Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Επισημάνσεις σε αποφάσεις για margin

Το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ συνεδρίασε σήμερα το πρωί προκειμένου να τοποθετηθεί επί των χθεσινών ανακοινώσεων του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ προτίθεται να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς σε όλα τα μέλη του προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα του νέου κανονισμού.

ΣΜΕΧΑ: Επισημάνσεις σε αποφάσεις για margin
Το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ συνεδρίασε σήμερα το πρωί προκειμένου να τοποθετηθεί επί των χθεσινών ανακοινώσεων του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να εξετάσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. από την εφαρμογή του νέου κανονισμού λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από τη συνεδρίαση προέκυψαν τα κάτωθι:

Ο Σύνδεσμος θεωρεί θετικά

1. Τν επαναφορά της νομιμότητας στο θέμα της θεματοφυλακής των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών των ΑΧΕΠΕΥ.

2. Την εξέλιξη του θέματος του συμψηφισμού των συναλλαγών στο τριήμερο (Τ+3) και την προώθηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το υπουργείο Οικονομικών νομοθετικής ρύθμισης όπου θα θεσμοθετείται οριστικά η διευκόλυνση που παρέχεται στους επενδυτές για το Τ+3 με τη σημερινή της μορφή.

3. Τη ρύθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά στην αποστολή ενημερωτικών επιστολών (statements) σε ανενεργούς πελάτες τους κάθε έξι μήνες.

Όμως, στο θέμα της παροχής πιστώσεων (margin) για αγορά μετοχών ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί:

- Παρά τη νέα προς το καλύτερο ρύθμιση, παραμένει προβληματική η εφαρμογή λόγω της πολυπλοκότητας.

- Ο ΣΜΕΧΑ σημειώνει πως δεν έγινε διαβούλευση και σε συνδυασμό με τη δυσκολία στον τρόπο εφαρμογής του margin γεννώνται αμφιβολίες για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων (δηλαδή την αύξηση των επενδυτών που χρησιμοποιούν λογαριασμούς παροχής πιστώσεων).

- Με τη συμμετοχή μας και με τον καλύτερο σχεδιασμό ύστερα από αναλυτική έρευνα των θεμάτων πιστεύουμε ότι φαινόμενα όπως οι συνεχείς αλλαγές και ρυθμίσεις πάνω στο θέμα των πιστώσεων – margin θα είχαν αποφευχθεί.

O Σύνδεσμος επισημαίνει, ωστόσο, ότι στις περισσότερες προηγμένες διεθνείς αγορές υπεύθυνος για τη θέσπιση περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων είναι εκείνος που χορηγεί την πίστωση.

Σε μια εποχή μάλιστα όπου τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να χορηγούν ελεύθερα πιστώσεις, αυτό φαίνεται ακόμα πιο αυτονόητο.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέλει να θεσπίσει κάποιους περιορισμούς, αυτοί θα πρέπει να τίθενται προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και της δημιουργίας ενός συστήματος εύκολα κατανοητού από τους επενδυτές και εύκολα εφαρμόσιμου από τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας θα μπορούσε να αποτελείται από 1 μετοχή εάν αυτή υπάγεται στους δείκτες FTSE–20 και FTSE–40 και από 2 μετοχές για τις υπόλοιπες, όπου καμία δεν θα έχει συμμετοχή μικρότερης αξίας από το 50% του ποσού της πίστωσης (και όχι της αξίας του χαρτοφυλακίου).

Τέλος, ο ΣΜΕΧΑ με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο χρηματιστήριο με την εφαρμογή του νέου κανονισμού (απότομη πτώση των τιμών των μετοχών στο κλείσιμο, ωράριο μετοχών μικρής εμπορευσιμότητας κ.λπ.) και τα συμπεράσματα της συζήτησης (έχει προγραμματιστεί για σήμερα 1 Δεκεμβρίου 2005) μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιου και των μελών του ΣΜΕΧΑ προτίθεται να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς σε όλα τα μέλη του, προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα του νέου κανονισμού και να προτείνει βελτιώσεις όπου απαιτούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v