Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μωραϊτάκης: Ανεφάρμοστος ο φόρος υπεραξίας

Δεν είναι αλήθεια ότι στη συνάντηση μεταξύ φορέων της αγοράς και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι ο φόρος υπεραξίας είναι αναπόφευκτος, δηλώνει στο Euro2day ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραϊτάκης.

Μωραϊτάκης: Ανεφάρμοστος ο φόρος υπεραξίας
Δεν είναι αλήθεια ότι στη συνάντηση μεταξύ φορέων της αγοράς και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι ο φόρος υπεραξίας είναι αναπόφευκτος, δηλώνει στο Euro2day ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλ. Μωραϊτάκης.

Αυτό αποδεικνύεται από τις επιστολές που έχει στείλει ο σύνδεσμος καθώς και από τα σχετικά άρθρα μου, αναφέρει ο κ. Μωραϊτάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ υπογραμμίζει:

Α) Δεν μπορεί να εφαρμοστεί έτσι όπως έχει ψηφιστεί ο νόμος. Μάλιστα, άλλαξε τρεις φορές και με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι αφαιρέθηκαν τόσο ο φόρος συναλλαγών όσο και ο φόρος για τους πολύ πλούσιους μετόχους, οι οποίοι παρακρατούν κατά κανόνα πάνω από 12 μήνες τις μετοχές τους.

Οι αλλαγές τρεις φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, επί ενός τόσο σοβαρού νόμου, χωρίς να υπάρχει πρόταση κανενός φορέα προς την κατεύθυνση που ψηφίστηκε, καθώς και ενάντια στην εισηγητική έκθεση δείχνει είτε την προχειρότητα της προετοιμασίας είτε την επιρροή κάποιων συμβούλων, ενώ το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για την εθνική μας οικονομία.

Και δεν είναι μόνο ότι ευνοούνται οι κάτοχοι πάνω από 12 μήνες των μετοχών. Ευνοούνται και τα ξένα private banking που βρίσκονται στο εξωτερικό. Όπως όλοι εμείς που είμαστε στην αγορά το γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία, προσθέτει ο κ. Μωραϊτάκης.

Με κατάλληλα επενδυτικά σχήματα οι μεγάλοι Έλληνες και οι ξένοι δεν θα πληρώνουν αυτόν τον φόρο.

Ταυτόχρονα, αφαιρούνται δημόσια έσοδα από την ψηφισθείσα διάταξη. Θέλουμε εξηγήσεις πώς έγινε αυτό το λάθος.

Β) Από τον ΣΜΕΧΑ προτάθηκε φόρος επί της καθαρής θέσης του ενεργητικού, όπως ήδη γίνεται στα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια καθώς και στα αμοιβαία κεφάλαια του Λουξεμβούργου που σχηματίζουν οι ελληνικές τράπεζες στο Λουξεμβούργο.

Γ) Δεν εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία και στη Ρουμανία. Σε αυτές εφαρμόστηκε για κάποιο μικρό διάστημα και μετά καταργήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Δ) Ο φόρος συναλλαγών όπως εφαρμόστηκε το 2010 φέρνει έσοδα στο Δημόσιο 45 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος υπεραξίας είναι μηδέν λόγω της πτώσης του χρηματιστηρίου.

Ε) Δεν μπορεί να εφαρμοστεί για ξένους επενδυτές που οι χώρες (50 τον αριθμόν) έχουν σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελλάδα.

Στ) Δεν θα εφαρμοστεί σε όσους κάνουν συναλλαγές μέσω ξένων τραπεζών private banking καθώς και ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, η κυβέρνηση καλά θα κάνει να λύσει πρώτα το θέμα αυτό (δείτε συννημένα τις ερωτήσεις των κ. Καρχιμάκη και Δραγασάκη για το ζήτημα) και κάποια στιγμή και η Ελλάδα πρέπει να πρωτοπορήσει, να κοιτάξει την ανάπτυξη και να μην αντιγράφει μεμονωμένα περιπτώσεις ορισμένων χωρών του εξωτερικού, διότι εκεί τα αμοιβαία κεφάλαια γίνονται με 125.000 ευρώ και όχι με 9 εκατ. όπως στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες δεν λαμβάνουν αυτά τα υπέρογκα ποσά εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, όπως στην Ελλάδα, οι τιμές των προϊόντων είναι χαμηλότερες, το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι μικρότερο και πολλά άλλα.

Επιπλέον, ο φόρος υπεραξίας τιμωρεί τον μικρό Έλληνα επενδυτή, ο οποίος:

α) Δημιουργεί τζίρο και ο τζίρος είναι απαραίτητος για την εμπορευσιμότητα των μετοχών, δεδομένου ότι όταν αγοράζει κάποιος ξένος πρέπει να μπορεί να ρευστοποιήσει σε 5 εργάσιμες μέρες, σύμφωνα με τους κανονισμούς του.

β) Οι βραχυπρόθεσμες συναλλαγές δημιουργούν έσοδα στο Δημόσιο, στην ΕΧΑΕ και στις ΑΧΕΠΕΥ, όπου μέρος αυτών των εσόδων καρπούται το Δημόσιο με φόρο επί των κερδών και τις μεγαλύτερες του κόσμου ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν φορολογείται η υπεραξία στο εισόδημα με ποσοστό 45% και η σχέση κινδύνου απόδοσης είναι αντίθετη με βασικές οικονομικές αρχές, αφού η μεν κατάθεση φορολογείται με 10%, που δεν έχει κίνδυνο και υπάρχει εγγύηση από το κράτος και την τρόικα, ενώ οι επενδύσεις σε μετοχές που έχουν απεριόριστο κίνδυνο ζημίας 45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v