Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό τεστ ρευστότητας για εισηγμένες

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν για τις εταιρίες της Σοφοκλέους από την εξέταση του δείκτη "τόκοι προς EBITDA". Τα σημεία προσοχής. Πίνακας επιδόσεων της διετίας 2008-2009 από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σκληρό τεστ ρευστότητας για εισηγμένες
Ποια συμπεράσματα προκύπτουν για τις εταιρίες της Σοφοκλέους από την εξέταση του δείκτη τόκοι προς EBITDA. - Πίνακας επιδόσεων της διετίας 2008 - 2009 από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.


Η εξασφάλιση ικανοποιητικής ρευστότητας και η αποφυγή σημαντικών επισφαλειών αποτελούν φέτος τις προτεραιότητες των εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς τα επιτελεία των εταιριών αντιλαμβάνονται ότι:

- Η οικονομική ύφεση θα είναι βαθιά και θα έχει διάρκεια.

- Η υιοθέτηση επιθετικών πολιτικών ενέχει σημαντικούς κινδύνους, λόγω των επισφαλειών που ελλοχεύουν, με αποτέλεσμα η επίτευξη υψηλής κερδοφορίας να μην αποτελεί πλέον τον βασικό στόχο.

- Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι σφιχτές στις χρηματοδοτήσεις τους και μάλιστα πολλοί αναλυτές βλέπουν για φέτος αρνητική πιστωτική επέκταση.

- Τόσο φέτος όσο και τουλάχιστον το 2011 θα υπάρξουν έντονες ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες εξαγορών και απορροφήσεων σημερινών ανταγωνιστών, για όσους ομίλους διαθέτουν την απαιτούμενη ισχύ και την επαρκή ρευστότητα.

- Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές ενδιαφέρονται πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν για τους γνωστούς δείκτες αποτίμησης (P/E κ.λπ.), αλλά αντίθετα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην "ποιότητα" των κερδών, στην εξασφάλιση του break even, στο κατά πόσον μια εταιρία μπορεί να ξεπεράσει με επιτυχία διαφόρων ειδών αρνητικά σενάρια (stress tests) κ.ά.

Στον παρατιθέμενο πίνακα της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ παρουσιάζονται οι εισηγμένες εταιρίες στο Χ.Α. με βάση την κατάταξη όσον αφορά στον δείκτη ρευστότητας τόκοι προς EBITDA που κυμαίνεται μεταξύ του 0,25 και του 0, δηλαδή σε πολύ καλές τιμές.

Μερικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί  προσεχή γύρω από τον συγκεκριμένο δείκτη είναι:

Πρώτον, όσο πιο χαμηλή είναι η θετική τιμή του συγκεκριμένου δείκτη, τόσο καλύτερη θα πρέπει να θεωρείται η ρευστότητα της εταιρίας, όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί.

Δεύτερον, δείκτης με τιμή μεγαλύτερη της μονάδας σημαίνει ότι τα λειτουργικά κέρδη της χρήσης δεν επαρκούν για να καλύψουν τους τόκους που πρέπει να πληρωθούν.

Τρίτον, ακόμη μεγαλύτερο θέμα φαίνεται να υπάρχει στις εταιρίες που υποχρεώνονται σε αρνητικό EBITDA.

Τέταρτον, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει περιορισμένη ισχύ σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με κυκλικό χαρακτήρα, όπου από χρόνο σε χρόνο τα λειτουργικά κέρδη συχνά εμφανίζουν εντονότατες μεταβολές.

Πέμπτον, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης, πολλές εταιρίες εμφανίζονται με επίδοση χειρότερη από την πραγματική (EBITDA χαμηλότερο του μέσου όρου).

Έκτον, όπως συμβαίνει με κάθε χρηματοοικονομικό και χρηματιστηριακό δείκτη, αυτός είναι ένδειξη και δεν οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα. Επίσης, θα πρέπει να συνεξετάζονται περισσότεροι δείκτες του ενός, προκειμένου η ανάλυση να είναι εγκυρότερη.

Μετά τα παραπάνω, ας δούμε μερικές παρατηρήσεις που προκύπτουν από την εξέταση του συγκεκριμένου δείκτη για 215 εισηγμένες, με βάση τα στοιχεία του 2009:

Σε 19 εταιρίες ο δείκτης υπολείπεται της μονάδας, οπότε τα λειτουργικά κέρδη της χρονιάς δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τους τόκους.

Σε 51 εταιρίες η τιμή του δείκτη ήταν αρνητική, οπότε όχι μόνο τα λειτουργικά κέρδη δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τους τόκους, αλλά αντίθετα υπήρξαν και λειτουργικές ζημίες. Βέβαια, στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται και εισηγμένες που έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ή ακόμη και θετικό καθαρό ταμείο (π.χ. Informer, Μουζάκης), ή εν γένει ικανοποιητική ρευστότητα (π.χ. Sciens, Έλαστρον κ.ά.).

• Από την άλλη πλευρά, πάνω από 70 εταιρίες διαπραγματεύονται με δείκτη τόκοι προς EBITDA από 0 έως 0,25 και αυτό σημαίνει ότι τα λειτουργικά κέρδη καλύπτουν τουλάχιστον κατά 4 φορές τους τόκους της χρήσης.

Στις εισηγμένες με τους καλύτερους δείκτες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι εταιρίες Trastor, Crown Hellas Can, Κανάκης, ΓΕΚΕ, Καρέλια, Κρι Κρι, Μέτκα, Παρνασσός, Revoil, Πλαστικά Κρήτης, MLS, Flexopack, AS Company, Τηλέτυπος, ΑΓΕΤ Ηρακλής κ.ά. Γνωστό επίσης είναι ότι εταιρίες με μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και πολλά μετρητά στο ταμείο είναι ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ κ.ά.

Από τις μετοχές της μεσαίας και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ελκυστικές τιμές δείκτη διαπραγματεύονται -μεταξύ άλλων- οι ΔΕΗ, Aegean, Σαράντης, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Fourlis, ΟΤΕ, Folli Follie, Υγεία κ.ά. 


***Ο αναλυτικός πίνακας με τις επιδόσεις της διετίας 2008-09 της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v