Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Σημαντική στήριξη οι 1.550 μονάδες

Σημαντική στήριξη για την αγορά βραχυπρόθεσμα είναι οι 1.550 μονάδες, που συμπίπτουν με τον ΚΜΟ των 200 ημερών, λέει η Merit. Πώς είδε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Merit: Σημαντική στήριξη οι 1.550 μονάδες
Σημαντική στήριξη για την αγορά βραχυπρόθεσμα είναι οι 1.550 μονάδες, που συμπίπτουν με τον ΚΜΟ των 200 ημερών, λέει η Merit σε σχόλιό της για την αγορά. 

Ειδικότερα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, η χρηματιστηριακή σημειώνει: "Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη ‘γλυκόπικρη γεύση’ που άφησε η σύνοδος κορυφής της 25ης Μαρτίου και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εκ νέου, αυτήν τη φορά από την S&P.

Ο πήχης των προσδοκιών για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής είχε χαμηλώσει έτσι κι αλλιώς για την ελληνική πλευρά, καθώς στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκαν η κεφαλαιακή ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης και το Σύμφωνο για το Ευρώ. Έτσι, η ελληνική πλευρά έμεινε απλώς ικανοποιημένη από την επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. τελικά έδωσαν το πράσινο φως για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού -ταμείου στήριξης, ESM, κεφαλαιακής βάσης 700 δισ. ευρώ, από τα οποία θα μπορεί να δανείζει έως και 500 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2013 και εκτός απροόπτου θα έχει αξιολόγηση 'ΑΑΑ'.

Αντίθετα, δεν πάρθηκε καμιά τελεσίδικη απόφαση για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, EFSF, αν και οι '27' δεσμεύτηκαν ότι θα έχει κεφάλαια 440 δισ. ευρώ, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για τον Ιούνιο.

Ο μόνιμος μηχανισμός θα παρέχει δάνεια σε χώρες με δημοσιονομικό πρόβλημα με χαμηλότερο επιτόκιο από την αγορά, υπό την προϋπόθεση της υιοθέτησης ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τους για αναδιάρθρωση του χρέους, αν αυτό κριθεί μη βιώσιμο. Η υλοποίηση του μόνιμου μηχανισμού είναι πολύ καλό νέο για τη χώρα μας, στο σημείο όπου έχει φτάσει το δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, όμως, η αγωνία παρατείνεται για ένα τρίμηνο καθώς το πρόγραμμα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου για το 2012 παρουσιάζει αρκετά κενά, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν με κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού. Η έξοδος στις αγορές ολοένα απομακρύνεται αφού δεν φαίνεται να βρίσκονται οι καταλύτες που θα μπορούσαν να μειώσουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων όσο χρειάζεται.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής επικυρώθηκε και το Σύμφωνο του Ευρώ, το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο μετονομάστηκε σε Euro Plus, καθώς έξι χώρες που δεν ανήκουν σε αυτό κατέθεσαν την πρόθεσή τους να το ακολουθήσουν (Δανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία). Οι χώρες που υπέγραψαν το Σύμφωνο του Ευρώ πρέπει εντός Απριλίου να υποβάλουν πρόγραμμα βάσει του οποίου θα πορευθούν ώστε να συμμορφωθούν με τους κανόνες του συμφώνου.

Το ενδιαφέρον σχετικά με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο εστιάζεται στο κατά πόσον θα επιτυγχάνονται οι στόχοι των κρατικών εσόδων -τα μηνύματα μέχρι και τα μέσα Μαρτίου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά- αλλά και στις ενέργειες για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναμένουμε πώληση μεριδίου στον αερολιμένα Αθηνών και στις εισηγμένες εταιρίες ύδρευσης και διαχείρισης λιμανιών, πώληση της ΛΑΡΚΟ, τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από λαχεία και βέβαια τις πρώτες ενέργειες για αξιοποίηση του Ελληνικού και άλλων ακινήτων του Δημοσίου.

