Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στόχος να κλείσει η 3η αξιολόγηση το γρηγορότερο

Στο 2019 οι ελαφρύνσεις στους φόρους αλλά και υπόσχεση για κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα του 2017. Μπαίνει μπροστά για να σταματήσει «ο φόβος της υπογραφής» απαντά στο Euro2day.gr για το θέμα των επενδύσεων. Οι αιχμές για το ΣΕΒ και οι θέσεις για εκλογές, Καμμένο, εργασιακά, κεντροαριστερά, Τουρκία και… Ανδρέα Παπανδρέου.

Τσίπρας: Στόχος να κλείσει η 3η αξιολόγηση το γρηγορότερο

Η πραγματικότητα είναι ότι για να οικοδομήσουμε μια προοπτική για το μέλλον πρέπει να φύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις και ισορροπία στο μείγμα πολιτικής, προκειμένου να προστατεύονται οι αδύναμοι. Πρέπει να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα ώστε να βρεθούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και την μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου δημιουργείται περιθώριο από το 2019 να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε o κ. Τσίπρας.

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιάνοντας τους στόχους θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο, πάνω από τους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούμε να κινηθούμε πάνω από τα αντίμετρα, εκτίμησε.

Κριτήριο για την κατανομή του δημοσιονομικού χώρου το 2019 θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν πολλοί πιο άδικοι φόροι από τον ΕΝΦΙΑ. Ο τελευταίος είναι άδικος φόρος για την μικρή ιδιοκτησία, όχι όμως τόσο για την μεγάλη ιδιοκτησία. Είναι βέβαια άδικο για έναν που έχει μεγάλη ιδιοκτησία το ότι σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί κάποιος να πουλήσει ένα ακίνητο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θύμισε ότι το 2016 υπήρξε μεγάλη υπεραπόδοση και όπως είπε αυτό ήταν μια από τις αιτίες που αντιστάθηκε η κυβέρνηση σε κάποιες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Εκτίμησε δε ότι σωστά προχώρησε η κυβέρνηση στην διανομή μέρους της υπέρβασης, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών.

Όπως σημείωσε, και φέτος ο προϋπολογισμός κινείται πάνω από τους στόχους, προσθέτοντας ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση και φέτος να μοιράσει μέρισμα στους αδύναμους.

Το χρέος και το ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αλγόριθμο που κλειδώνει το θέμα του χρέους και χαρακτήρισε σημαντικό ότι το χρέος δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη δυνατότητα της χώρας να πληρώνει κάθε χρόνο έως ένα επίπεδο του ΑΕΠ για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες (κάτω του 15% του ΑΕΠ).

Όπως είπε αυτό «χαιρετίστηκε» από τους επενδυτές με την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και την έκδοση ομολόγου.

Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους και της περαιτέρω ποσοτικοποίησης των παραμέτρων ρύθμισης βρισκόμαστε στην «ίδια σελίδα» με το ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Απαντώντας σε ερώτηση για το άρθρο που αφορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου τόνισε ότι δέχτηκε επιθέσεις. Οποιος το διάβασε, κατάλαβε πως οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τότε ΠΑΣΟΚ «είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού», σημείωσε.

Σχολίασε ότι αυτό που έκανε εντύπωση είναι πως ενόχλησε το ότι αναφέρθηκε στον «συστημικό φόβο». «Αν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανέναν, αλλά να καταφέρω ως επικεφαλής μιας συλλογικής κυβέρνησης να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από μια περιπέτεια που την έβαλαν άλλοι. Να είμαστε εμείς αυτοί που θα θέτουμε τη βάση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή είναι η φιλοδοξία και για αυτή μάχομαι», υπογράμμισε.

Η διαπραγμάτευση και οι καθυστερήσεις

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Όμως τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση δεν την είχε η κυβέρνηση, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Υπήρξε διαφωνία των εταίρων και πιέσεις για μέτρα πέρα από τη συμφωνία.

Προσπαθούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παραχθεί σημαντικό έργο. «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού που προσπαθούμε να επιλύσουμε, αλλά εκτιμώ ότι είναι μια προσπάθεια που αποδίδει», τόνισε.

Αυτό το εκτιμούν οι εταίροι, υποστήριξε, και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα την τρίτη αξιολόγηση. «Θα συγκαλέσω άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρουμε τις αποφάσεις για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι τις αναλογεί, «θα τρέξει γρήγορα» καθώς εκτός των άλλων δεν περιλαμβάνει κρίσιμα πολιτικά θέματα. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ΔΝΤ, μπορούμε και με το ΔΝΤ, αν δεν έχει παράλογες απαιτήσεις. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να έχουμε το ΔΝΤ «με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω», τόνισε. Όπως είπε, πρέπει να λυθεί το θέμα εντός της φετινής χρονιάς.

