Τράπεζες: "Ρεφάρουν" δάνεια με ομόλογα

Στο 6,8%, με προοπτική να φθάσει στο τέλος του έτους το 9%, "σκαρφάλωσε" ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο α΄ εξάμηνο. Σωσίβιο για προβλέψεις τα υπερκέρδη από ομόλογα, στάσιμες οι χορηγήσεις.

Τράπεζες: Ρεφάρουν δάνεια με ομόλογα
** Αναλυτικοί πίνακες με τα μεγέθη εξαμήνου των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο εξάμηνο δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Με υπερκέρδη και υπεραξίες από τα -κρατικά- ομόλογα "ρεφάρουν", προς το παρόν, την ανησυχητική αύξηση των επισφαλών δανείων οι εγχώριες τράπεζες, των οποίων οι χορηγήσεις παραμένουν σχεδόν σταθερές και τα έσοδα από τόκους και προμήθειες αυξάνονται με χαμηλούς ρυθμούς.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) για την ελληνική τραπεζική αγορά τον Ιούνιο "σκαρφάλωσε" στο 6,8%, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα στοιχεία του εξαμήνου επιτρέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στους υπευθύνους της ΤτΕ να προχωρούν στην πρόβλεψη ότι οι επισφάλειες, για το σύνολο του 2009, θα ανέλθουν στο 9% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο εξάμηνο, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν πως στην αύξησή τους οδήγησε -πέραν της πίεσης που δέχτηκαν τα νοικοκυριά- και η μείωση κατά 15% των τουριστικών εσόδων.

Σε απόλυτα ποσά, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στην περιοχή των 17,5 δισ. ευρώ επί συνόλου χορηγήσεων 250 δισ. ευρώ. Τους υψηλότερους ρυθμούς δημιουργίας νέων επισφαλών δανείων σημειώνουν τα καταναλωτικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες και ακολουθούν τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια.

Προς το παρόν η σημαντική αύξηση των επισφαλών δανείων αντιμετωπίζεται από τα αυξημένα έσοδα του χαρτοφυλακίου -κρατικών κυρίως- ομολόγων.

Αύξηση εσόδων από trading κατά 82,4% τρίμηνο με τρίμηνο

Μόνο στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν συνολικά έσοδα από trading -κυρίως ομολόγων- 387 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι χορηγήσεις τους αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4%, τα έσοδα από τόκους 5,9% και τα έσοδα από προμήθειες 5,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε, για λογαριασμό του Euro2day, το τμήμα ανάλυσης της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες ( Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς ) εμφάνισαν στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο αύξηση χρηματοοικονομικών εσόδων κατά 82,4%!

Η άνοδος των κερδών παρείχε την ευχέρεια στις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους κατά 14,6% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, καλύπτοντας τον ρυθμό ανόδου των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Τα έσοδα από trading ανήλθαν στα 387 εκατ. ευρώ έναντι 212 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, συνεισφέροντας περίπου 11,8% των συνολικών τους εσόδων (!), όταν τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 426 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 13,1% των συνολικών τους εσόδων. Δηλαδή από τις αγοραπωλησίες ομολόγων οι τράπεζες εξασφάλισαν στο β΄ τρίμηνο όσα έσοδα είχαν και από προμήθειες, που αποτελούν παραδοσιακή δραστηριότητά τους.

Η εντυπωσιακή αποκόμιση κερδών από το trading ομολόγων οδήγησε σε άνοδο και τα συνολικά έσοδα των τραπεζών στο β΄ τρίμηνο κατά 13% (3,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με το α΄ τρίμηνο όπως και τα προ προβλέψεων κέρδη τα οποία αυξήθηκαν 21,5%. Τέλος, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν τρίμηνο με τρίμηνο σε ποσοστό 27,7%.

Η αύξηση των προ προβλέψεων κερδών καθώς και της καθαρής κερδοφορίας δεν αντικατοπτρίζει τη σταθερή πορεία ανάκαμψης των επαναλαμβανόμενων τραπεζικών εσόδων.

