Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναλυτές: Διψήφια άνοδος για μετοχές το 2010

Διψήφια άνοδο για τις μετοχές, κυρίως στο πρώτο μισό του έτους, αλλά και αύξηση εταιρικών κερδών κατά 25% βλέπουν οι αναλυτές. Υπεραπόδοση μετοχών έναντι ομολόγων.

Αναλυτές: Διψήφια άνοδος για μετοχές το 2010
*** Οι προβλέψεις για τα χρηματιστήρια το 2010 και η εικόνα των μετοχικών κλάδων παγκοσμίων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Xρονιά σημαντικών διαφοροποιήσεων και πιο ορθολογικών αποδόσεων, με διψήφια άνοδο κυρίως στο πρώτο μισό του έτους, αναμένεται να είναι το 2010 για τις μετοχές, καθώς τα «εύκολα» κέρδη στα χρηματιστήρια αμέσως μετά το «γύρισμα» των αγορών από τις 9 Μαρτίου (17 τρισ. δολ. παγκοσμίως) έχουν μάλλον ολοκληρωθεί.
 
Το μέγα ζητούμενο, λένε οι αναλυτές, είναι το κατά πόσον οι αγορές θα πιστέψουν το βάθος της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει, έστω και αν σήμερα το περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα θετικό.

Οι παγκόσμιοι δείκτες μελλοντικής ανάπτυξης (lead indicators) είναι ιδιαίτερα ισχυροί και αναμένεται να έχουν θετικό ρυθμό τους επόμενους μήνες. Τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν την κυκλοφορία χρήματος (quantitative easing). Ο πληθωρισμός δεν διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη, λόγω της σημαντικής ακόμα αχρησιμοποίητης παραγωγικής ικανότητας (spare production capacity).

Μία ομάδα αναλυτών, μάλιστα, υποστηρίζει πως οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του 2011 βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και το πιθανότερο είναι να δούμε θετικές αναβαθμίσεις, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές.

Όπως εκτιμούν, έχουν υποεκτιμηθεί οι θετικές συνέπειες των προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών και ιδιαίτερα το γεγονός ότι πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος μέχρι αυτά να αποδόσουν. Οι κυβερνήσεις προτίμησαν να κάνουν περισσότερα, καθώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες των μέτρων που ελήφθησαν.

Έτσι, το κρίσιμο ερώτημα για εφέτος είναι αν η αγορά θα θεωρήσει γερά τα θεμέλια της ανάκαμψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του συντελεστή κερδών Ρ/Ε της αγοράς (re-rating), ή αν θα συμβεί το αντίθετο, καθώς οι αγορές θα πιστέψουν ότι η ανάκαμψη δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ή βάθος.

Οι αγορές θα προσπαθήσουν να αντιληφθούν τα νέα επίπεδα ανάπτυξης της κερδοφορίας των εταιρειών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να καθορίσουν τους συντελεστές κερδών για την αξιολόγηση των μετοχών. Πιθανό σημείο ανησυχίας θα αποτελέσει το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές θα δούμε τους δείκτες leading indicators να φτάνουν στο μέγιστο σημείο στις αρχές του 2010.

Συνολικά, λοιπόν, αν και οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει, όπως εκτιμάται, οι μετοχικοί τίτλοι θα ξεπεράσουν σε απόδοση τα ομόλογα το 2010, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσο η ανοδική πορεία θα εισέρχεται σε φάση ωριμότητας ή/και όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να θεωρούν ότι μια τόσο προσαρμοσμένη πολιτική υπονομεύει τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες.

--- Στην ώριμη φάση

Εν μέσω, λοιπόν, βελτιούμενων οικονομικών δεικτών και εταιρικών κερδών, διατήρησης της επεκτατικής νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και άφθονης χρηματικής ρευστότητας, το περιβάλλον για τις μετοχές στο πρώτο εξάμηνο του 2010 εκτιμάται ότι θα παραμείνει θετικό.

