Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πώς αποτιμάται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Τις πρώτες τους εκτιμήσεις για το κόστος, αλλά και για τα οφέλη που θα προκύψουν για την Εθνική Τράπεζα από το επικείμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου διατυπώνουν οι χρηματιστηριακές Marfin και Eurobank Sec. Τι διευκρινίζει ο διοικητής της Εθνικής Τ. Αράπογλου. Το προηγούμενο της Alpha Bank.

ΕΤΕ: Πώς αποτιμάται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου
Τις πρώτες τους εκτιμήσεις για το κόστος, αλλά και για τα οφέλη που θα προκύψουν για την Εθνική Τράπεζα από το επικείμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου διατυπώνουν οι Marfin και Eurobank Sec στα σημερινά τους reports.

Η μεν πρώτη εκτιμά πως το ετήσιο όφελος για την τράπεζα (στην περίπτωση που αποχωρήσουν 1.000 υπάλληλοι) διαμορφώνεται στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank Sec προβλέπει πως το κόστος για 1.900 εργαζόμενους θα κυμανθεί στα 60-90 εκατ. ευρώ.

Και οι δύο χρηματιστηριακές εμφανίζονται θετικές για την πρωτοβουλία της διοίκησης της Εθνικής.

Ηδη από χθες η Εθνική προώθησε την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο αφορά 1.914 υπαλλήλους ή το 13% του εγχώριου δυναμικού της. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως και 1η Οκτωβρίου.

Αλλωστε, στην αναγκαιότητα του προγράμματος εθελουσίας εξόδου αναφέρθηκε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής (12/9/2004), το οποίο αναδεικνύει ως ένα από τους τρεις τομείς αναδιάρθρωσης της τράπεζας, μιλώντας για ”ανελαστικό εργασιακό πλαίσιο και το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για την τράπεζα”.

Η διοίκηση με την εθελούσια έξοδο που πρότεινε θα πετύχει να περιορίσει το κόστος και να ανανεώσει το ανθρώπινο δυναμικό της, ανέφερε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι κακώς η πρόταση αυτή συνδέθηκε με το ασφαλιστικό, αφού η επίλυσή του δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Τράπεζας.

Επιπρόσθετα, ο διοικητής της τράπεζας ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της Τράπεζας έναντι των ταμείων περιορίζονται μόνο στη συμβατική υποχρέωση πληρωμής των εισφορών.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis αναφέρει πως με βάση τις δικές της εκτιμήσεις και βασιζόμενη στο μέσο κόστος ανά υπάλληλο της Τράπεζας, το συνολικό ετήσιο όφελος (για 1.000 υπαλλήλους) που ενδέχεται να προκύψει από τη μείωση στο κόστος μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 45 εκατ. ευρώ.

Ενδέχεται βέβαια να είναι είτε υψηλότερο, είτε χαμηλότερο ανάλογα με το επίπεδο των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν τελικά, συμπληρώνει η Marfin Analysis.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει όμως πως σε ό,τι αφορά το κόστος του προγράμματος δεν έχει ακόμα καμία εκτίμηση. Ωστόσο, ως ένδειξη αναφέρει ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα που είχε εφαρμόσει η Alpha Bank, για περίπου 450 υπαλλήλους, είχε στοιχίσει 64 χιλιάδες ευρώ ανά υπάλληλο, δηλαδή περίπου 30 εκατ. ευρώ συνολικά.

Συμπληρώνει δε, πως τα ετήσια αποτελέσματα της Alpha Bank επιβαρύνονται και με 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο λόγω των αυξημένων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το συνολικό όφελος που είχε προκύψει από τη μείωση του κόστους ήταν περίπου 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η Marin Analysis επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση, παραμένει θετική για την πρωτοβουλία της Εθνικής όσον αφορά στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρχουν βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητά της.

Από την πλευρά της η Eurobank Securities αναφερόμενη στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πως αφορά σε περίπου 1.900 υπαλλήλους και πως βάσει των δικών της προβλέψεων το κόστος υπολογίζεται σε 60-90 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank Securities προσθέτει πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη οι επίσημες ανακοινώσεις για τον αριθμό του προσωπικού που θα αποχωρήσει ή όσον αφορά στο συνολικό κόστος, ενώ καταλήγει πως τα νέα είναι θετικά αν και αναμενόμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v