ΧΑ: Ποιοι κλάδοι - μετοχές βγαίνουν στον… αφρό

Σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μέταλλα, ορυχεία, καταναλωτικά είδη στρέφονται οι ξένοι επενδυτές, ενώ μειώνουν τις θέσεις τους σε εταιρίες κοινής ωφελείας, τυχερών παιχνιδιών. Οι κερδισμένοι και χαμένοι του ταμπλό.

ΧΑ: Ποιοι κλάδοι - μετοχές βγαίνουν στον… αφρό
Μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη μικρή κεφαλαιοποίηση αλλά και σε κλάδους που υστέρησαν στην άνοδο, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, σηματοδοτεί η διεθνής τάση ανάληψης υψηλότερου κινδύνου στα μετοχικά χαρτοφυλάκια.

Πρόσφατα η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι συνιστά μείωση θέσεων σε μετοχές κοινής ωφελείας και αύξηση θέσεων στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στα μέταλλα, στα ορυχεία, στα καταναλωτικά είδη και στην υγεία. Πρόκειται για σαφώς επιθετικότερη διάρθρωση χαρτοφυλακίου καθώς προτείνεται η μείωση θέσεων σε μετοχές αξίας (υψηλή μερισματική απόδοση) με αύξηση θέσεων σε μετοχές ανάπτυξης.

Στο ταμπλό του Χ.Α. η παραπάνω μεταστροφή έχει καταστεί ήδη ορατή. Μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια μειώνουν τις θέσεις τους στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ και δευτερευόντως στην ΕΥΔΑΠ και τοποθετούνται στις εταιρίες ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ αλλά και σε τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης στους κλάδους μετάλλων, ορυχείων και καταναλωτικών ειδών όπως η Σιδενόρ, η S&B, η Folli Follie κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η Cheuvreux  όπως και
μεγάλη τραπεζική ΑΧΕ είναι σταθερά πωλητές στους τίτλους των εταιριών ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και αγόραζαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Folli Follie και ΓΕΚ Τέρνα.

Την ίδια περίοδο η Fidelity αγόραζε ΟΤΕ (οι αγορές της ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή), ενώ η Merrill Lynch αγόραζε, για λογαριασμό πελατών της, Forthnet και Motor Oil. H Morgan Stanley αγοράζει για λογαριασμό της Boston Μυτιληναίο

Το αξιοσημείωτο στο Χ.Α. είναι ότι εξαιτίας της διεθνούς τάσης για στροφή στους κλάδους μετάλλων, ορυχείων και καταναλωτικών ειδών, το ενδιαφέρον των ξένων διαχέεται ταχύτατα προς τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Η ταχύτητα με την οποία διαχέονται οι αγορές των ξένων είναι εκπληκτική. Τα αμοιβαία κεφάλαια της Fidelity ολοκλήρωσαν εντός του περασμένου μήνα το χτίσιμο θέσεων σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους φθάνοντας να ελέγχουν αθροιστικά ποσοστό υψηλότερο του 2% του μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα, στην Alpha Bank και στη EFG Eurobank.

Μέσα στον Οκτώβριο άρχισαν να αγοράζουν ΟΤΕ, Intralot, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και να ενισχύουν τις θέσεις τους στους τίτλους της Jumbo και της Φουρλής και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις μεταστρέφονται πλέον σε τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης όπως Κλουκίνας Λάππας και Kleemann.

Εταιρίες που είναι γνωστές από το παρελθόν στους διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fidelity έχουν καλά θεμελιώδη στοιχεία και υστερούν συγκριτικά στην άνοδο, βάσει των εκτιμώμενων πολλαπλασιαστών κερδών για τη φετινή και την επόμενη χρήση.

Αντίστοιχα, τα αμοιβαία της Capital στράφηκαν από τοποθετήσεις σε τίτλους όπως η Ελλάκτωρ και η Φουρλής σε αγορές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις μετοχών μικρότερης κεφαλαιοποίησης όπως της Νηρεύς.

Τοποθετήσεις από μικρότερης εμβέλειας ξένα χαρτοφυλάκια παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό και στους τίτλους των εταιριών Σιδενόρ, S&B, Σαράντης, Κορρές κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v