Καθώς μάλιστα τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους, οι μετοχές εισέρχονται σε πιο ώριμη φάση του κύκλου τους, ενώ τα εταιρικά κέρδη γίνονται η κύρια κινητήρια δύναμη των μετοχών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, αναμένεται αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας κατά 25% εντός του 2010 (κυρίως όμως κατά το πρώτο ήμισυ του έτους), λόγω της επιθετικής περικοπής εξόδων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί τα λειτουργικά περιθώρια σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Η οικονομική ανάκαμψη, η οποία καθοδηγείται από την αναπλήρωση των αποθεματικών και την ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, θα οδηγήσει επίσης σε ήπια αύξηση των εσόδων. Ακόμα όμως και μέτρια αύξηση του κύκλου εργασιών, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα λειτουργικά και χρηματοδοτικά κόστη, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εταιρική κερδοφορία.

Ενδιαφέρον επίσης είναι και το γεγονός ότι σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές η μέση μερισματική απόδοση είναι υψηλότερη από την απόδοση του αντίστοιχου 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου.

--- Ιστορία «δύο κόσμων»

Κατά τη διάρκεια του νέου έτους θα εμφανίζονται όλο και μεγαλύτερες αποκλίσεις στην οικονομική απόδοση, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι το 2010 θα είναι μία «ιστορία δύο κόσμων», καθώς πολλές αναδυόμενες χώρες θα συνεχίσουν να αποδίδουν καλύτερα σε οικονομικούς όρους από πολλές ανεπτυγμένες.
 
Αλλά ακόμη και εντός της ευρωζώνης, τα ασθενέστερα κράτη που δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους για να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα, και με δημοσιονομικούς ισολογισμούς οι οποίοι ήδη τα πνίγουν, βλέπουν υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ ο κίνδυνος παρατεταμένου αποπληθωρισμού αυξάνει.

Μια σημαντική αλλαγή ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης είναι επίσης το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει άφθονη ρευστότητα στις οικονομίες, διαφορετικές εταιρείες και χώρες έχουν διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης ή κόστους σε αυτήν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο ανταγωνισμού που ίσως προκαλέσει και ένα νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ορισμένοι αναλυτές προτείνουν τοποθετήσεις σε μετοχές επιχειρήσεων μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν μέσω εξαγορών, καθώς και σε εταιρείες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν στόχους εξαγοράς.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, μετά τη σημαντική διόρθωση των τιμών και τη μεγάλη υποαπόδοση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές (-25% από τα μέσα Οκτωβρίου), οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών (κυρίως των τραπεζών) βρίσκονται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα.

Χρειάζονται όμως σε επίπεδο οικονομίας άμεσα μέτρα και απτές αποδείξεις ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα αξιοπιστίας, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική μετοχική αγορά θα συνεχίσει να υποαποδίδει. Θετικές εξελίξεις, πάντως, στην οικονομία μπορεί να αποτελέσουν αγοραστική ευκαιρία με αρκετά περιθώρια ανόδου για τους ελληνικούς τίτλους.

--- Οι πιθανοί κίνδυνοι

Διεθνώς μια σειρά κίνδυνοι μπορεί να απειλήσουν τη θετική ψυχολογία που επικρατεί σήμερα:

1. Ο τρόπος και ο ρυθμός με τον οποίο θα αρθεί σταδιακά η επεκτατική νομισματική πολιτική καθώς και η επικοινωνιακή μέθοδος που θα ακολουθηθεί ως προς αυτό ενέχουν κινδύνους. Άλλωστε, στις αγορές δεν αρέσουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

2. Μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης των ανεπτυγμένων αγορών και σε επιπρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις προς τις αναδυόμενες αγορές. Η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει στην περίπτωση έντονης αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού».

3. Συναλλαγματικός κίνδυνος: σημαντική επιπλέον εξασθένηση του δολαρίου (αναμένεται ισχυροποίησή του το 2010) μπορεί να δυσχεράνει την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

4. Τέλος, ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανισορροπίες οι οποίες πρέπει να αρθούν. Ένας τρόπος για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές. Αυτό, βέβαια, αποτελεί μακρόπνοη στρατηγική.


ΟΙ «TOP» ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΟΙΚΩΝ


* Η λίστα με τις top 40 μετοχικές επιλογές της UBS παγκοσμίως περιλαμβάνει τους τίτλους των Amazon.com Inc., Avon Products, PepsiCo Inc., Procter & Gamble, Apache Corporation, Chevron Corp., XTO Energy Corp., ACE Limited, Goldman Sachs Group Inc., Bristol-Myers Squibb, Thermo Fisher Scientific Inc., 3M Company, CSX Corp. United States Industrials, Analog Devices Inc., Hewlett-Packard Co. και Intel Corp. από τις ΗΠΑ. Από τον Καναδά ο οίκος επιλέγει τις Bank of Nova Scotia και Suncor Energy Inc., από την Ιταλία την Intesa SanPaolo, από τη Γαλλία τις Societe Generale και Schneider και από τη Γερμανία τις Electric Linde και E.ON.