Μόλις κατά 0,4% αυξήθηκαν τρίμηνο με τρίμηνο οι χορηγήσεις

Οι χορηγήσεις κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου αυξήθηκαν μόλις 0,4% σε σχέση με το πρώτο, τα έσοδα από τόκους κατά 5,9% και τα έσοδα από προμήθειες σε ποσοστό 5,5%. Βέβαια τα στοιχεία αφορούν στους ομίλους και με δεδομένο ότι οι χορηγήσεις μειώθηκαν στη ΝΑ. Ευρώπη στην Ελλάδα προκύπτει μικρή αύξηση της τάξης του 4%.

Ακόμη και η Εθνική Τράπεζα, που στο α΄ τρίμηνο έκανε τη διαφορά, στο β΄ τρίμηνο εμφάνισε αύξηση χορηγήσεων μόλις 1,4%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε μείωση 0,8%.

Με τις χορηγήσεις να παραμένουν σταθερές και τις καταθέσεις να αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο κατά 2,8%, οι τράπεζες
είδαν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους να διευρύνεται. Κάποιες, άλλωστε, σημείωναν στις αναλυτικές καταστάσεις εξαμήνου ότι οι αποπληρωμές δανείων είναι υψηλότερες των χορηγήσεων.

Έτσι, ενώ οι χορηγήσεις παρέμειναν σταθερές, το συνολικό ενεργητικό των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 3,9% τρίμηνο με τρίμηνο καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα όπως και στο α΄ τρίμηνο της χρήσης συνέχισαν να επενδύουν μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας σε ομόλογα και δευτερευόντως σε μετοχές.

Έτσι η καθαρή τους θέση ενισχύθηκε και από τις υπεραξίες των ομολόγων πέραν της σημαντικής ενίσχυσης από τα κέρδη και τις προνομιούχες μετοχές. Συνολικά η καθαρή θέση των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 9,6% τρίμηνο με τρίμηνο. Αυτή η άνοδος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο τρέχον γ΄ τρίμηνο λόγω της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής και των ακόμη υψηλότερων εσόδων από trading ομολόγων.


Η Alpha Bank και η EFG Eurobank εμφάνισαν την καλύτερη οργανική βελτίωση

Στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους η Alpha Bank εμφάνισε την καλύτερη επίδοση σημειώνοντας αύξηση 9,9% μεταξύ δευτέρου και πρώτου τριμήνου. Ακολούθησαν η EFG Eurobank με άνοδο 8,5% και η Τράπεζα Πειραιώς με 6,7%. Τη μικρότερη αύξηση εσόδων από τόκους είχε η Εθνική Τράπεζα (2,5%), η οποία παρουσίασε και την καλύτερη εικόνα αναφορικά με την κερδοφορία στο 6μηνο.

Η EFG Eurobank εμφάνισε τη μεγαλύτερη  αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (7,8%), ακολουθεί η Alpha Bank (6,1%) και η Εθνική με 5,2% καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Η Πειραιώς με άνοδο μόλις 1,3% εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των τεσσάρων.

Στο σκέλος των εξόδων η EFG Eurobank πέτυχε να διατηρήσει στο β΄ τρίμηνο τα κόστη της στα ίδια επίπεδα με αυτά του α΄ τριμήνου, ενώ της Πειραιώς αυξήθηκαν 8,4%, της Alpha Bank 5,5% και της Εθνικής κατά 5,2%

Τέλος, στις προβλέψεις η Πειραιώς σχημάτισε στο β΄ τρίμηνο 126 εκατ. ευρώ επιπλέον προβλέψεις (άνοδος 56,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο). Η Εθνική με επιπλέον προβλέψεις 260 εκατ. ευρώ (άνοδος 10,7%) και η EFG Eurobank με 287 εκατ. ευρώ (9,4%) ακολουθούν. Τη μικρότερη αύξηση προβλέψεων εμφάνισε τρίμηνο με τρίμηνο η Alpha Bank (7,8%).


Προβλέψεις ως % δανείων

Q1 '09

Q2' 09

Alpha

1,21%

1,30%

Eurobank

1,85%

2,04%

Εθνική

1,40%

1,53%

Πειραιώς

0,83%

1,31%

Πηγή: Euroxx Χρηματιστηριακή



** Αναλυτικοί πίνακες με τα μεγέθη εξαμήνου των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο εξάμηνο δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v