Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Μπαίνει σε περιπέτειες η άνοδος

Το νέο μήνυμα που στέλνει το "ξύλο" στους… λοχαγούς. Γιατί η Σοφοκλέους έχει χάσει το momentum. Ποια blue chips δείχνουν αντοχές, ποια κινούνται στο όριο. Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα στους κρίσιμους δείκτες.

Χ.Α.: Μπαίνει σε περιπέτειες η άνοδος
Με ξύλο και στους... λοχαγούς της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση, με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να σημειώνουν ισχυρές απώλειες και να κινούνται κάτω ή πολύ κοντά σε σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε γρήγορα κάτω από τις 950 μονάδες, ενώ στο τέλος έχασε και τις 941, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την όρεξη των πωλητών.

Η πτώση με αυτόν τον τρόπο είναι σημαντικό πλήγμα στην τεχνική εικόνα του Γ.Δ. και τα σενάρια για την επόμενη μέρα περιπλέκονται αρκετά. Εάν και μόνο εάν οι αγοραστές καταφέρουν να ανατρέψουν σύντομα την κατάσταση και επαναφέρουν τον Γ.Δ. στις 970 μονάδες θα μπορεί να θεωρηθεί ψευτοδιάσπαση της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα κερδίσει έδαφος το σενάριο της πλευρικής συσσώρευσης, με μεγάλες αρχικές ταλαντώσεις. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο, αφού η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου μπορεί προς ώρας να μην υπολογίζεται στην εξίσωση, ωστόσο ορισμένοι θεωρούν βέβαιο ότι θα επανέλθει.

Είχαμε αναφέρει ότι παραδοσιακά ο Μάρτιος είναι μήνας με αρνητικές εκπλήξεις για το Χ.Α., αφού ο Γενικός Δείκτης από το 2000 και μετά, σε 9 από τις 13 χρονιές, σημείωσε πτώση κατά μέσο όρο 4%. Το πραγματικό άσχημο νέο, ωστόσο, για την ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου, όπου η διόρθωση στις ξένες αγορές ολοκληρώθηκε και πλέον στο εξωτερικό οι δείκτες τεστάρουν υψηλά πολυετίας, το Χ.Α. δείχνει να έχει χάσει το momentum του.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η διατήρηση του FTSE ASE 25 στις 300-304 μονάδες δείχνει δύσκολο στοίχημα, παρότι εκεί συναντά τόσο τον Εκθετικό Κινητό Μέσο Όρο (ΕΚΜΟ) 200 ημερών όσο και τη γραμμή Fibonacci 50%. Παρακάτω, η στήριξη είναι στις 295 μονάδες, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι οι 285 μονάδες που είναι και το 23,6% του Fibonacci.

Ο Γενικός Δείκτης και ο 25άρης έκλεισαν χθες κάτω από το εβδομαδιαίο stop τους, ενώ και αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι όπως της ΔΕΗ και του ΟΤΕ έχασαν τα εβδομαδιαία τους όρια.

Στον ΟΤΕ, το προηγούμενο χαμηλό των 5,76 ευρώ που ήταν και κρίσιμο όριο (χαμηλό 22/2) διασπάστηκε, όπως και ο ΕΚΜΟ των 55 ημερών.

Για τη ΔΕΗ παρόμοια η εικόνα με διάσπαση του ΕΚΜΟ 55 ημερών και κίνηση πολύ κοντά στα 6,24 ευρώ (χαμηλό στις 4/2), που είναι και το stop πολλών παικτών στο Χ.Α.

Καλύτερη η εικόνα για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος παραμένει μακριά από το 6,26 (26/2) και τα 6,53 ευρώ του ΕΚΜΟ των 55 ημερών.

Για να αναστραφεί η πτωτική τάση θα πρέπει ο 25άρης να κινηθεί με ταχύτητα πάνω από τις 327-330 μονάδες (ΕΚΜΟ 55 και 20 ημερών αντίστοιχα). Μια ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση από τις τράπεζες ίσως βοηθήσει την κατάσταση, με δεδομένο ότι οι τιμές των τραπεζικών τίτλων έχουν πιεστεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις και χρωστούν μια πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση.

Από την άλλη πλευρά, η αδυναμία του Δείκτη των Τραπεζών να κρατήσει τη στήριξη των 155 μονάδων και η απευθείας κίνηση σε νέα χαμηλά δεν είναι θετικά δείγματα για το παραπάνω σενάριο.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v