Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κερδίζει η ΕΛΤΕΧ από την απορρόφηση του Ακτωρα

Η διάσπαση του Άκτωρα στα δύο και η διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό της Σοφοκλέους θα έχουν θετικές επιδράσεις για την Ελληνική Τεχνοδομική, τονίζουν οι αναλυτές, καθώς εκτιμούν ότι θα βελτιώσουν τη δοµή του οµίλου και θα αυξήσουν τα κέρδη ανά µετοχή, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν έναν ευέλικτο όμιλο αλλά και οικονομίες κλίμακος. Τι λένε Marfin, HSBC, Π&Κ, Proton, Alpha Finance και Σίγμα.

Τι κερδίζει η ΕΛΤΕΧ από την απορρόφηση του Ακτωρα
Η απόφαση του ομίλου της ΕΛΤΕΧ για τη διάσπαση του Άκτωρα στα δύο και τη διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό της Σοφοκλέους θα έχει θετικές επιδράσεις για την Ελληνική Τεχνοδομική επισημαίνουν οι αναλυτές στα σημερινά reports των χρηματιστηριακών.

Η απορρόφηση του Άκτωρα, όπως εκτιμούν, θα βελτιώσει τη δοµή του οµίλου, θα προσδώσει φορολογικά οφέλη και θα αυξήσει τα κέρδη ανά µετοχή, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει έναν ευέλικτο όμιλο αλλά και οικονομίες κλίμακος.

Η διοίκηση της Ελληνικής Τεχνοδομικής προτείνει ανταλλαγή 15 κοινών µετοχών της Άκτωρ µε 11 κοινές µετοχές της Ελληνικής Τεχνοδοµικής.

Ύστερα από την απορρόφηση, τα περιουσιακά στοιχεία και οι δραστηριότητες του κατασκευαστικού κλάδου θα µεταφερθούν σε µία 100% θυγατρική του οµίλου, µη εισηγµένη, µε το όνοµα Τρίγωνο, η οποία στη συνέχεια θα μετονοµαστεί σε Άκτωρ.

Η HSBC επισημαίνει πέντε διαφορετικούς λόγους για τους οποίους εκτιμά πως η απορρόφηση της Άκτωρ είναι θετική για την Ελληνική Τεχνοδομική.

Ειδικότερα, ως πρώτο λόγο ο οίκος σημειώνει ότι η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής έχει υπεραποδώσει σημαντικά έναντι της Άκτωρ (έχει ενισχυθεί κατά 37,3% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, έναντι κερδών 14,3% που έχει καταγράψει την ίδια περίοδο η μετοχή της Άκτωρ), γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της διοίκησης της Ελληνικής Τεχνοδομικής να απορροφήσει την ’Ακτωρ.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η Ελληνική Τεχνοδομική θα αποκτήσει το 29,69% (minorities) σε ”ελκυστική αποτίμηση”, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Άκτωρ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου των 3,34 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τη σχέση ανταλλαγής, η Ελληνική Τεχνοδομική θα πληρώσει μηδενικό premium για να αποκτήσει το μειοψηφικό πακέτο της Άκτωρ, ενώ υπενθυμίζει πως η τιμή-στόχος που είχε θέσει για τη μετοχή της κατασκευαστικής ανέρχεται στα 3,78 ευρώ.

Επίσης, η HSBC αναφέρει πως η απορρόφηση της Άκτωρ θα δώσει ώθηση στα κέρδη της Ελληνικής Τεχνοδομικής (με βάση τις τελευταίες της προβλέψεις η μετοχή της Άκτωρ διαπραγματεύεται 10 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005, έναντι της Ελληνικής Τεχνοδομικής που διαπραγματεύεται 16,5 φορές), ενώ συμπληρώνει πως η Ελληνική Τεχνοδομική θα επωφεληθεί από τα νέα φορολογικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, η απορρόφηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά 5% για δύο χρόνια μετά τη συγχώνευση, η οποία και θα οδηγήσει παράλληλα σε χαμηλότερα διοικητικά έξοδα (π.χ. έξοδα για μία εισηγμένη στη Σοφοκλέους επιχείρηση έναντι δύο πριν από την απορρόφηση εξηγεί η HSBC).

Εξάλλου, η απορρόφηση απλοποιεί τη δομή του ομίλου, οδηγώντας σε αναγνώριση των κεφαλαιουχικών κερδών στο μέλλον, ενώ παράλληλα ο οίκος τονίζει ότι μέσω της απορρόφησης, η Ελληνική Τεχνοδομική θα καταφέρει να αυξήσει τη στάθμισή της στους ξένους δείκτες, λόγω της ενίσχυσής της κεφαλαιοποίησής της.

Ως τέταρτο ”θετικό” παράγοντα η HSBC σημειώνει ότι η απορρόφηση της Άκτωρ απλοποιεί και βελτιστοποιεί τη δομή του ομίλου (όπως π.χ. τις δραστηριότητες του κατασκευαστικού τομέα, τη συμμετοχή σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα οι οποίες και θα επικεντρωθούν με την ολοκλήρωση της απορρόφησης σε μια μόνο επιχειρηματική ενότητα), διευκολύνοντας κατά συνέπεια το ”ξεκλείδωμα” της αξίας, ή τον εντοπισμό μη αναγνωρισμένων κεφαλαιουχικών κερδών στο μέλλον.

Επιπλέον, η απορρόφηση μειώνει πρότερες ανησυχίες για ”περίπλοκη” δομή ομίλου, η οποία αφορούσε σε τρεις εισηγμένες επιχειρήσεις, αναφέρει η HSBC.

Τέλος, ο οίκος τονίζει ότι με την απορρόφηση της Άκτωρ θα ενισχυθεί η στάθμιση της μετοχής της Ελληνικής Τεχνοδομικής στους ξένους δείκτες, λόγω της ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης, ενώ το κόστος της απόκτησης του 29,69% της Άκτωρ εκτιμάται στα 134,8 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας χρηματιστηριακή αξία ύψους 454,1 εκατ. ευρώ για το 100% της Άκτωρ.

Από την πλευρά της η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει ότι η απορρόφηση του Άκτωρα είναι θετική για τους µετόχους της Ελληνικής Τεχνοδοµικής, αφού θα βελτιώσει τη δοµή του οµίλου και θα αυξήσει τα κέρδη ανά µετοχή.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ συμπληρώνει ότι διατηρεί τη σύστασή της ”υπεραπόδοση”.

Θετική εμφανίζεται και η Proton Securities, η οποία εκτιμά πως η απορρόφηση της Άκτωρ θα δημιουργήσει ένα περισσότερο ευέλικτο σχήμα το οποίο θα επωφεληθεί μεταξύ άλλων από οικονομίες κλίμακος.

Η Alpha Finance σημειώνει πως η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής υποδηλώνει ότι η απορρόφηση της Άκτωρ θα πραγματοποιηθεί στις τρέχουσες τιμές.

Επίσης, η Alpha Finance τονίζει ότι η χρονική επιλογή είναι κατάλληλη για την Ελληνική Τεχνοδομική να αποκτήσει το μειοψηφικό πακέτο της Άκτωρ, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται 16 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005, υποθέτοντας ότι η κερδοφορία της απορροφόμενης θα υποχωρήσει κατά 50% την τρέχουσα χρονιά.

Η Σίγμα Securities υπενθυμίζει πως έχει θέσει τη σύσταση ”neutral” και για τις δύο μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v