Θετικοί οι αναλυτές για την κίνηση ΟΤΕ σε Cosmote

Θετικά υποδέχονται ξένοι και Έλληνες αναλυτές την κίνηση του ΟΤΕ να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής στην Cosmote, θεωρώντας ότι πραγματοποιείται στην κατεύθυνση της απορρόφησης της θυγατρικής. Μικτές οι εκτιμήσεις για επίδραση σε Cosmote. Τι σχολιάζουν UBS, Morgan Stanley, Marfin, Εθνική ΑΧΕ, Σίγμα, Π&Κ και Proton.

Θετικοί οι αναλυτές για την κίνηση ΟΤΕ σε Cosmote
Θετικά υποδέχονται τόσο οι Έλληνες, όσο και οι ξένοι αναλυτές την κίνηση του ΟΤΕ να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmote με εισφορά των θυγατρικών του, Cosmofon και Globul.

Αναλυτικότερα, ελαφρώς θετική για τον ΟΤΕ χαρακτηρίζει η UBS σε έκθεσή της την απόφαση του οργανισμού να αυξήσει τη συμμετοχή του στην Cosmote, ενώ διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τον αντίκτυπο στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας.

”Θεωρούμε την κίνηση του ΟΤΕ ως μία πολύ καλή απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού”, αναφέρει η Morgan Stanley (3 Νοεμβρίου 2004), υποστηρίζοντας τη θέση της με τρεις λόγους: Πρώτον, το ότι η αγορά αποτιμά χαμηλά την αξία των δύο θυγατρικών εταιριών, δεύτερον το ότι από στρατηγικής πλευράς η αύξηση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Cosmote είναι σωστή και, τρίτον, το ότι περιορίζονται οι εκροές ρευστού της Cosmote εκτός του ομίλου - κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στη χρονική αυτή στιγμή.

Ο οίκος δράττεται της ευκαιρίας να αναφερθεί στα ρίσκα που υπάρχουν αναφορικά με την τιμή-στόχο που έχει θέσει για τον ΟΤΕ (13,90 ευρώ). ”Αν η αναδιάρθρωση δεν προχωρήσει”, αναφέρει η Morgan Stanley, ”θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στην παλαιότερη τιμή-στόχο των 12,5 ευρώ, ενώ αν αποτύχει, αυτό πιθανόν θα σημάνει απώλειες σε επίπεδο EBIT 2007 και τιμή-στόχο χαμηλότερη των 9 ευρώ”.

Όπως επισημαίνει η Marfin στο πρωινό της report, το deal αναμένεται ότι θα παραγάγει αξία τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για την Cosmote, δεδομένης της αύξησης συμμετοχής του Οργανισμού στην εταιρία κινητής. Εξάλλου, τονίζει η ίδια χρηματιστηριακή, η κίνηση δείχνει επίσης την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης του ΟΤΕ για αναδιάρθρωση, ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει την αισιοδοξία αναφορικά την επίλυση εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με τις διεθνείς επενδύσεις του Οργανισμού.

Η βραχυχρόνια διάβρωση των κερδών και των ταμειακών ροών ανά μετοχή της Cosmote αντισταθμίζεται από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ και ο ΟΤΕ λαμβάνει φορολογικά προνόμια και κινείται εγγύτερα στην απορρόφηση του μειοψηφικού πακέτου της Cosmote, επισημαίνει η Π&Κ Χρηματιστηριακή. Η ίδια χρηματιστηριακή προσθέτει πως παραμένει ”αγοραστής” τόσο της ΟΤΕ οσο και της Cosmote.

Παράλληλα, τονίζει πως κατά την εκτίμησή της η τυχόν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στις δύο μετοχές δεν ειναι πιθανό να σημάνει σημαντικές και διαρκείς ευκαιρίες για arbitrage.

Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή προβάλλει δύο λόγους για τους οποίους κρίνει ως θετική για τον ΟΤΕ την εξέλιξη. Αφενός την αύξηση των μερισμάτων που θα λαμβάνει ο ΟΤΕ από την Cosmote και αφετέρου το ότι η Cosmote θα αναβαθμίσει όλες τις δραστηριότητες των εταιριών αυτών, που, μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει θετικό στοιχείο στην αποτίμηση του ΟΤΕ.

Η χρηματοοικονομική επίδραση στην Cosmote, αναφέρει στο πρωινό της report η Εθνική ΑΧΕ, είναι θετική σε ό,τι αφορά τα έσοδα του 2005 (τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 12,5%) και τα EBITDA (+5%), ενώ αρνητική για το χρέος (υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 220 εκατ. ευρώ) και τα περιθώρια (-400 μονάδες βάσης).

”Οπωσδήποτε θετική για τον ΟΤΕ” χαρακτηρίζει την εξέλιξη η Σίγμα, καθώς, όπως αναφέρει, ο Οργανισμός με τον τρόπο αυτό αυξάνει τη συμμετοχή του στην πλέον κερδοφόρο θυγατρική του. Η χρηματιστηριακή υπολογίζει πως αν οι Cosmofon και Globul εκτιμηθούν στα 320 εκατ. ευρώ, το μερίδιο του ΟΤΕ στην Cosmote από το 59% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 66%, διευκολύνοντας την όποια μελλοντική συγχώνευση μεταξύ μητρικής και θυγατρικής.

Βραχυπρόθεσμα, αναφέρει η Proton, η συμφωνία παράγει προσδοκίες για ”γενναία” αναδιάρθρωση στον ΟΤΕ και είναι θετική, ενώ οι επιπτώσεις για την Cosmote προκαλούν σκεπτικισμό σε περίπτωση που το ρίσκο αυξηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v