Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Τι έχασαν, τι κέρδισαν οι τράπεζες

Περιορισμένες πιστωτικές επιπλοκές για την Ιταλία από τις πολιτικές εξελίξεις «βλέπει» η Moody’s, η οποία σημειώνει πως το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων στην ατζέντα του Μόντι, έχουν ήδη περάσει από την ιταλική βουλή.

Moody΄s: Τι έχασαν, τι κέρδισαν οι τράπεζες
Σε ανάλυση για τις συνέπειες της επαναγοράς για τις τράπεζες, η Moody’s σημειώνει πως υπάρχουν «υπέρ» και «κατά».

Στα υπέρ είναι το γεγονός πως ο τραπεζικός κλάδος θα λάβει ενεργητικό καλύτερης ποιότητας. Είναι τα περίπου 4,9 δισ. των εντόκων του EFSF τα οποία βαθμολογούνται με Aa1 (αρνητικό outlook), σε αντάλλαγμα για τα 14,6 δισ. ευρώ ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (βαθμολογία “C”) που έδωσαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ετσι, βελτιώνεται η μέση ποιότητα του ενεργητικού που κατέχουν και παράλληλα περιορίζουν την έκθεση τους σε χαμηλής αξιολόγησης κρατικό χρέος. Παράλληλα, οι τίτλοι του EFSF εξασφαλίζουν στις τράπεζες χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 1%, αντί μέσου κόστους 3% που πληρώνουν σήμερα για δανεισμό μέσω του ELA. Η Moody’s υπολογίζει το όφελος από το χαμηλότερο επιτόκιο σε περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι τράπεζες παράλληλα θα γράψουν στα βιβλία τους ορισμένα άμεσα κεφαλαιακά κέρδη, καθώς η μέση τιμή επαναγοράς (33,8% της ονομαστικής αξίας) είναι μεγαλύτερη από αυτή με την οποία είχαν περάσει τα ελληνικά ομόλογα στα βιβλία τους (25-30% της ονομαστικής αξίας). Σύμφωνα με τη Moody’s το κέρδος αυτό συνολικά για τον κλάδο ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.


Η άλλη όψη

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο οίκος επισημαίνει ότι οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αποχαιρετίσουν πιθανά μελλοντικά κέρδη έως και 9 δισ. ευρώ από την πιθανή μελλοντική αναβάθμιση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που αντάλλαξαν.

Παράλληλα, ο κλάδος συνεχίζει να είναι υψηλά εκτεθειμένος (περίπου 17 δισ. ευρώ) στα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία αναμένεται ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποσύρει σύντομα, δεδομένου ότι χρειάζεται κεφάλαια για να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα διάσωσης. Ετσι, οι τράπεζες θα παραμείνουν συνδεδεμένες με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ένα ακόμα στοιχείο, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες επηρεάζονται αρνητικά σε επίπεδο τόκων. Τα ελληνικά ομόλογα αποδίδουν περίπου 2% της συνολικής ονομαστικής τους αξίας, ενώ οι τίτλοι του EFSF μόνο 1%. Ετσι τα έσοδα από τόκους θα μειωθούν κατά 240 εκατ. ευρώ το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες κρατήσουν τους τίτλους του EFSF στα βιβλία τους

Εν τέλει, λέει η Moody’s ο αντίκτυπος στην χρηματοοικονομική θέση του κλάδου δεν είναι σημαντικός, αν και όπως σημειώνεται, η επαναγορά διασφαλίζει ότι θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου με τα 23,8 δισ. που θα διαθέσουν οι δανειστές.


Εχουν περάσει οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία

Περιορισμένες πιστωτικές επιπλοκές για την Ιταλία από τις πολιτικές εξελίξεις «βλέπει» η Moody’s, η οποία σημειώνει πως το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων στην ατζέντα του Μάριο Μόντι, έχουν ήδη περάσει από την ιταλική βουλή.

Κατά τον διεθνή οίκο, η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα εμμείνει στα περισσότερα στοιχεία της νομοθεσίας του Μόντι για τον προϋπολογισμό, ενώ εκτιμά πως μια κεντρο-αριστερή κυβέρνηση θα διατηρούσε προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις ατζέντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v