Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Έλληνες -που- "πυροβόλησαν" το Χ.Α.

Η αδυναμία υπέρβασης του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στον DAX πυροδότησε αλυσιδωτές πωλήσεις από εγχώριους στο ΧΑ. Οι πωλήσεις δισκέτας και οι αγορές συμβολαίων και η στροφή σε αμυντικά χαρτιά.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Οι Έλληνες -που- πυροβόλησαν το Χ.Α.
Η αδυναμία υπέρβασης του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στον DAX πυροδότησε αλυσιδωτές πωλήσεις από εγχώριους στο Χ.Α. Οι πωλήσεις δισκέτας και οι αγορές συμβολαίων και η στροφή σε αμυντικά χαρτιά.

Ως προάγγελο -ισχυρής ή πλάγιας- διόρθωσης εκλαμβάνουν διαχειριστές και χρηματιστές την αδυναμία του Χ.Α. και του DAX να διασπάσουν ανοδικά τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών, εκτιμώντας ότι για ένα μεσοδιάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί από κυκλικές μετοχές και τίτλους με υψηλό BETA σε αμυντικά χαρτιά.

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά το τελευταίο διάστημα, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE/ASE-20 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών (2.290 για τον Γ.Δ., 1.190 για τον 20άρη). Αυτή η αδυναμία αυτή τη φορά πυροδότησε ακόμη πιο έντονες πωλήσεις από τη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου.

Οι πωλήσεις εκδηλώθηκαν κατά κύριο λόγο από εγχώρια τραπεζικά χαρτοφυλάκια και από μεγάλους ιδιώτες, ενώ ακολούθησε το retail. Ο συνδυασμός αγοράς συμβολαίων και πώλησης μετοχών που ακολουθήθηκε κατά κόρον χθες (κινήσεις αρμπιτράζ) αφενός είχε ως αποτέλεσμα να κοκκινίσει ταχύτατα όλο το ταμπλό και αφετέρου υποδηλώνει σύμφωνα με χρηματιστές και την προέλευση των πωλήσεων.

Οι πωλήσεις δισκέτας σε μετοχές και οι αγορές συμβολαίων αποτελούν κλασική μέθοδο προάσπισης της απόδοσης για χαρτοφυλάκια είτε θεσμικά είτε μεγαλοϊδιωτών, ενώ ο όγκος ήταν συγκεντρωμένος όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στις τρεις - τέσσερις μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕΠΕΥ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χρηματιστηριακή μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας βρέθηκε σε ένα 10λεπτο από καθαρά αγοραστής καθαρά πωλητής και με σχέση μάλιστα αγοραστών - πωλητών ένα προς τρία. Το δεύτερο χαρακτηριστικό των εγχώριων πωλήσεων είναι ότι στο Χ.Α. το ξύλο άρχισε να πέφτει αφού είχε ήδη υποχωρήσει ο DAX από τις 4.820 μονάδες στην περιοχή των 4.700 μονάδων

Πελάτες τμημάτων private banking και asset management, Έλληνες επιχειρηματίες και φίλια προς αυτούς πρόσωπα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια βρέθηκαν χθες από την πλευρά των πωλητών σε τίτλους όπως ΕΤΕ, ΑΤΕ, Κύπρου, MPB καθώς και σε σειρά τίτλους της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Proton, ANEK, Νηρεύς, ΑΓΡΑΣ, Μυτιληναίος, ΚΛΜ κ.ά.).

Σημαντικές πωλήσεις βγήκαν και από τη Cheuvreux και την Credit Suisse (Alpha, EFG Eurobank, Coca Cola, Κύπρου, Μυτιληναίος κ.ά.).

Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις στον DAX ξεκίνησαν πριν από τη δημοσιοποίηση των αρνητικών στοιχείων λιανικής και στεγαστικών στις ΗΠΑ, η εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ τραπεζιτών, χρηματιστών και διαχειριστών είναι ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικές πωλήσεις που προεξοφλούν αδυναμία άμεσης υπέρβασης των κινητών μέσων όρων των 200 ημερών.

Αυτός ο κίνδυνος είχε επισημανθεί από το Euro2day στις 7 Μαΐου με το άρθρο "Ταβάνι 200άρη για Blue chips και Μid Caps".

Στροφή προς τους τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά

Οι ενδείξεις για αλλαγή τάσης είχαν αρχίσει να διαφαίνονται εδώ και μερικές συνεδριάσεις.

Πρώτο σαφές δείγμα από την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Ο τίτλος της ΕΤΕ, φτάνοντας πρώτος στον 200άρη του, οπισθοχώρησε και έδειξε εμφανή αδυναμία από τις 7 Μαΐου ως και την προχθεσινή συνεδρίαση να κινηθεί ξανά προς την περιοχή των 18 ευρώ.

Η δεύτερη ισχυρή ένδειξη προήλθε από desks ή brokers που συνήθως λειτουργούν με λογική proactive. Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας brokers όπως η Goldman Sachs, η Credit Suisse και η Cheuvreux άρχισαν να μεταστρέφουν τους πελάτες τους από κυκλικές μετοχές και τίτλους με υψηλό beta σε αμυντικά χαρτιά του Χ.Α.

Η καλύτερη πορεία χθες του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ (συνεχίζει να έχει πωλήσεις λόγω απώλειας της Τουρκίας), των ΕΛΠΕ, της ΜΟΗ, της Jumbo κ.ά. είναι ενδεικτική της στροφής προς τους τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά.

Χρηματιστές και διαχειριστές εκτιμούν ότι η αύξηση του volatility λίγο πριν από τον ΚΜΟ των 200 ημερών για δεύτερη φορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις προοιωνίζεται διόρθωση. Είτε αυτή έχει βίαια χαρακτηριστικά είτε είναι πλάγια. Αυτή η εκτίμηση μάλλον δεν θα αναστραφεί, ακόμη και αν σήμερα ή στις προσεχείς συνεδριάσεις το Χ.Α. ανακτήσει μέρος των χθεσινών απωλειών του.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι αργά ή γρήγορα οι τιμές να δώσουν κίνηση μέχρι τον κινητό μέσο όρο των 90 ημερών, προκειμένου να αφομοιωθούν τα νέα επίπεδα τιμών.

Αυτή η κίνηση θα δώσει μια ευκαιρία εισόδου σε σειρά εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια που έχασαν είτε όλη την άνοδο είτε το τελευταίο leg της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v