Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Σε 9,3 ευρώ ”κόβει” την τιμή-στόχο η Citigroup

Σε ”sell” (πώληση) από ”hold” (διακράτηση) υποβάθμισε τη μετοχή του ΟΤΕ η Citigroup, ενώ αναθεώρησε καθοδικά την τιμή-στόχο στα 9,3 ευρώ από 12,5 ευρώ, σε έκθεση με τίτλο ”Μισοτελειωμένες δουλειές” και ημερομηνία 19 Μαΐου. Σε ποιους 5 λόγους στήριξε ο οίκος την υποβάθμιση του τίτλου.

ΟΤΕ:Σε 9,3 ευρώ ”κόβει” την τιμή-στόχο η Citigroup
Σε ”sell” (πώληση) από ”hold” (διακράτηση) υποβάθμισε τη μετοχή του ΟΤΕ η Citigroup , ενώ αναθεώρησε καθοδικά την τιμή-στόχο στα 9,3 ευρώ από 12,5 ευρώ.

Ο οίκος, αναφερόμενος στην αποτίμηση του ΟΤΕ, εκτιμά ότι δεν είναι πλέον ελκυστική.

Ως λόγους για την υποβάθμιση της μετοχής η Citigroup στην έκθεσή της με τίτλο ”Μισοτελειωμένες δουλειές” και ημερομηνία 19 Μαΐου αναφέρει το δύσκολο περιβάλλον στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας, τον αργό ρυθμό αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου του στο εξωτερικό, τον κίνδυνο για μείωση του μερίσματος και υπερπροσφορά μετοχών, το αδικαιολόγητο premium του τίτλου, καθώς και την αβεβαιότητα για τη νέα διοίκηση.

Ειδικότερα για τη διοίκηση, η Citigroup αναφέρει πως η αλλαγή κυβέρνησης είχε ως αποτελεσμα τον τρίτο διευθύνοντα σύμβουλο για τον ΟΤΕ μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, ενώ επισημαίνει ότι ο διορισμός αυτός συνοδεύεται από κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την τελική διοικητική δομή του Οργανισμού.

Επεξηγώντας τον τίτλο της έκθεσης, η Citigroup αναφέρεται για μια ακόμη φορά στον εντονότερο του αναμενομένου ανταγωνισμό στη σταθερή τηλεφωνία, στη βραδύτερη των εκτιμήσεων περικοπή κόστους, καθώς και στην αναδιάρθρωση των εργασιών της RomTelecom, οι διαδικασίες της οποίας φαίνεται να είναι δυσκολότερες απ’ ό,τι αρχικώς πιστευόταν.

Αναφερόμενη στο θέμα της πιθανότητας αγοράς του μειοψηφικού πακέτου της Cosmote, η Citigroup επισημαίνει ότι η νέα διοίκηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις προοπτικές, καθώς και ότι η ίδια θα ”καλοδεχόταν μια τέτοια εξέλιξη”.

Σε άλλο σημείο του report, η Citigroup επισημαίνει 5 σημεία στα οποία κατά τη γνώμη της, η νέα διοίκηση του ΟΤΕ οφείλει να εστιάσει. Το πρώτο αφορά τη σταθερή τηλεφωνία και συγκεκριμένα τον ανταγωνισμό, την επιτάχυνση της περικοπής κόστους και το ”σκληρό” θεσμικό πλαίσιο.

Το δεύτερο σχετίζεται την αναδιάρθρωση του διεθνούς χαρτοφυλακίου, ενώ ως τρίτο προβάλλεται η επανεξέταση της μερισματικής πολιτικής, ως τέταρτο το ζήτημα του στρατηγικού εταίρου και ως πέμπτο η πιθανή υπερπροσφορά μετοχών.

Αναφερόμενη στην πιθανότητα του στρατηγικού εταίρου, η Citigroup τονίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι ίσως περισσότερο ”ανοικτή” στο ενδεχόμενο να υπάρξει ξένος έλεγχος σε ελληνικά blue chips.

Ως πιθανό στρατηγικό εταίρο η Citigroup θα ”έβλεπε” την Telecom Italia, κάτι το οποίο όμως, όπως αναφέρει η ίδια, συναντά εμπόδια από τη σύγκρουση συμφερόντων λόγω της δραστηριοποίησης της Stet Hellas στην κινητή τηλεφωνία. Αν και η Citigroup δεν εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για συνεργασία ανάμεσα στον ΟΤΕ και σε άλλους μεγάλους ευρωπαίους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και δεν συστήνει κάτι τέτοιο στη διοίκηση, χαρακτηρίζει μικρότερους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, όπως η Telekom Austria, ικανούς να παίξουν το ρόλο του συνεργάτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v