Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley για ΟΤΕ: ”Παραμένουμε θετικοί”

Τα 13,90 ευρώ θέτει ως τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Morgan Stanley σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”Overweight”. Ποια σενάρια επεξεργάσθηκε ο διεθνής οίκος γαι τη μερισματική πολιτική, τη μείωση του προσωπικού και τις αποτιμήσεις.

Morgan Stanley για ΟΤΕ: ”Παραμένουμε θετικοί”
Τον τίτλο ”Παραμένουμε θετικοί” έχει η έκθεση της Morgan Stanley για τον ΟΤΕ με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση ”overweight”, καθώς και την τιμή-στόχο των 13,90 ευρώ, την οποία είχε θέσει στις 29/10.

Η Morgan Stanley στην έκθεσή της, μεταξύ άλλων, εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού.

”Πιστεύουμε ότι τα σχέδια του ΟΤΕ κινούνται οπωσδήποτε στη σωστή κατεύθυνση” αναφέρει η Morgan Stanley και επισημαίνει την πρόθεση του Οργανισμού να περικόψει 6.200 θέσεις εργασίας.

Το συνολικό κόστος της μείωσης προσωπικού, όπως γνωστοποιήθηκε, δεν αποτελεί έκπληξη για τον οίκο, αφού προέβλεπε ο κάθε αποχωρών υπάλληλος να κοστίσει 150.000 ευρώ και οι ανακοινώσεις έκαναν λόγο για κόστος στα 162.000 ευρώ.

Εξετάζοντας παρόμοιες κινήσεις που έκαναν στο παρελθόν οι Telefonica και PT, η Morgan Stanley δεν κρύβει την εκτίμησή της, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος. Ως άλλους λόγους για την αισιοδοξία της προβάλλει την υποστήριξη της κυβέρνησης, το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εναντίωση των συνδικάτων, αλλά και τις ”ελκυστικές οικονομικές συνθήκες”.

Με το κατά πόσον η περικοπή των θέσεων του προσωπικού θα ολοκληρωθεί επιτυχώς σχετίζονται και οι όποιοι ”κίνδυνοι” αναφορικά με την εκτιμώμενη αποτίμηση του τίτλου. Σύμφωνα με την έκθεση, αν η περικοπή προσωπικού δεν προχωρήσει, η Morgan Stanley θα επιστρέψει στην προηγούμενη τιμή-στόχο των 12,5 ευρώ, ενώ εάν επιπρόσθετα και το κόστος ”συνεχίσει ανεξέλεγκτο”, η τιμή-στόχος θα αναπροσδιοριστεί χαμηλότερα των 9 ευρώ.

Ο ξένος οίκος αναφέρει πως τις τελευταίες ημέρες μίλησε με αρκετούς επενδυτές, βασική ανησυχία των οποίων είναι η μερισματική πολιτική του ΟΤΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley αναφέρει πως εάν ο ΟΤΕ ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται στα 1 δισ. ευρώ, υπάρχει έντονο το ενδεχόμενο να μειωθεί το προς διανομή μέρισμα.

”Παρά το γεγονός ότι στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο υπάρχει εμμονή με υψηλά μερίσματα, αυτό δεν ισχύει για όλες τις εταιρίες του χώρου”, επισημαίνει η Morgan Stanley, που αναφέρει πως στην περίπτωση του ΟΤΕ βασική προτεραιότητα είναι η αναδιάρθρωση και όχι το μέρισμα του 2005.

Ο μόνος τρόπος για να καταβάλει ο ΟΤΕ μέρισμα στο μέλλον είναι αφενός διασφαλίζοντας την κερδοφορία του και αφετέρου ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αναφέρει ο ξένος οίκος.

Συμπληρώνει δε, πως εξασφαλίζοντας την κερδοφορία και κατ’ επέκταση το μέρισμα, ο ΟΤΕ θα τραβήξει και την προσοχή του κράτους, το οποίο ωφελείται από το μέρισμα, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που χρειάζεται μετρητά.

Σχολιάζοντας την επέκταση του Οργανισμού στην αγορά της Ρουμανίας, η Morgan Stanley επισημαίνει πως η απόφαση για επαναλειτουργία της Cosmorom είναι δικαιολογημένη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εξάλλου, εκτιμά πως από την πλευρά του ΟΤΕ είναι θετικό το γεγονός ότι η Cosmote θα συμβάλει οικονομικά στη νέα επιχείρηση, ενώ συμπληρώνει πως αναμένει περαιτέρω λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος αφενός, αλλά και για τη συμμετοχή της Cosmote αφετέρου, αν και επισημαίνει πως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι να δανειστεί τα κεφάλαια η RomTelecom απευθείας.

Η Morgan Stanley συμπληρώνει πως εάν η Cosmorom κατακτήσει το 20% της αγοράς μακροπρόθεσμα, όταν η διείσδυση της αγοράς στη Ρουμανία φτάσει στο 65% και με την προϋπόθεση ότι το ARPU κινείται γύρω στο 2% σε ετήσια βάση, τότε τα έσοδα της RomTelecom θα φτάσουν στα 350 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνει πάντως πως σε μακροπρόθεσμο ορίζονται πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα αποβεί θετική για τους μετόχους του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v