Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Ανθεκτική η στήριξη στις 1.545 μονάδες

Τη διατήρηση της στήριξης στις 1.545 μονάδες για τον ΓΔ βλέπει η Merit σε σχόλιο της όπου τονίζει ότι εάν διασπαστεί η αντίσταση των 1.620 μονάδων, η επόμενη αντίσταση αναζητείται στις 1.660 μονάδες.

Merit: Ανθεκτική η στήριξη στις 1.545 μονάδες
Τη διατήρηση της στήριξης στις 1.545 μονάδες για τον ΓΔ βλέπει η Merit σε σχόλιο της όπου τονίζει ότι εάν διασπαστεί η αντίσταση των 1.620 μονάδων, η επόμενη αντίσταση αναζητείται στις 1.660 μονάδες.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η ελληνική αγορά αντέδρασε ψύχραιμα την προηγούμενη εβδομάδα στα νέα από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου με οριακά κέρδη της τάξεως του 0,81% για το Γενικό Δείκτη. Η εβδομάδα σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα όπως η απειλή πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία και πολέμου στη Λιβύη που περιόρισαν την εσωστρέφεια της ελληνικής αγοράς.

Το Χ.Α. αντέδρασε θετικά τη Δευτέρα 14/3 στα νέα της αύξησης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ, της μείωσης του επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο κατά 100 μονάδες βάσης και στη σχεδιαζόμενη εξαγορά ομολόγων από το Μηχανισμό Στήριξης σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Πιο σημαντικό κέρδος για την Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, είναι η εξαγορά ομολόγων από το Μηχανισμό στην πρωτογενή αγορά, καθώς είναι δεδομένο ότι για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου για το 2012 δεν είναι αρκετές οι δόσεις του δανείου των 110 δις ευρώ μαζί με το δανεισμό από τα έντοκα και τα έσοδα από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Επομένως είναι αναγκαία μια πρόσθετη χρηματοδότηση που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από το Μηχανισμό.

Η έκτακτη Σύνοδος του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα κατέληξε σε συμφωνία σε σχέση με τα κεφάλαια που πρέπει να συγκεντρωθούν και τα επιτόκια που θα μπορεί να χορηγεί ο μόνιμος Μηχανισμός παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με 700 δις ευρώ ενώ θα μπορεί να δανείζει μέχρι 500 δις ευρώ. Οι Ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετέχουν στο Μηχανισμό με βάση τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να συνεισφέρουν περίπου το 50% των χρημάτων κάτι που θα πρέπει να επικυρωθεί βέβαια και από τα κοινοβούλια τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 24-25 Μαρτίου και φαίνεται να θεωρεί αρκετή την επικύρωση των συμφωνιών της πρώτης Συνόδου.

Ίσως το ελληνικό πρόβλημα να περάσει σε δεύτερο πλάνο αν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρεθούν στο επίκεντρο. Επομένως, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη ως την Παρασκευή θα μπορέσουμε να συμπεράνουμε ότι έγινε ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη λύση του ελληνικού προβλήματος, χωρίς να έχουμε όμως μια δραστική λύση.

Αυτό φαίνεται και στο ότι οι χρηματαγορές δεν πείστηκαν καθώς τα spreads των δεκαετών ομολόγων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση τους κάτω από τις 900 μονάδες βάσης, ενώ δεν έλειψαν και οι δηλώσεις περί αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από στελέχη των αγορών.

Επομένως, δεν φαίνεται να προκύπτει μέσα στο Μάρτη κάποιος λόγος που θα μπορούσε να απομακρύνει το Γενικό Δείκτη από την περιοχή των 1350-1800 μονάδων που βρίσκεται τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα που παρατηρείται στην ελληνική αγορά δε δίνει σαφές στίγμα για το βραχυπρόθεσμο momentum της αγοράς. Η στήριξη των 1545 μονάδων αναμένουμε να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα για το Γενικό Δείκτη εκτός αν παραταθεί ο πόλεμος στη Λιβύη και έχουμε σοβαρή διόρθωση στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, αν διασπαστεί η σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 1620 μονάδων η επόμενη αντίσταση θα αναζητηθεί στις 1660 μονάδες. Παρά τη νευρικότητα στην αγορά πολύ πιθανή θεωρείται μια θετική αυτονόμηση συγκεκριμένων μετοχών σε συνάρτηση και με θετικά αποτελέσματα έτους. Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να συγκεντρώνεται σε χαρτιά με κρατική συμμετοχή λόγω του πακέτου αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ του οποίου οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένονται σύντομα να δοθούν στη δημοσιότητα, μαζί με σειρά από νέα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που παρουσιάζουν κέρδη πάνω από 10% το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ο τραπεζικός κλάδος, αντίθετα, δεν φαίνεται ικανός να απαγκιστρωθεί από το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα και να αυτονομηθεί θετικά.

Από τα αποτελέσματα των τραπεζών που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες δεν αναμένουμε καμιά ευχάριστη έκπληξη λόγω υψηλών επισφαλειών και μόνο πολύ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές των μετοχών. Τα μόνα θετικά στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις έρχονται από τις ξένες αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, είναι φανερό στους τραπεζικούς ισολογισμούς ότι οι καταθέσεις μειώνονται διαρκώς και η εξάρτηση από την ΕΚΤ είναι μεγάλη, επομένως δεν αποκλείεται να έχουμε νέο γύρο ενεργειών ενίσχυσης της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας ορισμένων τραπεζών. Μια αναθέρμανση των deals θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανοδικό momentum στον τραπεζικό δείκτη, αν γίνει όμως με πραγματικές κινήσεις και όχι με μια απλή φημολογία.

Η Alpha Bank παρουσίασε για το 2010 καθαρά κέρδη 85,6 εκατ. ευρώ με τις προβλέψεις να αυξάνονται κατά 30,8% και τα κέρδη προ φόρων από τις ξένες αγορές να ανέρχονται στο 28% του συνόλου. Παράλληλα, ο δείκτης Tier 1 του ομίλου ανέρχεται στο 9,9%, αν αφαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Μεταξύ των υπολοίπων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων αξίζει να αναφερθούμε

α) στον ΟΠΑΠ που εμφάνισε ισχυρά αποτελέσματα παρά τη μείωση του τζίρου σε ορισμένα παιχνίδια λόγω της ύφεσης. Τα κέρδη αυτά φαίνεται να μπορούν να διατηρηθούν και μέσα στο 2011 λόγω νέων παιχνιδιών και εισόδου στο live betting,

β) στον Τιτάνα που παρουσίασε χαμηλότερα κέρδη του αναμενομένου λόγω επισφαλειών, αλλά με τα σημαντικά κέρδη από τις δραστηριότητες του στο εξωτερικό να αποζημιώνουν για τις απώλειες στην Ελλάδα λόγω της ύφεσης στον κλάδο των κατασκευών και

γ) στον όμιλο Μυτιληναίου που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση κερδών λόγω της ανάκαμψης του τομέα μεταλλουργίας και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της θυγατρικής Μέτκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v