Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες κινούνται για να αυξήσουν το free float

Οι περισσότερες εταιρείες με χαμηλό ποσοστό διασποράς συναινούν στη συμμόρφωση με τον νέο κανονισμό του ΧΑ. Ποιες εισηγμένες έχουν πρόβλημα και πώς θα το λύσουν. Το χρονοδιάγραμμα.

Ποιες εισηγμένες κινούνται για να αυξήσουν το free float

Σαφώς ενθαρρυντικά είναι σε γενικές γραμμές τα μηνύματα που έρχονται από τις εισηγμένες εταιρείες με χαμηλό free float, καθώς ολοένα και περισσότερες εξ’ αυτών δηλώνουν την πρόθεσή τους να προσαρμοστούν «εν καιρώ» στις απαιτήσεις ελάχιστης διασποράς που θέτει ο νέος κανονισμός του ΧΑ και έτσι οι μετοχές τους να εξακολουθήσουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση σε αυτό.

Έτσι, αν και είναι αρκετά ενωρίς για οριστικά συμπεράσματα, εκτιμάται πως ακόμη και αν τελικά δεν ψηφιστεί το δρομολογούμενο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη μετάταξη μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, οι περισσότερες εισηγμένες θα ανταποκριθούν στις διατάξεις του νέου κανονισμού, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο κρίσιμο χρονικό σημείο είναι αυτό του Μαΐου του 2025, όπου θα τεθούν σε αναστολή λειτουργίας όσες εισηγμένες έχουν free float χαμηλότερο του 10%. Αυτές σήμερα είναι μόλις πέντε εταιρείες, η μία εκ των οποίων (Βαρβαρέσος) οδεύει προς πτώχευση, μια ακόμη (ΒΙΣ) καλείται να επιλύσει σημαντικότερα προβλήματα από το free float της μετοχής της, ενώ Alpha Real Estate Services και Trastor ΑΕΕΑΠ έχουν δηλώσει την πρόθεση να διευρύνουν τη μετοχική τους διασπορά.

Πιο σύνθετη -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- είναι η περίπτωση της υγιέστατης καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, όπου τα δύο μεγάλα μετοχικά γκρουπ βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους και θα πρέπει πιθανότατα να βρεθεί «σολομώντεια λύση».

Το δεύτερο κρίσιμο χρονικό σημείο είναι ο Ιούλιος του 2025, όπου θα μετρηθούν τα μεσοσταθμικά εξαμηνιαία ποσοστά ελεύθερης διασποράς των εισηγμένων εταιρειών, τα οποία θα πρέπει να υπερβαίνουν το 25%, ή έστω το 15% αν πρόκειται για εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω των διακοσίων εκατ. ευρώ. Μετά από όλα αυτά, καθίσταται προφανές ότι οι κινήσεις των εταιρειών που θέλουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού, είτε θα πρέπει να γίνουν το 2024, ή έστω κατά το πρώτο δίμηνο-τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Όπως εκτιμάται, οι πλείστες εταιρείες δεν θα επιλέξουν να δυσφημιστούν τόσο έντονα (π.χ. μέσω ένταξης στην κατηγορία της επιτήρησης, ή για ορισμένες με ισχυρά οικονομικά μεγέθη μέσα από «υποβιβασμό» τους στην ΕΝΑ) προκειμένου να μην μεταβάλουν το free float τους, ενώ παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος έχει διαμηνύσει πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιες εταιρείες να στρίψουν από το ΧΑ, με πρόφαση το νέο κανονισμό». Επίσης, το θέμα της δυνατότητας «υποβιβασμού» στην Εναλλακτική Αγορά δεν θα αφορά κυρίως τις εταιρείες που θα αρνηθούν να μεταβάλλουν τα ποσοστά ελεύθερης διασποράς τους, αλλά επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους που δεν μπορούν να αντέξουν τα κόστη και τις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις των ESG κριτηρίων.

Διαβεβαιώσεις εταιρειών

Ο Κων/νος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties έχει δηλώσει την πρόθεση για διεύρυνση του free float, συμπληρώνοντας πως «η περιορισμένη διασπορά δεν οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστού του βασικότερου μετόχου (άλλωστε αυτό είναι σαφώς χαμηλότερο στην άλλη εταιρεία που κατέχει και είναι εισηγμένη στο σουηδικό χρηματιστήριο) αλλά στο γεγονός ότι και άλλοι μέτοχοι διαθέτουν σημαντικά ποσοστά.

Η Άλκηστης Παπαθανασίου, νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΛΤΟΝ Χημικά, σημείωσε πρόσφατα πως οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας θα ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (απαιτείται διεύρυνση του free float κατά τουλάχιστον 4,4%).

Σύμφωνα με το Θωμά Ρούμπα, αντιπρόεδρο της AVE, δεν θα πρέπει να υπάρξει ζήτημα ανησυχίας από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας σχετικά με το free float της εισηγμένης (θα υπερβεί το 80% μετά την προσφάτως αποφασισθείσα ΑΜΚ, όταν το όριο του νέου κανονισμού του ΧΑ είναι το 75%), καθώς το θέμα θα διευθετηθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων, ο Νίκος Βογιατζόγλoυ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης εισηγμένης ανέφερε πως πρόθεση της εταιρείας είναι να παραμείνει εντός του Χρηματιστηρίου, πως το ενδεχόμενο ένταξης σε «καθεστώς επιτήρησης» βρίσκεται εκτός της φιλοσοφίας των βασικών της μετόχων και πως το όλο θέμα θα αποφασιστεί κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος της χρονιάς.

Η διοίκηση της Μπήτρος Συμμετοχών τόνισε πως θα τακτοποιήσει το ζήτημα της μετοχικής της διασποράς προκειμένου η εταιρεία να προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, Σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης ελέγχουν αθροιστικά κοντά στο 78% της εταιρείας.

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών, στο περιθώριο της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Έτσι, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της εισηγμένης δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου της εταιρείας από το ΧΑ, ούτε φυσικά και ένταξης στην κατηγορία της επιτήρησης. Αντίθετα, στους σχεδιασμούς είναι η εξεύρεση λύσης, το περιεχόμενο της οποίας θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

Σήμερα, η οικογένεια Αποστολόπουλου κατέχει το 44,468% της εισηγμένης και οι Γερμανοί της Asklepeios ένα ακόμη 36,3522% (άθροισμα 80,82%, άρα το τρέχον free float είναι χαμηλότερο από το 20%).

Την πρόθεση προσαρμογής της στον νέο κανονισμό έχουν διατυπώσει και υψηλόβαθμα στελέχη άλλων εταιρειών, όπως για παράδειγμα της MIG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v