Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: Συναντήσεις με στελέχη τραπεζών

Αύξηση 25% θα καταγράψουν τα EPS 2005-07 των Εθνική, Alpha και Εurobank, σύμφωνα με έκθεσή της Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες, προβλέποντας παράλληλα ότι τα έσοδα θα σημειώσουν μέση ετήσια αύξηση ύψους 12%.

Merrill Lynch: Συναντήσεις με στελέχη τραπεζών
Αύξηση 25% θα καταγράψουν τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της περιόδου 2005-07 των τραπεζών Εθνική, Alpha και Εurobank, εκτιμά η Merrill Lynch σε έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες ύστερα από επίσκεψη αναλυτών στην Αθήνα.

Στην ίδια έκθεση προβλέπεται ότι τα έσοδα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών θα σημειώσουν μέση ετήσια αύξηση ύψους 12%.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος ”βλέπει” το P/E για το 2005 της Εθνικής να διαμορφώνεται στο 16,4, της Alpha στο 15,3, της EFG στο 18,2 και της Εμπορικής στο 32, ενώ την ίδια ώρα ο ελληνικός μέσος όρος εκτιμάται στο 20,6.

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας τα πέντε κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα ενδέχεται να έχουν συρρικνωθεί σε 3 ή 4 ”παίκτες” στην αγορά, καθώς οι τράπεζες αναζητούν συνέργειες κόστους για να αντισταθμίσουν μια πιθανή επιβράδυνση στον δανεισμό ή συρρίκνωση των spreads.

---- Σύσταση ”buy” για την Εθνική

Η Merril Lynch συνιστά ”buy” μόνο για τη μετοχή της Εθνικής, για την οποία διατηρεί την τιμή-στόχο στα 35,6 ευρώ. ”Μας αρέσει η Εθνική για το ρυθμό αύξησης των εσόδων που παρουσιάζει και τη δυναμική του προγράμματος αναδιάρθρωσής της”, επισημαίνεται στην έκθεση.

H θέση της Eθνικής στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι τέτοια που θα της επιτρέψει να διατηρήσει ρυθμούς αύξησης των στεγαστικών δανείων υψηλότερους του μέσου όρου, αναφέρει η Merrill Lynch, προσθέτοντας ότι μεταξύ των τριών ισχυρότερων εγχώριων τραπεζών η Εθνική διαθέτει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για περαιτέρω μείωση κόστους.

Για την Alpha Bank η Merrill Lynch συνιστά ”neutral” και θέτει τιμή-στόχο τα 23,9 ευρώ, που αναλογεί σε περιθώριο ανόδου 5%. Παράλληλα κρίνει ότι η τιμή της μετοχής δεν είναι ελκυστική, ενώ εκτιμά ότι η μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τράπεζας για την περίοδο 2004-2007 θα διαμορφωθεί στο 16%.

Σε ό,τι αφορά την EFG Eurobank, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου διατηρούν τη σύσταση ”neutral” και την τιμή-στόχο των 27 ευρώ.

O πολλαπλασιαστής της τράπεζας, που για το 2006 εκτιμάται στο 14,3, αντιστοιχεί σε premium 7% έναντι της Alpha και της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει η Merrill Lynch. Για την περίοδο 2004-2007 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης στα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας εκτιμάται στο 21%.

Για την Εμπορική Τράπεζα, ειδικότερα, ο διεθνής οίκος συνιστά ”sell” και θέτει τιμή-στόχο τα 20,3 ευρώ, που αντιστοιχεί σε περιθώριο καθόδου 18%.

Παράλληλα η Merril Lynch τονίζει πως βρίσκει ”ακριβή” την Εμπορική Τράπεζα σε όρους P/E, αφού ο πολλαπλασιαστής για το 2007 εκτιμάται στο 15,9 έναντι 12 των εγχώριων ανταγωνιστριών.

Εξάλλου διευκρινίζει ότι το κυριότερο ρίσκο αναφορικά με τη σύσταση αφορά sτην πιθανότητα εξαγοράς της Εμπορικής από μια εγχώρια ή αλλοδαπή τράπεζα.

--- Διασφαλίσεις για αύξηση δανείων

Όπως επισημαίνει η Merrill LynchQ ”Στις συναντήσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε διασφαλίσεις στις προβλέψεις μας για αύξηση των δανείων κατά 17% εφέτος και κατά 15% το 2006, καθώς και για τάση σταθεροποίησης των περιθωρίων”.

”Στην πραγματικότητα”, τονίζει ο διεθνής οίκος, ”όλες οι τράπεζες που επικοινωνήσαμε αναφέρουν επιτάχυνση της εκταμίευσης στεγαστικών δανείων από τον Ιούνιο. Τα spreads των νέων υποθηκών φαίνονται να αντιμετωπίζουν ήπιες, αλλά συνεχιζόμενες πιέσεις, έχοντας υποχωρήσει για τις περισσότερες τράπεζες από τις 230 μονάδες βάσης στα τέλη του 2004 σε 200-210 μονάδες βάσης στην παρούσα φάση.

Όι τράπεζες, αναφέρει ο διεθνής οίκος, εμφανίζονται πεπεισμένες ότι η υποχώρηση στην πιστωτική ποιότητα στο τέταρτο τρίμηνο του παρελθόντος έτους και στο πρώτο τρίμηνο του 2005 αποτέλεσαν το κατώτατο σημείο στον κύκλο. Τονίζει δε ότι δεν έχει λόγους να αμφισβητεί τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά θα παραμείνει προσεκτική σε αυτό το μέτωπο.

Η Merrill Lynch αναφέρει ότι οι συναντήσεις που είχε εντός της προηγούμενης εβδομάδας εξαφάνισαν τις ανησυχίες της για την καθίζηση των εσόδων και τις προβλέψεις για επισφάλειες στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Alpha Bank.

Αντ’ αυτού, εξηγεί η Merrill Lynch, το ταξίδι επιβεβαίωσε ότι τα ισχνά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Alpha Βank οφείλονταν κυρίως σε υπερέκθεση της τράπεζας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε έκθεσή της κάτω του μέσου όρου στη στεγαστική πίστη.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η υιοθέτηση των ΔΛΠ είχε αρνητική επίδραση στους δείκτες Tier 1 όλων των ελληνικών τραπεζών εκτός της EFG Eurobank. Κατά μέσο όρο, ο Tier 1 υποχώρησε από 8,6% τον Δεκέμβριο του 2004 σε 7,5% με βάση τα ΔΛΠ τον Μάρτιο του 2005. Εάν από τον υπολογισμό εξαιρεθεί η Εμπορική Τράπεζα, η υποχώρηση μετριάζεται από 8,5% σε 7,9%.

--- Ο μοχλός των Βαλκανίων

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι ο επόμενος μοχλός ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι οι θυγατρικές τους στις βαλκανικές αγορές, οι οποίες παράγουν ήδη το 5%-10% των κερδών τους, ενώ σχεδιάζονται έντονες επενδύσεις στην περαιτέρω οργανική τους ανάπτυξη, κάτι που ίσως συνοδευτεί από επιλεκτικές εξαγορές.

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι η συμμετοχή των θυγατρικών στα Βαλκάνια στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα ενισχυθεί στο 15%-25% έως το 2009.

Επιμέλεια: Αρης Δαμουλάκης, Γιώργος Φλώκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v