Χ.Α.: "Άσφαιρα" τα reverse split...

Aν υπήρχαν κάποιοι που πίστευαν ότι μέσα από ένα reverse split θα μπορούσαν να κάνουν τις μετοχές των εταιριών τους να υπεραποδώσουν, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά. Ενδεικτικές περιπτώσεις στη Σοφοκλέους.

Χ.Α.: Άσφαιρα τα reverse split...
Aν υπήρχαν κάποιοι που πίστευαν ότι μέσα από τη διαδικασία του reverse split θα μπορούσαν -μέσα σε πτωτικό χρηματιστηριακό κλίμα- να κάνουν τις μετοχές των εταιρειών τους να υπεραποδώσουν έναντι των υπόλοιπων τίτλων της Σοφοκλέους, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά στην πράξη.

Σύμφωνα με μία άποψη, η οποία είχε πολλούς «οπαδούς» κατά το παρελθόν:

* Σε περιόδους χρηματιστηριακής ευφορίας, οι επενδυτές κερδίζουν όταν οι διοικήσεις διανέμουν δωρεάν μετοχές και αυτό γιατί λόγω του θερμού κλίματος που επικρατεί στο ταμπλό η τιμή κάθε τίτλου δεν πέφτει στο ίδιο ποσοστό στο οποίο ανεβαίνει ο αριθμός των μετοχών που κατέχει ο επενδυτής.

* Αντίθετα, σε διαστήματα πτωτικού χρηματιστηριακού κλίματος, συμφέρει τον επενδυτή να προχωρήσουν οι εταιρείες σε reverse split των μετοχών τους, γιατί με τον τρόπο αυτόν μειώνεται η εμπορευσιμότητα και περιορίζονται έτσι σε κάποιον βαθμό οι πιέσεις προς έναν τίτλο.

Αν και η παραπάνω άποψη δεν στερείται λογική, η πρόσφατη συγκυρία στη Σοφοκλέους έδειξε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει.
 
Στην πράξη, οι περισσότερες επιχειρήσεις που επέλεξαν τη μέθοδο του reverse split το έπραξαν για δύο λόγους:

1. Επειδή η μετοχή τους κινδύνευε να σταθεροποιηθεί κάτω από τα 30 λεπτά του ευρώ -οπότε θα εντασσόταν στην κατηγορία διαπραγμάτευσης των τίτλων με ειδικά χαρακτηριστικά- και μέσω του reverse split θέλησαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο αυτό, ώστε να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στην κανονική διαπραγμάτευση.

2. Διότι ο τίτλος τους βρισκόταν κάτω από τα 30 λεπτά και επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Κι αυτό γιατί μέσα από ένα ταυτόχρονο reverse split και κεφαλαιοποίηση ζημιών παρελθουσών χρήσεων είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν την τρέχουσα τιμή της μετοχής, διατηρώντας την ονομαστική της αξία σταθερή (συνήθως στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 30 λεπτών).

Άρα, σε μια τέτοια περίπτωση, η τρέχουσα τιμή του τίτλου θα ξεπερνούσε τα 30 λεπτά, που ήταν η ελάχιστη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, και έτσι -θεωρητικά τουλάχιστον- θα προέκυπτε κάποιο κίνητρο στους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Όλα αυτά, όμως, μόνο στη θεωρία...

--- Οι περιπτώσεις

* Με σκοπό να πραγματοποιήσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου προχώρησε σε reverse split κάνοντας τις δώδεκα παλαιές μετοχές μία.

Η τιμή του τίτλου σκαρφάλωσε μέσω του reverse split από τα 5 στα 60 λεπτά, ωστόσο από την ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση έως και την 1η Οκτωβρίου (σε πολύ λίγες δηλαδή συνεδριάσεις) αυτή κατρακύλησε από τα 60 λεπτά στα 25 (6/10/2010), χάνοντας πάνω από το 50% της αξίας της και «ακυρώνοντας» το επιχείρημα για το οποίο έγινε (η τιμή έπεσε κάτω από τα 30 λεπτά, οπότε η υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου παρουσιάζει δυσκολίες για έναν ακόμη λόγο).

* Σε αύξηση κεφαλαίου επιθυμεί να προχωρήσει και η Plias, μετά και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της σχήματος. Η διοίκηση της εισηγμένης προς τα τέλη Ιουλίου μετέτρεψε τις 4 παλαιές μετοχές σε 1 νέα, με την τιμή προσαρμογής να ξεκινά από το 1,30 ευρώ.

Από τότε μέχρι σήμερα, η τιμή έχει «σκαρφαλώσει» στο 1,84 ευρώ (πολύ πιο πάνω από τα 30 λεπτά, στα οποία θα διατεθούν οι νέοι τίτλοι), ωστόσο δεν έχει κάνει μόλις μία συναλλαγή 200 τεμαχίων τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα...

* Η γνωστή (και χρηματοοικονομικά υγιής) αλυσίδα Βάρδας προχώρησε το καλοκαίρι που πέρασε σε reverse split, προκειμένου να αποφύγει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της στην κατηγορία χαμηλής διασποράς και ειδικών χαρακτηριστικών. Οι 4 παλαιοί τίτλοι έγιναν 1 και στις 21 Ιουλίου η προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης ήταν 1,04 ευρώ. Σήμερα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα (0,69 λεπτά την 6η/10/2010).

* Η ΑΕΓΕΚ είχε προχωρήσει σε reverse split τον Ιούλιο του 2009, όταν οι 11 μετοχές του παρελθόντος έγιναν μόνο 1. Από τις 8 Ιουλίου του 2007 έως σήμερα, ο τίτλος της εταιρείας έχει κατρακυλήσει από τα 2,53 ευρώ στα 30 λεπτά περίπου...

* Προκειμένου να αποφύγουν την κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών, οι εισηγμένες Alapis και Axon Συμμετοχών προχώρησαν και αυτές μέσα στο καλοκαίρι στην τακτική του reverse split. Η Alapis μετέτρεψε τις 8 παλαιές σε 1 νέα μετοχή, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 2,20 ευρώ, στις 7 Ιουλίου.

Από τότε μέχρι σήμερα, η τρέχουσα τιμή του τίτλου έχει υποχωρήσει στο 1,61 ευρώ (6/10/2010). Η Axon Συμμετοχών μετέτρεψε τις 2 παλαιές μετοχές σε 1 νέα και στις 9 Αυγούστου η προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης είχε διαμορφωθεί στα 94 λεπτά, όταν σήμερα κυμαίνεται κοντά στα 55 λεπτά.

** Αναδημοσίευση από το 655ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 8 - 12 Οκτωβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v