Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανάσα" μέχρι... νεωτέρας σε ομόλογα - μετοχές

Η "ήπια" υποβάθμιση από Moody's και η μικρή ανάσα σε ομόλογα- μετοχές. Τι περιμένουν διαχειριστές και χρηματιστές μέχρι το τέλος έτους. Επόμενο κρίσιμο ραντεβού η κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης.

Ανάσα μέχρι... νεωτέρας σε ομόλογα - μετοχές
Ανάσα, μέχρι νεωτέρας, έλαβαν οι ελληνικές αγορές αξιών, μετά την «ήπια» υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο 20 ημερών μέχρι και την κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης.

Η απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία κατά μία μόνο βαθμίδα («Α2» από «Α1») απομακρύνει, προς το παρόν, το φάσμα σοβαρού προβλήματος ρευστότητας, με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2010 όταν και λήγει η περίοδος έκτακτων μέτρων χορήγησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επί της ουσίας, όμως, σύμφωνα με τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων, η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει χρόνο μόλις 20 ημερών. Το επόμενο ραντεβού της με τις δύσπιστες αγορές έχει κλειστεί για τις 15 - 17 Ιανουαρίου, όταν θα καταθέσει το αναθεωρημένο τριετές πρόγραμμα σύγκλισης και σταθερότητας.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους, με τις αγορές ρηχές, λόγω και της εορταστικής ραστώνης, τα spreads μπορεί να μειωθούν και έτι περαιτέρω, παραπέμποντας και στην ανάγκη να μειωθούν οι υποαξίες στα χαρτοφυλάκια και οι σημαντικές επιπτώσεις στις καθαρές θέσεις τραπεζών.

Αντίστοιχα το Χ.Α., αν το κλίμα διεθνώς παραμείνει καλό, εκτιμάται ότι θα κινηθεί υψηλότερα, με τον κρίσιμο ρόλο να τον κρατούν οι Έλληνες καθώς οι ξένοι απουσιάζουν. Ενθαρρυντικές πάντως ήταν χθες οι μεγάλες αγορές από ξένους brokers όπως οι Goldman Sachs και Merrill Lynch στον τίτλο της Εθνικής.

Σύμφωνα με treasurers είναι κρίσιμο, τεχνικά, να φανεί ότι στην περιοχή των 300 μονάδων βάσης σχηματίστηκε διπλή κορυφή (μετά τον Μάρτιο), κίνηση που θα βοηθήσει να αναπτυχθούν και κάποιες δειλές, έστω, τακτικές αμπιτράζ (long θέσεις σε ελληνικά ομόλογα και short σε ομόλογα χωρών της Ε.Ε. με αντίστοιχα χαρακτηριστικά δημοσιονομικής ανισορροπίας με αυτά της Ελλάδας).

Με το προχθεσινό κλείσιμο, τα spreads των δεκαετών ομολόγων αντιστοιχούσαν, σύμφωνα με έμπειρο διαχειριστή, σε πιστοληπτική ικανότητα «ΒΒΒ-», αντίστοιχη δηλαδή χωρών όπως ο Λίβανος. Ο περιορισμός τους στις 245 - 250 μονάδες βάσης αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, εξομάλυνση της υπερβολής.

Το τέλος της χρήσης πλησιάζει, άλλωστε, και αρκετές ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζονται να κλείσει κάπως η ψαλίδα των spreads προκειμένου να μειωθούν οι υποαξίες του χαρτοφυλακίου ομολόγων που πιέζουν την καθαρή τους θέση.

«Ενδεχόμενος περιορισμός του spread των δεκαετών ομολόγων στην περιοχή των 150 - 200 μονάδων βάσης θα αμβλύνει σημαντικά τις επιπτώσεις στην καθαρή θέση τραπεζών», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος dealing room μεγάλης ελληνικής τράπεζας.


Η αλλαγή κλίματος που σηματοδοτεί η Moodys

Στελέχη της αγοράς ευελπιστούν ότι η κίνηση της Moody’s σηματοδοτεί και την ελαφρά αλλαγή στάσης των ξένων απέναντι στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τιτλοποιήσεων στις αρχές του Γενάρη κρίνεται ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αφενός γιατί σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας θα μοιραστούν δουλειές σε μεγάλες ξένες τράπεζες και αφετέρου λόγω του στίγματος για ταχύτερη μείωση του χρέους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη μεγάλων ξένων τραπεζών εκτιμούσαν, πριν ακόμη από 
την ανακοίνωση της Μοοdy’s, ότι η κατάσταση στα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει ελεγχόμενη μέχρι και την κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το 2010 το έλλειμμα στο 8,7% έναντι αρχικού στόχου 9,1%, κάτω δηλαδή από το έλλειμμα της Γαλλίας, δημιουργεί προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους ίδιους, για πιο φιλική αντιμετώπιση της ελληνικής περίπτωσης στο πλαίσιο της Ε.Ε.


Το καλό και το… χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία

Πριν πάντως από την κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατεί για τα ελληνικά ομόλογα το Δημόσιο ενδέχεται να αποπειραθεί να εκδώσει πενταετές ομόλογο. Αν κατά τη διάρκεια της έκδοσης προσφερθούν σημαντικά υψηλότερα ποσά από αυτό που θα ζητήσει, ακόμη και αν τα spreads διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, το πρώτο στοίχημα θα έχει κερδηθεί, σύμφωνα με έμπειρο treasurer.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση πείσει με το πρόγραμμα σύγκλισης την Κομισιόν και τις αγορές ότι είναι εφικτός ο στόχος περιορισμού του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2013 ή ακόμη καλύτερα το 2012 και του χρέους από το 2012 ή το 2011, τότε ενδέχεται να υπάρξει και άμεση αντίδραση των οίκων αξιολόγησης.

Το ευνοϊκότερο για την Ελλάδα σενάριο είναι η S&P να αναθεωρήσει μετά την κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης το αρνητικό outlook σε θετικό, αξιολογώντας ότι το έλλειμμα το 2010 θα είναι χαμηλότερο του 12% που υπολόγιζε η ίδια με την τελευταία υποβάθμιση. Σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ράλι ανακούφισης για μετοχές και ομόλογα.

Το αρνητικό σενάριο για την ελληνική οικονομία θα ήταν η Moody’s να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση μετά την κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης. Το αρνητικό outlook και οι επισημάνσεις της αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο.

Σε τέτοια περίπτωση οι πωλήσεις ελληνικών ομολόγων θα είναι μαζικές δημιουργώντας ένα επικίνδυνο ντόμινο για τη δυνατότητα ομαλής αναχρηματοδότησης του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v