Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφέρουσα για Πειραιώς η πρόταση λένε αναλυτές

Συμφέρουσα για την Πειραιώς χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη δημοσιοποιηθείσα χθες πρόταση της τράπεζας για Αγροτική και ΤΤ, ενώ επισημαίνουν ότι μέσω αυτής ανοίγει κύκλος έντονης δραστηριότητας στον εγχώριο κλάδο.

Συμφέρουσα για Πειραιώς η πρόταση λένε αναλυτές
Συμφέρουσα για την Πειραιώς χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη δημοσιοποιηθείσα χθες πρόταση της τράπεζας για συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού στην ΑΤΕ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ οι απόψεις τους διίστανται για το κατά πόσον η προσφορά είναι συμφέρουσα και για την πλευρά του Δημοσίου.

Σχεδόν κοινή είναι επίσης η πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη κίνηση πυροδοτεί εξελίξεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά και κυρίως σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Θετική για την Πειραιώς αλλά και για τον κλάδο γενικότερα εμφανίζεται η Euroxx Χρηματιστηριακή, σχολιάζοντας την πρόταση. Ως λόγοι για τους οποίους η χρηματιστηριακή τάσσεται υπέρ ενός πιθανού deal αναφέρονται:

* Η Πειραιώς θα ενδυναμώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, τη ρευστότητα και τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς το Τ.Τ. κατέχει ρευστότητα, ισχυρή καταθετική βάση, χαμηλούς λόγους μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια ανάμεσα στους ανταγωνιστές.

* Οι τρεις τράπεζες έχουν μάλλον διαφορετική πελατειακή βάση.

* Οι επικεφαλής της Πειραιώς κ. Σάλλας και της ΑΤΕ κ. Πανταλάκης έχουν καλή σχέση και άρα μια αγαστή συνεργασία πρέπει να αναμένεται στην περίπτωση της συγχώνευσης.

Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι η Eurobank και η Εθνική, που κατέχουν ποσοστό 6,1% η καθεμία στο Τ.Τ., είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε αντιπροσφορά. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η χρηματιστηριακή, η πρόθεση για τη συνδυασμένη εξαγορά ίσως πυροδοτήσει την επί μακρόν αναμενόμενη στην ελληνική αγορά διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων.

"Ριψοκίνδυνη" χαρακτηρίζει η Alpha Finance την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, με δεδομένα, όπως επισημαίνει, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, τις ανησυχίες για την ποιότητα ενεργητικού της Αγροτικής αλλά και τους κινδύνους εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου. Για τους λόγους αυτούς ίσως απαιτηθεί χρόνος μέχρι να περάσει το όφελος στους μετόχους της Πειραιώς, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Όσον αφορά στη Eurobank Securities, εκτίμηση είναι ότι η εξαγορά δεν θα εξελιχθεί ομαλά, καθώς θα υπάρξουν επιπλοκές όπως οι αντιδράσεις των συνδικάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τονίζει, "οι τροχοί έχουν αρχίσει να γυρίζουν".

Την απόρριψη της πρότασης από το ελληνικό δημόσιο, καθώς μια αποδοχή της θα αποτελούσε παρέκκλιση των διαδικασιών που προβλέπονται σε φάση αποκρατικοποιήσεων, αναμένει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Όπως επισημαίνεται, το επόμενο βήμα σε ενδεχόμενη πώληση θα ήταν η πρόσληψη συμβούλου και η προκήρυξη διαγωνισμού για την απόκτηση των δύο τραπεζών.

Συγκεκριμένα η Πήγασος αναφέρει: "Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς περισσότερο έχει σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα απόκτησης των δύο τραπεζών και είναι συνδυασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της. Θεωρούμε ότι σε αυτήν τη φάση η πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή, σηματοδοτεί ωστόσο την αλλαγή στάσης κάποιων επιφυλακτικών χαρτοφυλακίων καθώς και τη βελτίωση της ψυχολογίας στην εγχώρια αγορά. Η μη αποδοχή της πρότασης θα είναι θετική εξέλιξη για την αγορά, αφού η απόρριψή της αφορά σε χαμηλά χρηματιστηριακά τιμήματα". 

UBS: "Έξυπνη κίνηση"

"Έξυπνη κίνηση" χαρακτηρίζει η UBS σε έκθεσή της, με ημερομηνία 15 Ιουλίου, την κίνηση της Πειραιώς να υποβάλει την προσφορά για τη διπλή εξαγορά, καθώς όπως λέει βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και περιμένει τώρα την απάντηση της κυβέρνησης και του ανταγωνισμού.

Ωστόσο, επισημαίνει η UBS, η συμφωνία πόρρω απέχει από το να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, καθώς ίσως αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια με νομικά θέματα και όχι μόνο. Ο οίκος θυμίζει ότι η Εθνική και η Eurobank κατέχουν μαζί το 14% του Τ.Τ. και αναρωτιέται αν θα επιθυμούσαν να δουν τη συμφωνία να προχωρά.

Ο οίκος προς το παρόν μένει ουδέτερος απέναντι στο deal και διατηρεί την τιμή-στόχο των 4,8 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς. "Η προσφορά είναι θετική, αλλά αυτό δεν αλλάζει την άποψή μας για τη μετοχή στη συγκεκριμένη φάση. Έτσι παραμένουμε ουδέτεροι, λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά άγνωστα σημεία και τους εγχώριους κινδύνους", αναφέρει.


Merrill Lynch: "Υπάρχουν θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν"

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση της Bank of America Merrill Lynch στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση των ποσοστών του Δημοσίου στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θεωρώντας πως οι συνενώσεις είναι θετικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο, τονίζει πως είναι απλώς μια πρόταση και πως, κατά την άποψή της, υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Ως εκ τούτου, αν και αποδέχεται την στρατηγική λογική του προτεινόμενου deal, εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικά ρίσκα εκτέλεσης.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 6 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση “buy” για την Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v