Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Η κρίση «ακουμπά» και τους ισχυρούς

Εξαγωγικές εταιρίες, κρατικά μονοπώλια, κλαδικοί ηγέτες και εταιρίες που άντεξαν μέχρι σήμερα χωρίς απώλειες στην κρίση διαπραγματεύονται με μονοψήφια P/E - Tι έχει προεξοφλήσει η χρηματιστηριακή αγορά.

Εισηγμένες: Η κρίση «ακουμπά» και τους ισχυρούς
H κρίση αρχίζει πλέον να πλήττει σοβαρά και τους θεωρητικά ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, φτάνοντας ακόμη και σε εκείνους των οποίων μεγάλο μέρος των πωλήσεων κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού!

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις τηλεοπτικές κάμερες, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο να μην μπορούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να δανειστούν στο μέλλον από τις τράπεζες!

Ο ίδιος υπουργός, βέβαια, παραδέχτηκε πως και το ελληνικό δημόσιο οφείλει μεγάλα ποσά στις ίδιες επιχειρήσεις λόγω καθυστερήσεων στην επιστροφή ΦΠΑ… Αλήθεια, επίσης, είναι πως οι εξαγωγικές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις δέχτηκαν πρόσθετα πλήγματα και από τις «έκτακτες» φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα αυτή των ακινήτων.

Το μόνο βέβαιο είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις παρενέργειες από την οικονομική κρίση έχουν αρχίσει πλέον να τις υφίστανται και οι πλέον ισχυρές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά είναι τα υψηλά επιτόκια που αντιμετώπισε ο ίδιος ο ΟΠΑΠ όταν προχώρησε σε έρευνα αγοράς για να αντλήσει δανειακά κεφάλαια και να χρηματοδοτήσει τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του!

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως για τη διοίκηση του ΟΤΕ (της πλέον ισχυρής εταιρίας στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο με βασικό μέτοχο την Deutsche Telekom) το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων του Οργανισμού είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, και μάλιστα έχει ψηφιστεί η δυνατότητα δανεισμού από τον μητρικό γερμανικό κολοσσό!

Τον τελευταίο καιρό επίσης έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο κατανοητές από την αγορά οι δηλώσεις των στελεχών του oμίλου Μυτιληναίου πως το 80% του χρόνου τους καταναλώνεται στο ελληνικό μακροοικονομικό πρόβλημα, ή του oμίλου S&B Βιομηχανικά Ορυκτά πως η ελληνική καταγωγή της εταιρίας σήμερα είναι εμπόδιο στις εργασίες της, παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες διεθνώς.

Το θέμα του δανεισμού για τις ελληνικές δραστηριότητες το έχουν θίξει και στελέχη του oμίλου Βιοχάλκο, συμπληρώνοντας πως οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αποφεύγουν να δανείσουν ελληνικές εταιρίες, τουλάχιστον για τις εγχώριες δραστηριότητές τους.

Με μονοψήφια P/E

Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει πως οι παρενέργειες της οικονομικής κρίσης θα διατηρηθούν ή ενδεχομένως να ενταθούν την επόμενη διετία τόσο για τα λεγόμενα εξαγωγικά χαρτιά όσο και για εταιρίες που μπορεί μεν να απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να αμυνθούν εξαιρετικά απέναντι στην κρίση.

Έτσι, έχουμε εξαγωγικά χαρτιά με μονοψήφια P/E για το 2011, όπως για παράδειγμα οι μετοχές των εταιριών Μυτιληναίος, Μέτκα, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Αφοί Καράτζη κ.ά.

Μονοψήφια P/E έχουμε επίσης και σε ορισμένα κρατικά μονοπώλια, όπως για παράδειγμα στη μηδενικού δανεισμού ΕΥΑΘ (φόβοι για περισσότερους απλήρωτους λογαριασμούς;) και στον ΟΠΑΠ, ενώ με P/E αρκετά κοντά στο 10 έχουμε τον ΟΛΘ, την ΕΥΔΑΠ κ.ά. Να επισημανθεί πως στις εταιρίες αυτές το κόστος εργασίας αναμένεται να ακολουθήσει μεγαλύτερη πτώση μετά και τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

Η περισσότερο κερδοφόρος εμπορική εταιρία (JUMBO), που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να διατηρήσει σε γενικές γραμμές την κερδοφορία της μέσα στην τριετή κρίση, διαπραγματεύεται με P/E γύρω στο 5, παρά τον μηδενικό της καθαρό δανεισμό και τη συνέχιση των επεκτατικών της προγραμμάτων.

Με P/E μόλις στις 2,5 φορές με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2011 (βλέπε σχετική πρόσφατη έκθεση της Πειραιώς Χρηματιστηριακής) και με δείκτη 2,91 με βάση τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του 2012 διαπραγματεύεται η Autohellas.

Μάλιστα, στα θετικά στοιχεία της εταιρίας είναι πως ένα πολύ σημαντικό τμήμα των εργασιών της προέρχεται είτε από το εξωτερικό είτε από δραστηριότητα που είναι συνδεδεμένη με τον εισερχόμενο τουρισμό (Rent A Car).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v