Μια πώληση μεριδίου στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ μάλλον περνά σε δεύτερο πλάνο, ίσως και επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι υποτιμημένες στο ταμπλό, ενώ αντίθετα εξετάζεται σοβαρά η πώληση μεριδίου 10% στον ΟΤΕ. Μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στην επίσκεψη των στελεχών της τρόικας στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό μια νέα αξιολόγηση εν όψει της 5ης δόσης του δανείου και την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ σε έναν μήνα περίπου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν προκάλεσε έκπληξη η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P σε 'Β-' από 'Β+', την Τρίτη, εν μέσω της συνεδρίασης. Ο οίκος αιτιολόγησε την κίνησή του τονίζοντας ότι, δεδομένων των επίμονα υψηλών αναγκών αναχρηματοδότησης δανεισμού της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα πιθανή η υπαγωγή της χώρας στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης EFSF της Ε.Ε. και εν συνεχεία στον μόνιμο μηχανισμό ESM.

Η S&P ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της χώρας, ενώ πιθανότητα επίκειται υποβάθμιση και για τις ελληνικές τράπεζες. Πλέον, αν προκύψει στη συνέχεια νέα υποβάθμιση και από τον οίκο Fitch, διακυβεύεται ένα σημαντικό ποσό εγγυήσεων που έχουν αποθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για ρευστότητα.

Με βάση τα παραπάνω, ήταν αναμενόμενο οι τράπεζες να πρωταγωνιστήσουν σε μια πτωτική κίνηση μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Ο φετινός Μάρτιος τελειώνει λοιπόν χωρίς τις συγκινήσεις που περίμεναν πολλοί λόγω των συνόδων κορυφής.

Ο μήνας χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα στην αγορά, από χαμηλούς τζίρους και κίνηση σε εύρος 150 μονάδων μόνο (1.522 - 1.673 μονάδες), με την αγορά να αναζητά ακόμα καταλύτες για μια συνεπή ανοδική κίνηση. Ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 1.620 μονάδων, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες από τις 16 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον σημαντική αμφισβήτηση του ανοδικού καναλιού. Σημαντική στήριξη βραχυπρόθεσμα αποτελούν οι 1.550 μονάδες, που συμπίπτουν και με τον ΚΜΟ των 200 ημερών.

Κάποιοι τίτλοι επηρεάστηκαν ή θα επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα αυτήν την εβδομάδα από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να διαμορφώσουν τάση στην αγορά αυτήν τη στιγμή, παρότι από αυτά μπορούν να εξαχθούν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για κλάδους και για μεμονωμένες μετοχές.

Συγκεκριμένα, είναι πολύ ελάχιστες οι εισηγμένες εταιρίες που δεν έχουν επηρεαστεί από την ύφεση, ενώ ανακούφιση στα μεγέθη των ομίλων προσφέρουν οι δραστηριότητες του εξωτερικού.

Ενδεικτικά παραδείγματα εταιριών με πολύ καλή παρουσία στο εξωτερικό είναι: η Μέτκα, η Coca Cola 3Ε, η Frigoglass, η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο Τιτάν αλλά και οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.

Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, τα βασικά συμπεράσματα έχουν ήδη βγει καθώς οι μεγαλύτερες έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα. Επιγραμματικά, να αναφέρουμε ότι οι ελληνικοί και οι ελληνοκυπριακοί όμιλοι εμφάνισαν σε γενικές γραμμές ελάχιστα κέρδη ή και ζημίες στην Ελλάδα, σταθεροποιητική κερδοφόρα πορεία στις ξένες αγορές, με εξαίρεση τα υπερκέρδη της Εθνικής από την Τουρκία, αύξηση των εσόδων από τόκους, ανοδική πορεία των προβλέψεων για επισφάλειες, μείωση καταθέσεων στην Ελλάδα, στασιμότητα στα δάνεια, υψηλή εξάρτηση από την ΕΚΤ αλλά και ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια εν όψει των stress tests.

Τα stress tests των τραπεζών που θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα αναμένεται να συμπεριλάβουν τελικά έκθεση σε κρατικά ομόλογα. Έτσι, ορισμένες ελληνικές τράπεζες, πέραν της Αγροτικής, ίσως συναντήσουν δυσκολίες στο να περάσουν τα tests, αν υπολογιστεί τελικά ένα κλιμακωτό haircut περίπου 10% και επιπλέον αν αφαιρεθούν από τα κεφάλαια των τραπεζών υβριδικά κεφάλαια και προνομιούχες μετοχές".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v