Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2011

Οι πλέον αισιόδοξοι αναμένουν κάποια ανάκαμψη του χρηματιστήριου από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και μετά - Τι "βλέπουν" για εννέα κλάδους οι διοικήσεις εισηγμένων εταιριών του ΧΑ και οι αναλυτές.

Εισηγμένες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2011
Παρά την κυβερνητική βούληση να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας (βλέπε περιεχόμενο ομιλίας στο πλαίσιο της ΔΕΘ), στελέχη των εισηγμένων εταιριών και χρηματιστηριακοί αναλυτές είναι "κουμπωμένοι" όχι μόνο για το υπόλοιπο του 2010 αλλά και για την επόμενη χρονιά.

οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των παικτών τυχερών παιχνιδιών", δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χ. Σταματόπουλος, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Γ. Σπανουδάκης, συμπλήρωσε ότι "η οικονομική συγκυρία θα επεκταθεί και μέσα στο 2011 και ελπίζουμε πως δεν θα εκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους", δικαιολογώντας έτσι τις προωθητικές ενέργειες της εισηγμένης και το φρεσκάρισμα κάποιων παιχνιδιών.

Η πτώση των τιμών στα ακίνητα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και μέσα στο 2011, σύμφωνα με τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της Alpha Finance που προβλέπει το πώς θα εξελιχθεί έως το τέλος του 2011 η καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) της Eurobank Properties, εταιρίας με ποιοτικά ακίνητα.
 
Σύμφωνα λοιπόν με τον ελληνικό οίκο, η NAV της Eurobank Properties, από τα 11,94 ευρώ ανά μετοχή που ήταν στις 31/12/2009, τον φετινό Ιούνιο μειώθηκε στα 11,5 ευρώ, στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου θα κλείσει στα 11,3 ευρώ και του δωδεκαμήνου (31/12/2010) στα 11,1 ευρώ. Για τις 31/12/2011 η Alpha Finance βλέπει την τιμή της NAV/μετοχή να υποχωρεί ακόμη περισσότερο, στα 10,32 ευρώ.

Δυσκολότερο από φέτος το 2011 και για τη ΔΕΗ, όχι απαραίτητα σε ό,τι αφορά την "κάτω γραμμή" των αποτελεσμάτων, όσο κυρίως σχετικά με την πορεία της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια (την οποία η Marfin Analysis υπολογίζει στο -3% για φέτος και στο -2% για το 2011) αλλά και την όξυνση του ανταγωνισμού.

Το θετικό για τις τράπεζες, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι κατά το άμεσο μέλλον το καθαρό επιτοκιακό περιθώριό τους δεν θα μειωθεί και αυτό επειδή από τη μια πλευρά συνεχίζονται οι ανατιμολογήσεις δανείων (βλέπε αυξήσεις επιτοκίων) και από την άλλη η χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οι καλές ειδήσεις για τις τράπεζες ολοκληρώνονται με τις προσπάθειες των διοικήσεών τους για περικοπές δαπανών, κίνηση που αποδίδει και συνεχίζεται.

Το σημαντικότερο πρόβλημα (και ο μεγάλος άγνωστος) για τον κλάδο είναι το ύψος των επισφαλειών στις οποίες θα υποχρεωθούν οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι μέσα στο 2011. Αναλυτές βλέπουν ότι ο πάτος του βαρελιού θα είναι μέσα στο 2011, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ίσως και να πλησιάσουν το 13% - 15%.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα είναι χαμηλή, με μέση εκτίμηση γύρω στο 3% - 6%.

Η συνέχιση της πτωτικής πορείας της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 2011, καθώς κατά 80% περίπου η ζήτηση προέρχεται από τον κλάδο της οικοδομής και το υπόλοιπο 20% από τα κατασκευαστικά έργα.