Αναφερόμενος και στις δηλώσεις Μακρόν για το ΔΝΤ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να προσέλθουν όλοι οι εταίροι με αυτή τη διάθεση και να μην υπάρξουν απαιτήσεις πέραν της συμφωνίας.

Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός θύμισε δημοσιεύματα ότι λίγες ημέρες πριν την απόφαση Σαμαρά να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ, είχε γίνει αγωγή από την Αγροτική για τα δάνεια των κομμάτων. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο ότι πάρθηκε η απόφαση για σπάσιμο της Αγροτικής, τα δάνεια αυτά πέρασαν στο «υγιές» κομμάτι και όχι στην «bad bank».

Αναρωτήθηκε πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα που χρωστούν τα κόμματα. Ενώ χρωστούν εκατομμύρια εμφανίζονται ως αυτοί που θα νοικοκυρέψουν τη χώρα, σημείωσε.

Οι επενδύσεις

Πέρυσι έγινε ρεκόρ πενταετίας σε ξένες άμεσες επενδύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι φέτος αναμένεται μεγαλύτερο ρεκόρ. «Πώς έγινε αυτό αν έχουμε μια κυβέρνηση που μισεί τις επενδύσεις;» αναρωτήθηκε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιχειρείται να καταπολεμηθούν παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, θέματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί επί χρόνια.

Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση είναι ότι θέλουμε επενδύσεις αλλά παράλληλα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την εργασία. «Θέλουμε επενδύσεις που θα προωθούν την «ένταση γνώσης» αλλά και τα πλεονεκτήματα της χώρας».

Τα εργασιακά και οι αιχμές για τον ΣΕΒ

Αιχμές άφησε ο πρωθυπουργός για κάποιους από τους κοινωνικούς εταίρους απαντώντας σε ερώτηση για σχετική ανάλυση του ΣΕΒ για τα εργασιακά. Είπε ότι «οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά σχέση με την παραγωγή και όχι με τις προμήθειες του Δημοσίου δεν έχουν τέτοιες απόψεις. Εχουν εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλούς μισθούς».

«Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής. Θέλουμε να παράγει και να προσελκυστούν επενδύσεις στον δευτερογενή τομέα».

Κάποιοι μας είπαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει, ότι πρέπει να είναι χώρα παραγωγής υπηρεσιών. «Είναι μεγάλο λάθος».

Οι συντάξεις και η νέα γενιά

Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η συζήτηση για το πόσο μειώθηκαν οι συντάξεις στα δυο πρώτα μνημόνια και για το ότι εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε, αλλά και για το ότι αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μείωση συντάξεων, αν και με ισόποσες παροχές σε όσους έχουν ανάγκη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όμως, συμπλήρωσε, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις 400.000 που έφυγαν από τη χώρα και για το πώς θα γυρίσουν πίσω. Για τους έλληνες φοιτητές που κάνουν δουλειά στα πανεπιστήμια και χρειάζονται βοήθεια στα πρώτα βήματα. Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα, οι πληγές είναι μεγάλες αλλά η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά.

Ο Εμ. Μακρόν, η νέα Ευρώπη και οι διαφορές

Σημείο σύγκλισης με τον γάλλο πρόεδρο είναι η ανάγκη εκδημοκρατισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εχουμε υποστεί την τιμωρητική πολιτική της ΕΕ και είδαμε ότι δεν τηρούνται πάντα οι κανόνες. Απ’ όσα είπαμε στην Πνύκα, σημείο διαφοράς είναι ότι εμείς βάζουμε και το θέμα του «υπουργού κοινωνικών θεμάτων», πέρα από αυτό του υπουργού Οικονομικών. «Η θαρραλέα προσέγγιση του Μακρόν δημιουργεί μια ελπίδα», τόνισε.

Η Task Force για τις επενδύσεις

Απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr για το σχεδιασμό δημιουργίας task force στην οποία θα ηγηθεί, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δυο διυπουργικές επιτροπές, η μια για να λύνει προβλήματα και η άλλη για να προσελκύει επενδύσεις.

Τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν και απαντώντας στο γιατί επιλέγει την προσωπική παρουσία, είπε ότι ξέρει «πως ένας μεγάλος εχθρός είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη. Υπάρχουν φάκελοι που κάθονται στα γραφεία και δεν κινούνται αν δεν πάει ο υπουργός να τους πάρει. Υπάρχει ο φόβος της υπογραφής. Πρέπει να δώσουμε ένα σήμα αποφασιστικότητας. Πρέπει να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν τα επενδυτικά σχέδια».

Για εμάς υπάρχει μια συζήτηση που θα την ολοκληρώσουμε για την περαιτέρω απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομίας θα δώσει το περιθώριο για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες, υπογράμμισε.

Εκλογές το 2019

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδράσει και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Η κεντροαριστερά

Δεν έχω προτίμηση για το ποιος θα ηγηθεί της κεντροαριστεράς, αλλά με προβληματίζει το ότι τόσο πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί. Τιμώ τα πρόσωπα αλλά θα ήθελα να ακούσω τη συζήτηση για την πολιτική, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Θέλουμε συγκλίσεις και γι’ αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Θέλουμε να το κάνουμε νόμο και για την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε.

Εκτίμησε ότι σήμερα υπάρχουν δυο πόλοι: η δεξιά και η αριστερά. Το ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς είναι θέμα μεγάλης συζήτησης. Είναι θετικές οι διεργασίες στο χώρο αλλά θα πρέπει να καταλάβουν τη νέα πραγματικότητα και να συζητήσουν για τους όρους σύγκλισης της επόμενης ημέρας. Αυτό δεν μπορεί παρά να απαντά στο εάν θα είναι με τη δεξιά ή την αριστερά.

Τόνισε ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε φάση αναστοχασμού και ο ίδιος παίζει ρόλο σε αυτό.

Οι αυταπάτες

«Εχετε αίσθηση ότι δεν παλέψαμε με πάθος να κάνουμε πράξη τις απόψεις μας το πρώτο εξάμηνο του 2015;» αναρωτήθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Φτάσαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού είπαν κάποιοι. Πρέπει να αποφασίσετε γιατί μας κατηγορείτε. Θα είναι γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας ή για το ότι είπαμε ψέματα και δεχτήκαμε τα μνημόνια;

Κάποτε έλεγαν στην Ευρώπη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κίνδυνος. Αποδείχτηκε ότι ο κίνδυνος ήταν η ακροδεξιά. Την άποψη ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το λαό τώρα την ασπάζεται η Ευρώπη.

Ο Καμμένος

Δεν ανήκει στο χώρο της αριστεράς αλλά δεν ανήκει στο χώρο της ακροδεξιάς. Ηταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Είναι ένας εταίρος, τόνισε, που κρατά έντιμη σχέση σε ότι αφορά τα πιστεύω του και έχουμε μια έντιμη συνεργασία. Δεν είναι πρωτοφανές, και σε άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής. «Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει τη στάση του».

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ

Θα ήταν λάθος να μπει από την ΕΕ τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μπορεί να το επιθυμεί ο Ερντογάν, τόνισε ο πρωθυπουργούς. Πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός της χώρας.

Δεν πρέπει να ταυτίζουμε ένα λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης που βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας. «Είναι λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική» ακόμα και αν η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις, συμπλήρωσε.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Είπα πέρυσι ότι δεν πίστευα ότι θα υπάρξει απόφαση που θα καταργεί το νόμο Παππά. Αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα, υπήρξε μια οριακή απόφαση σε ότι αφορά το γεγονός ότι η διαδικασία του δεν έγινε από το ΕΣΡ.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, πιστεύω ότι έχουμε δικαιωθεί. Ο νόμος ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και ο διαγωνισμός για τις άδειες θα γίνει, σημείωσε.

Ο ΟΑΣΘ

Ηταν μια μεγάλη πληγή για την Θεσσαλονίκη. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οτιδήποτε δημόσιο δεν μπορεί να λειτουργεί. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ ήταν μια ιδιωτικοποίηση «ημετέρων».

Σήμερα επιχειρείται να γίνει εκκαθάριση στον Οργανισμό (απ’ότι μαθαίνω υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος) και παράλληλα να δημιουργηθεί ένας οργανισμός δημοσίου που θα λειτουργεί για τους πολίτες, ανέφερε.

Ο Γεωργίου και η ΕΛΣΤΑΤ

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να κάνει κάτι. Ή θα σεβόμαστε στη δικαιοσύνη ή θα έχουμε διακριτική μεταχείριση. Είναι υπερβολικά αυτά που ακούγονται. Η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v