Σοφοκλέους: Το δίλημμα του ταμπλό!

Οι μετοχές θα πρέπει να ξεφουσκώσουν μετά το rebound του τελευταίου 2μήνου ή αποτελούν ακόμη ευκαιρίες με βάση τις απώλειες που έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής; Οι 2 απόψεις. Τι λένε τα στοιχεία.

Σοφοκλέους: Το δίλημμα του ταμπλό!
Οι μετοχές θα πρέπει να "ξεφουσκώσουν" μετά το rebound του τελευταίου διμήνου ή εξακολουθούν να αποτελούν ευκαιρίες με βάση τις απώλειες που κατέγραψαν από το προηγούμενο καλοκαίρι; - Διιστάμενες απόψεις και αναλυτικός πίνακας.

Παρά το αξιοσημείωτο rebound που έχει σημειωθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου έως και σήμερα, μέγα χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών σε σύγκριση με εκείνες του περυσινού καλοκαιριού.

Έτσι, όταν πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ύστερα από τη μεγάλη άνοδο των τιμών στο Χ.Α. το τελευταίο δίμηνο αναμένεται σημαντική διόρθωση στις αποτιμήσεις, κάποιοι άλλοι δείχνουν το πόσο χαμηλότερα βρίσκονται οι τρέχουσες τιμές σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, αν και δεν αποκλείεται μια περιορισμένη διόρθωση, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου στο Χ.Α. τους επόμενους μήνες, αν η κυβέρνηση προωθήσει με αποφασιστικότητα και επιτυχία το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, πολλοί έχουν αναφερθεί στο γερό ράλι πολλών τραπεζικών τίτλων, όπως για παράδειγμα της Eurobank και της Alpha Bank. Και όμως, και οι δύο (κλείσιμο στις 5/8/2010) υπολείπονταν σε σχέση με την αποτίμησή τους την ίδια ημερομηνία του 2009 κατά 33,8%!

Συνολικότερα στον τραπεζικό κλάδο, το τελευταίο δωδεκάμηνο (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα), η Τράπεζα Κύπρου έχει απολέσει το 9,2% της αξίας της, η Proton το 9,5%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 17,2%, η Αττικής το 24,2%, η Marfin-Λαϊκή το 25,1%, η Αγροτική το 27,5%, η Eurobank και η Alpha Bank το 33,8%, η Πειραιώς το 41%, η Εθνική Τράπεζα το 42,6%, η Εμπορική Τράπεζα το 43,1%, η Γενική Τράπεζα το 48,5% κ.λπ.

Μάλιστα, οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από το 27% που έχασε ο Γενικός Δείκτης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι τράπεζες που στο τελευταίο δωδεκάμηνο μετρούν βαρύτατες απώλειες, καθώς 95 μετοχές (παραπάνω από 1 στις 3) έχουν υποχωρήσει από 40%, έως και 87,2%! Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο ΟΤΕ (-41,7%), η Σιδενόρ (-40,9%), η J&P Άβαξ (-50%) και άλλοι πολύ γνωστοί όμιλοι.

Αξιοσημείωτη απόσταση από τις τιμές του περυσινού Αυγούστου έχουν και τα λεγόμενα κρατικόχαρτα, παρά τον αμυντικό χαρακτήρα που συνήθως επιδεικνύουν σε περιόδους υποχώρησης των τιμών στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Έτσι, έχουμε το -14% της ΔΕΗ, το -17,8% για την ΕΥΔΑΠ, το -19,9% για τον ΟΛΘ, -30,5% για τον ΟΠΑΠ, -32,7% για την ΕΥΑΘ και όπως προαναφέραμε -41,7% για τον ΟΤΕ.

Σαφώς πιο κάτω από τις περυσινές τους αποτιμήσεις βρίσκονται και τα περισσότερα από τα blue chips του Χ.Α.: π.χ. -10,9% η Βιοχάλκο, -11,1% η Fourlis, -12,9% τα ΕΛΠΕ, -18,4% η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, -20,2% η Τιτάν, -20,4% ο Μυτιληναίος, -21,7% η Jumbo, -29,4% η Τέρνα Ενεργειακή, -38,6% η Ελλάκτωρ κ.ά.

Οι αρνητικοί… πρωταθλητές

Μετοχές 24 εταιριών έχασαν περισσότερο από 60% και σε αυτές συγκαταλέγονται εισηγμένες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (Έδραση, ΝΕΛ, Atlantic, Cardico κ.ά.), κατασκευαστικοί όμιλοι όπως η Μηχανική, η Βιοτέρ και η ΑΕΓΕΚ αλλά και γνωστές εταιρίες διαφόρων κλάδων όπως η Sprider, η Audiovisual, η Axon Συμμετοχών κ.ά.

Οι κερδισμένοι του 12μήνου

Από την άλλη πλευρά, 35 μετοχές του Χ.Α. κατέγραψαν κέρδη το τελευταίο δωδεκάμηνο που έφτασαν έως και το 92,7%! Σε αυτές συγκαταλέγονται τίτλοι εταιριών οι οποίες:

• Σε μεγάλο βαθμό οι επιδόσεις τους επηρεάζονται από εξελίξεις εκτός Ελλάδος (Frigoglass, Coca Cola Τρία Έψιλον, Μέτκα, Σαράντης, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά κ.ά.).

• Είτε προχώρησαν σε επιτυχημένες εξαγορές, είτε ολοκλήρωσαν υποσχόμενες επενδύσεις, είτε τέλος διάγουν ένα ικανοποιητικό 2010 (ΟΛΠ, Motor Oil, MLS, Ευρωσύμβουλοι κ.λπ).

• Άλλαξαν δραστηριότητα (Ζήνων), εξελίχθηκαν σε turn around stories (Μάρμαρα Κυριακίδη), μεσολάβησε δημόσια πρόταση (ΑΒ Βασιλόπουλος, Μπενρουμπή) κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v