλιο: «Οοι ΗΠΑ είναι μια σημαντική δύναμη που όταν παρεμβαίνει είναι για καλό».