Σοφοκλέους: Τα φθηνά χαρτιά του... bull market

Ποιες μετοχές παραμένουν φθηνές και πάνω από τις 1.000 μονάδες του Γ.Δ. Οι λόγοι της χθεσινής εκρηκτικής ανόδου και οι τίτλοι που ξεχωρίζουν, με βάση p/e και ev/ebitda. Γιατί οι ξένοι επανέρχονται στις τράπεζες.

Σοφοκλέους: Τα φθηνά χαρτιά του... bull market
Bull market και με φθηνά χαρτιά είναι πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς, παρά την εκρηκτική χθεσινή άνοδο, σειρά τίτλων της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν ελκυστικότερες αποτιμήσεις σε σχέση με ομοειδείς ευρωπαϊκούς.

Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη, η οποία, υπό συνθήκες, μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας μεσοβραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι το Χ.Α. διαθέτει momentum να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Βασικότερος λόγος για την αισιοδοξία τους είναι η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς στα μετοχικά funds και η «προίκα» υποαπόδοσης του Χ.Α.

Κατά τις τρεις συνεδριάσεις όπου το Χ.Α. παρέμεινε κλειστό λόγω του εορτασμού του ορθόδοξου Πάσχα, οι μεγάλες ξένες αγορές κατέγραψαν νέα υψηλά. Και το χρηματιστήριο υστερούσε σε απόδοση σε σχέση με τις μεγάλες ξένες αγορές καθ' όλη τη διάρκεια του α΄ τριμήνου.

Ταυτόχρονα, οι υψηλές αποδόσεις, σε συνδυασμό με τις επιμένουσες εισροές σε μετοχικά funds, οδήγησαν σε θεαματική αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου διεθνώς και αυτό με τη σειρά του σε σημαντική άνοδο στα κρατικά ομόλογα και στις μετοχές στην ευρωπεριφέρεια.

Το Χ.Α. έλαβε με καθυστέρηση χθες τον παραπάνω πασχαλινό «μποναμά», με τον Γενικό Δείκτη να εκτινάσσεται στις 1.043 μονάδες (+6,06%) και τον FTSE 25 στις 351,22 μονάδες (+ 7,37%). Ο τζίρος των 168 εκατ. ευρώ αποτελεί ρεκόρ για το 2013.

Η αυξημένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, σε συνδυασμό με τις κινήσεις μεγάλων ξένων τραπεζών που λειτουργούν ως εγγυητές κάλυψης των αυξήσεων κεφαλαίου, εξηγεί και τις μεγάλες αγορές που εκδηλώνονται σε τραπεζικούς τίτλους.

Πρόκειται για αγορές από hedge funds κατά κύριο λόγο, τα οποία ποντάρουν σύμφωνα με χρηματιστές είτε σε βραχυπρόθεσμη απόδοση, είτε στις αλλαγές που επέρχονται με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Στην εκδήλωση αγορών στους τραπεζικούς τίτλους συνέβαλε και η συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο αγορών από την ΕΚΤ «κακών» δανείων από τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου με την υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ανοικτή συζήτηση για το παραπάνω θέμα, την οποία πυροδότησαν οι δηλώσεις Ντράγκι, προκάλεσε τη θετική αντίδραση των αγορών καθώς δείχνει διάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υιοθετήσει λύσεις που έχουν εφαρμόσει ήδη η FED και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, το πρώτο ισχυρό σήμα που θα επιβεβαιώσει ότι το Χ.Α. εισήλθε σε νέα ανοδική φάση θα είναι η διατήρηση των 1.000 μονάδων, επίπεδο ψυχολογικής στήριξης. Το δεύτερο σήμα θα δοθεί εφόσον διασπαστεί ανοδικά το προηγούμενο υψηλό των 1.053 μονάδων με μεγάλο, μάλιστα, όγκο συναλλαγών.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά στην ανοδική διαφυγή, είναι η παραμονή πάνω από τις 350 μονάδες και η διάσπαση των 355, που αποτελεί και υψηλό 12μήνου.


Η ισορροπία τρόμου

Ταυτόχρονα, όμως, τα σύννεφα ανησυχίας στον ορίζοντα σε καμία περίπτωση δεν έχουν εξαλειφθεί και η αγορά μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε ισορροπία τρόμου, με τη μεταβλητότητα να παραμένει μόνιμος σύντροφος, όπως συμβαίνει σε όλο το πρώτο τρίμηνο. Το σκηνικό στο Χ.Α. εξακολουθεί να επηρεάζεται από το μακροοικονομικό στοίχημα.