Παράλληλα η ισπανική Telefonica, οι ελβετικές Nestle και Novartis και οι βρετανικές AstraZeneca, BAT, BP, HSBC και Rio Tinto Plc. συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα, όπως και οι Kubota και Toshiba από την Ιαπωνία και η DBS Group Holdings Ltd. από τη Σιγκαπούρη. Τέλος, τον κατάλογο συμπληρώνουν η Genting από τη Μαλαισία, η America Movil από το Μεξικό, η Industrial & Commercial Bank και η Bank of China από την Κίνα, η Gazprom από τη Ρωσία και η HTC Corporation από την Ταϊβάν.

* Οι top 10 μετοχικές επιλογές παγκοσμίως της HSBC αφορούν στους τίτλους των AU Optronics από την Ταϊβάν, Bank οf China Ltd. από την Κίνα, Holcim Ltd. από την Ελβετία, Rosneft OAO από τη Ρωσία, Pernod Ricard από τη Γαλλία, Samsung Electronics από την Κορέα, Sandvik από τη Σουηδία, Telefonica και Santander από την Ισπανία και Vestas Wind από τη Δανία.

Ειδικά από τις αναδυόμενες αγορές, οι top 10 μετοχικοί τίτλοι της HSBC είναι εκείνοι των AU Optronics (Ταϊβάν), Bank οf China Ltd. (Κίνα), Rosneft OAO (Ρωσία), Samsung Electronics (Κορέα), CCR-Cia Concessoes Rod (Βραζιλία), Mobile Telesystems (Ρωσία), China Overseas Land Inv. (Κίνα), National Bank of Abu Dhabi (ΗΑΕ), Grupo Televisa (Μεξικό) και Wal-Mart de Mexico (επίσης από το Μεξικό).

* Οι top επιλογές παγκοσμίως της Citigroup αφορούν στους τίτλους των Aspen Pharmacare από τη Ν. Αφρική, FEMSA από το Μεξικό, Gazprom από τη Ρωσία, GlaxoSmithKline από τη Βρετανία, Google, MetLife Inc. και National Oilwell Varco από τις ΗΠΑ, Hutchison Whampoa από το Χονγκ Κονγκ, ICBC από την Κίνα, Inditex από την Ισπανία, Itau Unibanco από τη Βραζιλία, Japan Tobacco και JFE Holdings από την Ιαπωνία, MTN Group Ltd. από τη Ν. Αφρική, Novartis και Zurich (ασφάλειες) από την Ελβετία, RD Shell από την Ολλανδία, Reckitt Benckiser και Vodafone από τη Βρετανία και Samsung Electronics από την Κορέα.

* Η λίστα με τις top επιλογές της Credit Suisse για υπεραπόδοση περιλαμβάνει τις μετοχές των Rolls Royce, Renault, DnB NOR, HSBC, Natixis, Intesa SanPaolo, Banco Santander, Barclays, Anheuser-Busch InBev, Actelion, HeidelbergCement, CRH, Buzzi Unicem, Bovis, Capita, Philips, BASF, Arkema, Danone, Reckitt Benckiser, Metro, Morrison, Kingfisher, Next, Vinci, Irish Life and Permanent, Zurich Financial Services, Catlin, Fortis, Munich Re, Capgemini, Atos Origin, Richemont, Sonova, Synthes, Smith and Nephew, BG, Technip, Smurfit Kappa, Mondi, Sanofi-Aventis, Novo Nordisk, Unibail Rodamco, British Land, Great Portland Estates, ASML, Autonomy, Centrotherm, Roth & Rau, Deutsche Boerse, Schroders, ArcelorMittal, ENRC, Anglo American, Imperial Tobacco, BAT, Thomas Cook, Punch Taverns, IHG, Compass, Centrica, EDPR και United Utilities.

*** Οι προβλέψεις για τα χρηματιστήρια το 2010 και η εικόνα των μετοχικών κλάδων παγκοσμίων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v