Το πρώτο 80% μπορεί σε γενικές γραμμές να προβλεφθεί σε βάθος 9 - 12 μηνών από την τρέχουσα πορεία των οικοδομικών αδειών και σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (23% μειωμένος ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο πρώτο φετινό πεντάμηνο) η συγκυρία θα επιδεινωθεί τουλάχιστον για ένα σημαντικό κομμάτι του επόμενου έτους.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόβλεψη της Citigroup για την πορεία της εγχώριας αγοράς τσιμέντου στην έκθεσή της για τον όμιλο Τιτάν, όπου υποστηρίζει πως "αναμένουμε βελτίωση προς τα τέλη του 2011"…

Στασιμότητα όχι μόνο το 2011 αλλά και εν πολλοίς το 2012 βλέπει η διοίκηση της Shelman για την εγχώρια αγορά ξυλείας και για τον λόγο αυτόν η εισηγμένη επικεντρώνεται στην τόνωση των εξαγωγών. Στις λογιστικές καταστάσεις που εξέδωσε η εισηγμένη για το πρώτο φετινό εξάμηνο αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που ισχύουν στην Ελλάδα δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση εντός των ετών 2010 και 2011, ενώ από το 2012, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενδέχεται να σημειωθεί μικρή ανάκαμψη στην οικοδομή και στους συναφείς κλάδους".

Ακόμη πιο δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα για τον χώρο της ένδυσης, όπου οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν καμία τόνωση της ζήτησης ούτε φέτος αλλά ούτε και μέσα στο 2011. Ενδεικτική είναι η άποψη υψηλόβαθμου στελέχους εισηγμένης εταιρίας:

"Το οκτάμηνο έκλεισε για εμάς χειρότερα απ’ ό,τι το εξάμηνο. Πιστεύω ότι είναι πιθανόν να δούμε κάποια νέα πτώση της ζήτησης μέσα στο φθινόπωρο και από εκεί και μετά θα υπάρξει διατήρηση των πωλήσεων του κλάδου στα ίδια χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το 2011. Απλώς οι εταιρίες θα μειώσουν τον αριθμό των καταστημάτων τους, θα περιορίσουν τους εργαζομένους ανά κατάστημα και θα περικόψουν το κόστος των ενοικίων. Εμείς από την αρχή του 2009 έως και σήμερα σε πολλά καταστήματα πετύχαμε μειώσεις που έφτασαν ακόμη και το 50%"…

Στον κατασκευαστικό κλάδο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων (είναι μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των επόμενων 12 - 24 μηνών) έχει στενέψει επικινδύνως για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις του κράτους στην αποπληρωμή έργων και τον υψηλό δανεισμό τους έχει δημιουργήσει κατάσταση έντονης αβεβαιότητας.

Παράλληλα, έχει αρχίσει να ψαλιδίζεται σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ακόμη και για τις μεγάλες δυνάμεις του κατασκευαστικού κλάδου. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων για τον όμιλο της Ελλάκτωρ, μετά το ύψος-ρεκόρ των 4,96 δισ. ευρώ στα τέλη του 2007, υποχώρησε στα 4,3 δισ. το 2008, στα 3,17 δισ. στις 31/12/2009 και στα 2,82 δισ. στις 30 Ιουνίου 2010. Πάντως, οι επιδόσεις των μεγάλων κατασκευαστικών δυνάμεων επηρεάζονται και από πολλές άλλες δραστηριότητες (ενέργεια, ακίνητα, έσοδα αυτοχρηματοδοτούμενων κ.λπ.).

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στις εταιρίες πληροφορικής που αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου, καθώς το μόνο που αναμένεται να προχωρήσει σχετικά κοντά είναι κάποιες συμβάσεις του Γ΄ ΚΠΣ που είχαν υπογραφεί από παλιά, αλλά είχαν μπλοκάρει λόγω ελλείψεως χρημάτων. Κατά τα λοιπά, τα πρώτα μεγάλα έργα πληροφορικής του ΕΣΠΑ είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να ανατεθούν μέσα στο 2011…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v