ΧΑ: Πόσο φοβάται τις εκλογές της Κυριακής!

Για ποιες μετοχές του Χ.Α. ανησυχεί περισσότερο η επενδυτική κοινότητα και γιατί οι τράπεζες μένουν στο "απυρόβλητο" - Οι αισιόδοξοι της αγοράς εντοπίζουν μετεκλογικές ευκαιρίες...

ΧΑ: Πόσο φοβάται τις εκλογές της Κυριακής!
Για ποιες μετοχές του Χ.Α. ανησυχεί περισσότερο η επενδυτική κοινότητα και γιατί οι τράπεζες μένουν στο "απυρόβλητο" - Οι αισιόδοξοι της αγοράς εντοπίζουν μετεκλογικές ευκαιρίες…

Πόσο αλήθεια φοβάται το επενδυτικό κοινό από τις επικείμενες εκλογές και τελικά πόσο μεγάλος είναι ο πολιτικός κίνδυνος;

Η απάντηση είναι ότι, αν πιστέψουμε την άποψη ότι οι αγορές σπάνια κάνουν λάθος, τότε ο εκλογικός κίνδυνος είναι υπαρκτός σε αρκετά κρατικόχαρτα -χωρίς όμως να παίρνει ακραίες διαστάσεις- ενώ αντίθετα είναι από ελάχιστος έως μηδενικός σε ό,τι αφορά τις τράπεζες. Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα από την αρχή:

Πρώτον, από τις πρώτες δέκα κιόλας ημέρες της προεκλογικής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ είχε επιτύχει μια "δημοσκοπική αυτοδυναμία", η οποία συνεχίστηκε μέχρι και την τελευταία ημέρα που επιτρεπόταν η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων.

Άρα, ένας ενδεχόμενος σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου δεν θα εκπλήξει κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς είναι η μέση πρόβλεψη.

Και δεύτερον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά δηλώσεις και συνεντεύξεις δεν απέφυγε να αναφερθεί σε θέματα που -θεωρητικά τουλάχιστον- δεν θα ήθελε να ακούσει η χρηματιστηριακή αγορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Τη σταθεροποίηση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ και την πιθανή μείωσή τους στη ΔΕΗ.

• Την αντίθεσή του με τις στρατηγικές συμφωνίες στον ΟΤΕ και στον ΟΛΠ και την πρόθεσή του να ξαναδεί το θέμα και τι θα μπορούσε να κάνει.

• Την εναντίωσή του με την προσπάθεια προσέλκυσης στρατηγικού εταίρου στην ΕΥΑΘ.

• Τη διατύπωση αιχμηρών απόψεων για τις τράπεζες, δημιουργώντας ένα κλίμα που δεν δείχνει να είναι ευχάριστο για τους τραπεζίτες.

Η αντίδραση της αγοράς

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν έμεινε απαθής απέναντι σε όλα αυτά και, όπως φαίνεται τα αξιολόγησε και τα συνεκτίμησε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες "ισορροπίες" στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Για παράδειγμα -με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας 28/9/2009- τον τελευταίο μήνα (από τότε δηλαδή που υπήρχαν έντονες φήμες ότι βαδίζουμε προς πρόωρες εκλογές):

Α. Ο γενικός δείκτης έμεινε σχετικά ανεπηρέαστος, με τις εξελίξεις στο εξωτερικό να τον απασχολούν περισσότερο από τα εγχώρια νέα.

Β. Η μετοχή της ΕΥΑΘ έχασε 21,3%, του ΟΛΘ 18,8%, της ΕΥΔΑΠ 13,5%, του ΟΛΠ 15% και της ΔΕΗ 10,3%. Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, τον τίτλο που φαίνεται να είναι περισσότερο συνδεδεμένος με την κεντρική εξουσία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα "κρατικόχαρτα", η Alpha Finance δεν θεωρεί τον κίνδυνο ιδιαίτερο και δίνει ένα περιθώριο πτώσης έως 30%, σε περίπτωση που θα έχουμε για την επόμενη τριετία μηδενικές αυξήσεις τιμολογίων, σημαντική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και πολλά άλλα ανεπιθύμητα (και μάλλον ακραία) σενάρια.

