Το μισογεμάτο ποτήρι επιλέγει να βλέπει η κυβέρνηση πίσω από τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε, περί ενδεχόμενης αποχώρησης του ΔΝΤ και αντικατάστασής του από τον ESM.
Μετά την πρωινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα και την ενημέρωση που έκανε ο άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ερμηνεία που έκαναν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι ότι:
* Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση και, άρα, χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών. Η οποία – όπως σημειώνουν – αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
* Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα.
* Η «αντικατάσταση» του ΔΝΤ από τον ESM συνιστά τεχνικό θέμα: «αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα αλλά απλώς τροποποιηθεί η συμφωνία (σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ) δεν οδηγεί σε νέα συμφωνία-μνημόνιο. Η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει την τροποποίηση».
* Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.
Και το... μισοάδειο ποτήρι
Το «μισοάδειο» ποτήρι ωστόσο απασχολεί κυβερνητικά στελέχη τα οποία συνιστούν «ψυχραιμία» μέχρι να ξεκαθαριστούν λεπτομέρειες και προθέσεις. Κι αυτό διότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα πρόκειται για «τροποποίηση» της υπάρχουσας συμφωνίας αλλά για νέα, καθώς μιλά για πιο αποτελεσματική εποπτεία του αμιγώς, πλέον, ευρωπαϊκού προγράμματος.
Τα ίδια στελέχη εστιάζουν στη φράση-κλειδί του κ. Σόιμπλε: ότι στην περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ «τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung αφορούν στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ,
Οι οποίες θα καθυστερήσουν σημαντικά, δεδομένου ότι στο τέλος του μήνα η ολλανδική Βουλή διαλύεται (λόγω των εκλογών του Μαρτίου ενώ από τον επόμενο μήνα μπαίνει σε προεκλογική τροχιά και η Γαλλία (με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να ολοκληρώνεται αρχές Μαϊου).
Οπερ, η καθυστέρηση κινδυνεύει να φτάσει μέχρι τα τέλη Μαϊου και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Σόιμπλε να «σπρώχνει» τη διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούνιο που η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις.
Τι λένε οι λοιποί Ευρωπαίοι;
Μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει «κοινή γραμμή άμυνας» σε όσα λέει και (κυρίως) σε όσα υπονοεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Προς ώρας η μόνη αντίδραση ήταν η διπλωματική απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν.
Οι αισιόδοξοι υπενθυμίζουν, προς το παρόν, τη στήριξη που δέχθηκε η κυβέρνηση από Κομισιόν, Γαλλία και Ιταλία τον Δεκέμβριο, όταν ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ως τιμωρία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ολοι συμφωνούν, βεβαίως, ότι το νέος έτος μπήκε επεισοδιακά (και) στο πεδίο της διαπραγμάτευσης – όπως άλλωστε αναμενόταν.