Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συγκέντρωση» στους «θεσμικούς» φέρνουν τα deals

Ποια κατάσταση προκύπτει μετά τα τραπεζικά deals σε ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές, ΑΕΔΑΚ και ΑΕΕΑΠ. Ποια μερίδια αγοράς «συγκεντρώνονται» σε λιγότερα χέρια…

«Συγκέντρωση» στους «θεσμικούς» φέρνουν τα deals
Τα τραπεζικά deals δεν θα προκαλέσουν ανακατατάξεις μόνο στις ασφαλιστικές εταιρείες (βλέπε χθεσινό σχόλιο του «Χ»), όπου οι μεγάλες δυνάμεις της αγοράς από πλευράς μεριδίων (Εθνική και EFG Eurolife συγκεντρώνουν αθροιστικά το 22% του κλάδου) θα βρεθούν στον ίδιο όμιλο. 

Έντονες θα είναι οι επιδράσεις και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα στον χώρο των εγχώριων θεσμικών επενδυτών και των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Έτσι, η σύμπραξη της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank θα φέρει στον ίδιο όμιλο τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), με την πρώτη να κατέχει μερίδιο αγοράς  17,25% (στοιχεία 30ής/9/2012) και τη δεύτερη 31,66%. Με άλλα λόγια, συγκεντρώνεται σχεδόν το 50% ολόκληρης της αγοράς.

Η συγκέντρωση μάλιστα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν τελικά στο προηγούμενο σχήμα προστεθεί και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς η ΑΕΔΑΚ του τελευταίου (Τ.Τ.-ΕΛΤΑ ΑΕΔΑΚ) κατείχε στις 30/9/2012 μερίδιο 5,42%.

Σε περίπτωση επίσης όπου προχωρήσει η διαφαινόμενη σύμπλευση Alpha Bank και Εμπορικής Τράπεζας, τότε μένει να δούμε πώς η ανεξάρτητη Amundi θα συνεργάζεται με το τραπεζικό σχήμα. Το μερίδιο αγοράς της Alpha ΑΕΔΑΚ ανέρχεται στο 14,75%, ενώ της Amundi στο 1,46%.

Η Τράπεζα Πειραιώς, αποκτώντας το υγιές κομμάτι της ΑΤΕbank ενσωμάτωσε και την ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ με μερίδιο αγοράς 2,57%. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί στο 1,37% της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, και έτσι αθροιστικά θα ξεπεράσει το 4%.

Επίσης, επιδράσεις από τα τραπεζικά deals πολύ πιθανόν να προκύψουν και για τις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), όπου η Eurobank διαθέτει τη Eurobank Properties και η Εθνική έχει δική της θυγατρική, μεγάλη σε μέγεθος, που όμως δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμπραξης των δύο ΑΕΕΑΠ, που θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο εταιρικό σχήμα.

Στον χώρο των χρηματιστηριακών εταιρειών, με βάση τα στοιχεία του φετινού εννεαμήνου, η Eurobank Χρηματιστηριακή κατείχε την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 15,62% και η Εθνική Χρηματιστηριακή τη δεύτερη με 12,44%. Άρα, η σύμπραξη των δύο μεγάλων τραπεζών θα οδηγήσει σε συγκέντρωση του 28,1% της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η σύμπλευση Πειραιώς και ΑΤΕ θα οδηγήσει σε αθροιστικό μερίδιο χρηματιστηριακών συναλλαγών κάπου στο 8% (Πειραιώς 6,66% και ΑΤΕ 1,04%), ενώ η σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Alpha Bank και της Εμπορικής Τράπεζας σε μερίδιο κοντά στο 6% (4,95% η Alpha Finance και 0,77% η Εμπορική).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v