Γ. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, μόνο οι "στενού ελέγχου" υποχρεώθηκαν σε κάποια πτώση στο ταμπλό, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να χάνει 9,4% και την ΑΤΕbank να μη χάνει τίποτε (0%). Επίσης με μικρή άνοδο (1,3%) η μετοχή της Εθνικής, ενώ όσον αφορά στις αμιγώς ιδιωτικές τράπεζες έχουμε το +5,83% της Alpha Bank, το +3,15% της Eurobank, το +7,5% της Τράπεζας Πειραιώς, το +10% της Τράπεζας Κύπρου και το +25,5% της Marfin Popular Bank.

Δ. Τέλος, δεν είδαμε να επηρεάζεται αρνητικά ούτε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία τον τελευταίο μήνα σημείωσε άνοδο γύρω στο 2,8%.

Τι βλέπουν οι αισιόδοξοι

Οι αισιόδοξοι της αγοράς υποστηρίζουν πως ό,τι αρνητικό πρόκειται να δούμε λόγω του πολιτικού κινδύνου, έχει ήδη προεξοφληθεί στο ταμπλό της Σοφοκλέους, άρα τα περιθώρια πτώσης σε περίπτωση αυτοδύναμης επικράτησης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σημαντικά εξαιτίας αυτού του παράγοντα.

Αρκετοί όμως από αυτούς (τους αισιόδοξους) προχωρούν περισσότερο, επικεντρώνοντας τα επιχειρήματά τους στο πόσο "χαμηλούς τόνους" έχουν κρατήσει γύρω από το θέμα των εκλογών οι αναλυτές των διεθνών επενδυτικών οίκων, αυτοί δηλαδή που ελέγχουν την πορεία της Σοφοκλέους στον μέγιστο βαθμό.

Επισημαίνουν επίσης, ότι από τις προαναφερόμενες μετοχές που σημείωσαν πτώση τον τελευταίο μήνα, πρωταγωνιστούν εκείνες όπου η συμμετοχή των ξένων χαρτοφυλακίων είναι από περιορισμένη έως και πολύ περιορισμένη (ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), ενώ αντίθετα όπου τα «χαρτιά» ελέγχονται από ξένους (ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, λοιπές ιδιωτικές τράπεζες) είδαμε μια πολύ καλύτερη μετοχική συμπεριφορά.

Τέλος, επισημαίνουν ότι αλλαγή διακυβέρνησης δεν σημαίνει κάτι απαραίτητα κακό για τις μετοχές. Μπορεί για παράδειγμα, το θέμα του συνεταίρου στην ΕΥΑΘ "να μπλοκάρει" ωστόσο ο τίτλος έχει ήδη χάσει γύρω στα 2 ευρώ από το φετινό μέγιστο.

Επιπλέον, κάποιοι έχουν αρχίσει και πάλι να πλέκουν σενάρια για μια μελλοντική συγχώνευση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σκέψη που είχε ξεκινήσει από την εποχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά που είχε απασχολήσει κάποιες φορές και τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Μέσα από μια τέτοια συγχώνευση, το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο θα εξοφλούσε τις υποχρεώσεις του προς την ΕΥΔΑΠ, αλλά θα υπήρχαν περιθώρια για νέα μετοχοποίηση στο κοινό πλέον σχήμα.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις τράπεζες, οι ψυχραιμότεροι εκτιμούν ότι "στο τέλος της ημέρας" οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για ρυθμίσεις "κόκκινων" δανείων μάλλον ευνοϊκά, παρά αρνητικά θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, το χάρισμα μέρους των δανείων από όσους "αποδεδειγμένα αδυνατούν να τα αποπληρώσουν" θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κέρδος για τις τράπεζες, οι οποίες θα εισπράξουν μέρος των δανείων που ήδη είχαν διαγράψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v