Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιοκτήτες μόνοι ψάχνουν... αποδόσεις

Σε έντονα... μονοψήφιους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται να υποχρεωθούν φέτος οι περισσότερες από τις ισχυρές εταιρείες του Χ.Α. - Πολύ χειρότερα τα πράγματα για τις υπόλοιπες...

Ιδιοκτήτες μόνοι ψάχνουν... αποδόσεις
*** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) των εισηγμένων, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των περισσότερων εισηγμένων της Σοφοκλέους, καθώς οι μέτοχοι (και κυρίως οι βασικοί) βλέπουν την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (ROE) στις εταιρείες τους να υποχωρεί σε ανησυχητικά επίπεδα...

Σύμφωνα με τη θεωρία, ο δείκτης αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (καθαρά κέρδη προς ίδια κεφάλαια) στις μέρες μας δεν θα έπρεπε να είναι μικρότερος του 10%, καθώς:

1) Η τρέχουσα απόδοση της επένδυσης χωρίς κίνδυνο (κρατικά ομόλογα) έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 5% ή και το 6%.

2) Πέραν αυτού, ο μέτοχος θα πρέπει να «αποζημιώνεται» με μεγαλύτερη απόδοση, λόγω του αυξημένου κινδύνου που αναλαμβάνει και της μειωμένης ρευστότητας την οποία επωμίζεται όταν διαθέτει μεγάλα ποσοστά σε μία εταιρεία.

Το πρόβλημα σήμερα εστιάζεται στο γεγονός ότι η υποχώρηση των εταιρικών κερδών είναι τόσο μεγάλη ώστε έχει χτυπήσει το καμπανάκι της χαμηλής αποδοτικότητας για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Ενδεικτικό είναι ότι, με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου του 2009, οι τέσσερις στις δέκα εισηγμένες εμφάνιζαν αρνητικά αποτελέσματα, άρα και αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων που ξεκινούσε από μείον...

Το θέμα όμως δεν απασχολεί μόνο τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις του Χ.Α., αλλά επεκτείνεται και στις θεωρούμενες ιδιαίτερα ισχυρές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, με βάση τις προβλέψεις της Πειραιώς Χρηματιστηριακής για το 2010, η μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών που συγκαταλέγονται στο «universe» του ελληνικού οίκου (θεωρητικά, οι περισσότεροι από τους πλέον ισχυρούς ομίλους) υπολογίζεται στο 11%, ενώ αν εξαιρεθούν οι τράπεζες η μέση επίδοση «κατρακυλά» στο 6,71%...

Ενδεικτικά παραδείγματα
 
- «Γνωρίζουμε το πρόβλημα της χαμηλής αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων μας και δρομολογούμε κινήσεις με στόχο να το αντιμετωπίσουμε», παραδέχονται στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, έναν όμιλο που συγκαταλέγεται στους σοβαρότερους του Χ.Α

- Από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο μόνο η Σιδενόρ εμφάνιζε ικανοποιητική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το φθινόπωρο του 2008. Πέρυσι, η Σιδενόρ υποχρεώθηκε σε ζημίες, ενώ για φέτος ο δείκτης ROE προβλέπεται να μην ξεπεράσει το 4%.

- Έπειτα από δεκαετίες υψηλών επιδόσεων, μονοψήφια αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων αναμένεται για τον Τιτάνα, τόσο για το 2009 όσο και για φέτος.

- Το κρατικό μονοπώλιο για την ΕΥΔΑΠ δεν της επιτρέπει να σημειώνει ικανοποιητική αποδοτικότητα (μόλις 2% - 2,5%), ενώ στο 7,95% αναμένεται για φέτος ο ίδιος δείκτης για τη ΔΕΗ

- Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τον φετινό δείκτη ROE στο 7,54% για την Aegean Airlines, ενώ χαμηλούς δείκτες (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΤΕbank κ.ά.) ή και αρνητικούς (Γενική, Aspis Bank κ.ά.) παρουσιάζουν και πολλές από τις τράπεζες.

- Λόγω της δραστηριοποίησής τους σε κυκλικούς κλάδους, χαμηλή επίσης αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων αναμένεται και για ομίλους που κατά το παρελθόν μας είχαν συνηθίσει σε πολύ καλύτερες επιδόσεις, όπως για παράδειγμα είναι ο Μυτιληναίος (2,25%), η Ηλεκτρονική (κοντά στο 0%) κ.ά.

- Τέλος, με μειωμένη αποδοτικότητα για διάφορους λόγους βρίσκονται εισηγμένες όπως η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (συμβαίνει σε ομίλους που αναλαμβάνουν αυοτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν), η Lamda Development (σε κάποια ακίνητα δεν έχουν ξεκινήσει οι επενδύσεις), η Τέρνα Ενεργειακή (έξοδα για προετοιμασία μονάδων που δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν) κ.ά.

*** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) των εισηγμένων, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v