Σε καθαρά θεμελιώδες επίπεδο, δεν είναι λίγοι, αναλυτές και διαχειριστές, που υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη έχουν οδηγήσει αρκετούς τίτλους σε «υψηλά» επίπεδα αποτίμησης.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι ακόμη νωρίς να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών από τα αμυντικά «χαρτιά» σε επιθετικότερες επιλογές, φοβούμενοι ίσως και ένα πτωτικό κύμα στο εξωτερικό.


Τα «χαρτιά» που παραμένουν φθηνά

Όσον αφορά τις μετοχές που παραμένουν φθηνές βάσει των αποτιμήσεων, αυτές είναι OTE, Motor Oil, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Μέτκα καιFolli Follie Group από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και Ελβάλ, ΕΥΔΑΠ ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Σαράντης και Πλαστικά Θράκης από τις λοιπές δυνάμεις της αγοράς.

Παρά την άνοδο στην αγορά, οι παραπάνω μετοχές εξακολουθούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από την αγορά και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και κάποιες παραμένουν διαπραγματεύσιμες με μονοψήφια P/E.

• Ο ΟΤΕ εμφανίζει προβλεπόμενο P/E για φέτος στις 9 φορές, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία είναι στη 1,6 φορά και το EV/EBITDA μόλις 3,5 φορές. Από την 1η/1 η μετοχή του ΟΤΕ ξεπερνάει την αγορά με απόδοση άνω του 40% έναντι 13,7% του FTSE/ASE Large Cap.

• Η Μέτκα παρουσιάζει προβλεπόμενο P/E 8,5 φορές για το 2013 και δείκτη EV/EBITDA 5,2 φορές, ενώ η μερισματική της απόδοση προβλέπεται να ξεπεράσει το 3,5%. Η απόδοσή της υπερβαίνει την αγορά με +24% από την 1η/1.

• Ο τίτλος του Folli Follie Group ξεπερνάει σε απόδοση την αγορά κατά 7%, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι το P/E της μετοχής δεν θα ξεπεράσει τις 10,5 φορές και ο δείκτης EV/EBIDA τις 7,5 φορές. Στο 12μηνο, ο τίτλος αποδίδει άνω του 190%.

• Όσον αφορά τη Motor Oil, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) υπολογίζεται στις 10 φορές τα καθαρά κέρδη του 2013, ενώ η μερισματική απόδοση είναι στο 3,8%. Ο δείκτης EV/EBITDA για φέτος είναι 6 φορές. Η μετοχή υποαποδίδει από τις αρχές του 2013 σε σχέση με την αγορά.

• Η μετοχή της Jumbo, παρά την απόδοσή της 115% το τελευταίο 12μηνο, παραμένει διαπραγματεύσιμη με μονοψήφιο P/E και με δείκτη EV/EBITDA στις 6,6 φορές.

• Και ο τίτλος των ΕΛΠΕ, παρά την απόδοση του 17% στο τελευταίο τρίμηνο, παραμένει διαπραγματεύσιμος με P/E για φέτος στις 9 φορές, αλλά με δείκτη EV/EBITDA λίγο κάτω από τις 8 φορές, σχετικά υψηλότερος από τα υπόλοιπα διυλιστήρια.

• Η Ελλάκτωρ εκτιμάται ότι θα επιδείξει σημαντική αύξηση στα κέρδη της το 2013 με τον δείκτη P/E να υπολογίζεται σε 13 φορές και το EV/EBITDA στις 6,5 φορές, παρόλο που ο τίτλος έχει αυξηθεί κατά 140% σε ένα έτος.

• Οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτες τιμής προς κέρδη άνω των 13,5 φορών για φέτος και με EV/EBITDA λίγο πάνω από τις 7 φορές.

• Η μετοχή του ΟΛΘ σημειώνει σημαντικό ράλι τον τελευταίο μήνα με απόδοση άνω του 24%, ωστόσο παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα διαπραγμάτευσης με δείκτη P/E 13 φορές και EV/EBITDA 6,5 φορές.

• Η ΕΛΒΑΛ, με απόδοση άνω του 27% τον τελευταίο μήνα και σχεδόν 85% το τελευταίο 6μηνο, εμφανίζει EV/EBITDA 6,5 φορές και P/E 12 φορές για το 2012.

• Τα Πλαστικά Θράκης με δείκτη EV/EBITDA κάτω από 4 φορές παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την αγορά και από ομοειδείς εταιρείες, αν και η απόδοσή τους είναι άνω του 30% τον τελευταίο μήνα.

• Τέλος, ο Σαράντης τεστάρει υψηλά 3ετίας κοντά στα 4,5 ευρώ και παραμένει διαπραγματεύσιμος με 11 φορές τα καθαρά κέρδη του 2013.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v